DOKTORKA OBJAŠNJAVA KAKO NAJBRŽE IZBACITI VODU IZ UHA I IZBEGNEMO NEPRIJATNOST: Uvek radimo 1 stvar koja POGORŠA stanje

Osobe koje uživaju u plivanju mogle bi da budu sklone problemima sa ušima zbog vode i bakterija koje dolaze u kontakt sa uhom.

Lepi & Zdravi
15:45h Autor:
DOKTORKA OBJAŠNJAVA KAKO NAJBRŽE IZBACITI VODU IZ UHA I IZBEGNEMO NEPRIJATNOST: Uvek radimo 1 stvar koja POGORŠA stanje
Kako izbaciti vodu iz uha?, Foto: Shutterstock

Mnogi ljudi, posebno na letovanju, doživljavaju nelagodnosti, kada im voda uđe u uho, što im može pokvariti odmor i opuštanje na plaži. Baš na ovaj problem osvrnula se dr Eli Kenon, koja je specijalizirala otorinolaringologiju, jer joj se brojni pacijenti javljaju sa istim simptomima i žale se na nelagodu u ušima.

Teško im je da procene da li je li problem nakupljeni ušni vosak, infekcija, voda ili nešto drugo i zato je pregled neophodan.

Čišćenje ušiju, Uši
foto: Shutterstock

Dr Kenon kaže da nema potrebe za uklanjanjem viška voska iz ušiju osim ako se smatra da je upravo on deo problema koji dovodi do zadržavanja vode.

Vosak pruža zaštitu i služi upravo da spreči infekcija. Voštani štapići za čišćenje ušiju su dostupni u apotekama i često se primenjuju u slučaju začepljenja ili nelagode, ali lekari ih ne preporučuju.

Korištenje takvih štapića za čišćenje ušiju zasniva se na ideji da ćete njegovom primenom uspeti da izvučete ili omekšate vosak iz uha, ali lekari kažu da bi to moglo da poveća problem, prouzrokujući infekciju ili iritaciju.

Devojka, Uši, Lice, nega, lepota
foto: Shutterstock

Šta da preduzmete ukoliko vam se često javlja ova vrsta problema?

Održavanje ušiju suvima bio bi dobar način da sprečite pojavu problema, bilo korišćenjem kape za plivanje ili čepića za uši.

Voda može ponekad toliko da se zaglavi u ušnom kanalu da vam se čini da je nemoguće izbaciti je. Jedan od načina je da nagnete glavu prema dole i povlačiti uho u različitim smerovima. Ta metoda pomaže pri rastezanju ušnog kanala, dopuštajući mu da se otvori kako bi se ispustila voda.

Takođe, možete koristiti fen za kosu sa slabijim duvanjem kako biste osušili višak vode, tvrdi dr Kenon.

Međutim, ukoliko primetite da imate neretko problem sa ušima, obavezno se javite svom lekaru, kako bi se uradio pregled i otkrili uzroci nelagodnosti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs