Kod vas Rane ne zarastaju brzo

DIJABETIČARI, PAŽNJA, NE HODAJTE BOSI NA PLAŽI: Vruć pesak može da vam NARUŠI ZDRAVLJE, posebno zbog OVOG RAZLOGA

Dijabetes je sve rasporstranjenija bolest, posebno kod mlađih ljudi, te je veoma važno da saznate sledeće smernice!

Lepi & Zdravi
Autor:
DIJABETIČARI, PAŽNJA, NE HODAJTE BOSI NA PLAŽI: Vruć pesak može da vam NARUŠI ZDRAVLJE, posebno zbog OVOG RAZLOGA
Zašto dijabetičari ne smeju da hodaju bosi po pesku?, Foto: Shutterstock

Kad je reč o brizi stopala, leti kod dijabetičara vredi posebno pravilo - dozvoljeno je hodanje isključivo u obući kako bi se sprečile ogrebotine i rane koje nastaju ako se nosi otvorena obuća, koje kod dijabetičara jako sporo zarastaju.

stopala
foto: Profimedia

Kod velikih vrućina njihova osetljiva stopala često otiču, a koža postaje suva, pa je moguće i da pukne zbog neudobnih sandala, a moguć je i nastanak žuljeva, kao i opekotina od vruće podloge ili peska na plaži. Ako je nastupilo oštećenje nerava, tzv. neuropatija, nošenje obuće je - obavezno.

Patike
foto: Deichmann

Nigde bosi

Ne preporučuje se da dijabetičari hodaju bosi po plaži, kao ni u svlačionici ili na bazenima, što sprečava da rane ili posekotine dođu u dodir s bakterijama i virusima, koji kasnije mogu dovesti i do gljivičnih infekcija stopala i mnogih drugih problema.

Zato treba vlažiti noge laganim hidratantnim kremama, ali izbegavati njeno nanošenje između prstiju, jer uzrokuje dodatnu vlažnost i mogućnost razvoja gljivične infekcije. Za manje skupljanje vlage unutrašnjost čarapa može se posuti s malo dečjeg pudera. Takođe je potrebno naneti UV zaštitu na gornji deo stopala da na tim mestima ne biste zadobili opekotine.

čarape
foto: Shutterstock

Kakve cipele nositi

Odličan izbor su stabilne i udobne cipele sa zatvorenim delom kod prstiju. Preporučuje se i nošenje čarapa koje se brzo suše, čak i u sandalama. Ako noge često otiču, treba ih je podići na nešto povišeno (jastuke, na primer).

Pregledajte stopala

Svake večeri pregledajte da li noge imaju posekotinu, žuljeve ili opekotine. Koristite ogledalo za pregled teško vidljivih mesta (dno stopala).

Svrab tabana i trnci su prvi simptomi

Svrab tabana, ako nema drugih znakova na koži, može biti posledica dijabetičke neuropatije, pa se, čim ga primetite, javite doktoru. Simptomi su trnci, žareći bol, grčevi ili osećaj kao da mravi mile u stopalima. Takvo oštećenje nerava može da smanji osećaj bola, toplote i hladnoće.

Stopala, Mleko, Tretman, Pedikir
foto: Shutterstock

Izbegavajte prevruće kupke

Koža stopala mora se da bude čista i ne sme biti previše (ni predugo) vlažna. Treba izbegavati prevruće kupke i tuševe.

zulj
foto: Shutterstock

Žuljevi mogu napraviti veliki problem

S vremenom koža obolelih od šećerne bolesti postaje suva i sklona pucanju i ljuštenju zbog manjka lučenja masnoće i smanjene vlažnosti na stopalima, pa se žuljevi kod njih češće i brže razvijaju. S njima treba biti oprezan, inače postaju tanki, puknu i pretvaraju se u otvorene rane.

Udobna, nikako preuska obuća je ovde veoma važna, a treba voditi računa da u njih ne uđe kamenčić koji bi vas mogao nažuljati.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs