česta dilema

KUPANJE I MENSTRUACIJA - DA ILI NE: Ciklus ne mora da pokvari odmor ako se budete pridržavali OVIH SAVETA

Ginekolozi su otkrili koja pravila treba da poštujete, a dali su odgovore i na najčešće ženske dileme vezane za menstruaciju na letovanju.

Lepi & Zdravi
Autor:
KUPANJE I MENSTRUACIJA - DA ILI NE: Ciklus ne mora da pokvari odmor ako se budete pridržavali OVIH SAVETA
Da li smemo da se kupamo u moru za vreme menstruacije?, Foto: Shutterstock

Toliko ste iščekivali godišnji odmor, da konačno odete na more, i baš prvi dan - dobijete menstruaciju. Ovo je scenario koji plaši mnoge žene, ali ne mora da znači da je, ukoliko se desi, to kraj uživancije na plaži. Samo kupanje nije problem, ako je more prijatno i ako se poštuju određena pravila.

more, kupanje u moru, leto, plaža
foto: Shutterstock

1. Smemo li se kupati

Ako žena ima uredan ciklus i blaga krvarenja, može se kupati već prvi dan, ali umereno, kratko i uz korišćenje tampona, koji obavezno treba promeniti svaki put nakon izlaska iz vode. Ako su krvarenja jača i obilnija, ipak bi bilo preporučljivo sačekati dan-dva.

Tampon, Tamponi
foto: Shutterstock

2. Možemo li se sunčati

Sunčanje tokom najtoplijeg dela dana, kao i sedenje na vrućim podlogama trebalo bi izbegavati. Ali u kasnim poslepodnevnim satima, kada je sunce slabije, sunčanje je dozvoljeno. Izuzetak su osetljivije žene s jakim krvarenjem, koje bi trebalo da izbegavaju boravak na direktnom suncu - za njih je hlad spas.

Sunčanje, More, Plaža, Devojka na plaži
foto: Shutterstock

3. Da li je pametno odlaganje menstruacije za bezbrižno leto

Ovo rade mnoge žene kako na godišnjem odmoru ne bi bilo neprijatnih iznenađenja. Samo ginekolog može da preporuči neku od metoda odgađanja menstruacije (dakle, moguće je), ali to nikako ne treba raditi na svoju ruku.

4. Može li voda biti previše hladna ili topla za kupanje

Hladna voda može da šteti ženskim polnim organima po pitanju prehlade i upale jajnika, a pogoduje i urinarnim infekcijama. Topla voda izaziva širenje krvnih sudova u telu, pa tako i u materici, što može da izazove obilnije krvarenje.

ginekolog, doktor
foto: Shutterstock

5. Šta treba da uradimo nakon odmora

Kad se vratite s mora, u slučaju pojave obilnijeg sekreta, peckanja, svraba ili neprijatnog mirisa, bez odlaganja otiđite kod ginekologa. Promena sredine može da poremeti ciklus, a kupanje, mokar kupaći i sedenje na javnim površinama u gaćicama mogu izazvati upalu i gljivične ili bakterijske infekcije koje treba lečiti. Svakako, svaku promenu, ako je ima, treba odmah lečiti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs