U 6. DECENIJI MOŽE DA SE POHVALI SAVRŠENIM TELOM: Nikol Kidman primenjuje dijetu 80:20, u koju se i nutricionisti kunu

Za besprekornu liniju nije zaslužna genetika već ovaj način ishrane...

Lepi & Zdravi
17:11h Autor:
U 6. DECENIJI MOŽE DA SE POHVALI SAVRŠENIM TELOM: Nikol Kidman primenjuje dijetu 80:20, u koju se i nutricionisti kunu
Nikol Kidman na plaži, Foto: MTRX / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Glumica Nikol Kidman je poznata po svojoj besprekornoj figuri, koja je očarala svet Holivuda još od njenih početaka u svetu glume. Ona nikada nije krila svoju predanost očuvanju svog izgleda i zdravlja. Ako ste se ikada pitali kako uspeva da održi svoju vitku liniju tokom toliko decenija, odgovor je konačno stigao.

Nikol Kidman praktikuje poseban režim ishrane poznat kao dijeta 80:20. Ova dijeta podrazumeva da 80% vremena jedete zdravu hranu, dok se preostalih 20% vremena možete opustiti i uživati u omiljenim poslasticama, grickalicama i testeninama.

Nikol Kidman
foto: KHAPBM / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

U jednom intervjuu za Los Angeles Times, Kidman je otkrila: "Nisam stroga kada je ishrana u pitanju. Jedem sve, ali sa umerenošću." Ona dodaje: "Trudim se da veći deo hrane koju unosim bude zdrav... ponekad se desi da to bude i manje od 80%. Ali smatram da je najvažnije pronaći ono što vam odgovara, i zaista se osećam punom energijom." Nutricionisti podržavaju ovu vrstu ishrane jer ne zahteva eliminaciju nijedne grupe namirnica, niti opsednutost brojanjem kalorija.

Takođe, stručnjaci savetuju da se obroci unapred planiraju kako bi se bolje kontrolisala hrana koja se unosi. Ovaj pristup omogućava veću svest o tome šta jedete i olakšava održavanje ravnoteže između zdrave ishrane i povremenih uživanja.

Nikol Kidman
foto: A.M.P.A.S. / PictureLux / Profimedia

Nicole Kidman je primer kako se dugotrajno održava vitka figura uz zdravu ishranu i umerenost, a njen pristup dijeti 80:20 može biti inspiracija mnogima koji teže istom cilju.

Dijeta 80:20 je prilično jednostavna za praćenje. Pravilo 80:20 podrazumeva da ćete i dalje bez griže savesti moći uživati u večeri ili piću s prijateljima, a koncept uživanja u hrani ostaje vam veoma blizak.

Nikol Kidman
foto: Instagram / NicoleKidman

Osnova ovog pravila je vrlo jednostavna - 80% vremena jedete zdravu hranu, dok 20% vremena sebe častite omiljenim jelima, slatkišima ili pićem. Ne morate se previše opterećivati matematikom. Na primer, ako imate tri zdrava obroka dnevno, onda tri obroka sa vašim omiljenim poslasticama čine vaših 20% za tu nedelju. Ako jedete pet manjih obroka dnevno, možete sebe nagraditi sa sedam manjih poslastica nedeljno.

Nikol Kidman, Oskar
foto: Reuters / Mike Blake

Da biste postigli još bolje rezultate, možete "uštedeti" kalorije tokom nedelje i pratiti plan ishrane, a zatim se "opustiti" vikendom. Ovo isto pravilo možete primeniti i na vežbanje, što znači da se možete nagraditi ili opustiti u određenim vremenskim intervalima, čime održavate ravnotežu između zdrave ishrane i zadovoljstva.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs