DEPRESIJA NIJE SRAMOTA

21. vek je - depresija više ne sme biti tabu: Ove poznate ličnosti vode mučnu borbu sa depresijom - i to nije sramota!

Ne stidite se da potražite pomoć!

Lepi & Zdravi
Autor:
21. vek je - depresija više ne sme biti tabu: Ove poznate ličnosti vode mučnu borbu sa depresijom - i to nije sramota!
Foto: Profimedia

Anksioznost je stanje koje deluje na naš organizam u celosti: na misli, osećaje i na telo. No, depresija i anksioznost često dolaze u paru, pa 50 posto onih koji pate od depresije znaju što je anksioznost. Depresija se može nazivati i kliničkom ili depresivnim poremećajem, a obeležava je stalna tuga, gubitak nade i osećaj praznine koji traje više od dve nedelje. Uz osećaj tuge, javlja se i očaj, apatija, manjak samopouzdanja, pesimizam i osećaj manje vrednosti. Važno je da terapeut pravilno identifikuje stanje, kako bi se problemu pristupilo na pravilan način, a na vama je da se njemu obratite jer ćutanje može samo pogoršati stvari. Isto će potvrditi i poznate osobe koje se bore s ovom dijagnozom.

Dvejn Džonson

On je jedan od najplaćenijih glumaca Holivuda, ali "The Rock" je progovorio i o depresiji koja ga muči i za magazin Express izjavio "borba i bol su stvarni, a dugo mi je trebalo kako bih shvatio da je ključ u tome da se ne treba strahovati od razgovora o tome. Mi muškarci posebno volimo to držati za sebe, ali znajte da niste sami."

Dvejn Džonson
foto: Profimedia

Keti Peri

Pop zvezda je u jednoj emisiji odlučila da podeli svoje muke s fanovima, kako bi oni znali ko je ona zapravo. "Ako ljudi vide ko sam ustvari, shvatiće da i oni mogu sanjati velike snove", dodala je.

keti peri
foto: Profimedia

Džon Hem

Baš kao i njegov karakter Don Draper u Mad Menu, i on je vodio teške borbe u životu. Uvek je otvoreno govorio o svojoj borbi s depresijom, a često ističe kako je posebno teško bilo nakon što mu je otac umro kada je on studirao. U intervjuu za IN Style magazin je istakao i dobrobiti terapije. "Živimo u svetu gde je bilo kakvo priznanje o negativnim stranama života percipirano kao slabost. Ustvari je snaga – nije slabost reći da trebaš pomoć."

Lejdi Gaga

Ova poznata pevačica i glumica priznaje kako se borila s depresijom i anksioznim poremećajem od kad zna za sebe. Nije je sram ni da prizna da pije lekove kako bi joj bilo bolje. Smatra kako je važno da svi otvoreno govorimo o svom mentalnom zdravlju, a ako se priče dele zajedničkim snagama, svi ćemo postati hrabriji.

Lejdi Gaga
foto: Profimedia

Majkl Felps

Plivač koji je osvojio 28 Olimpijskih medalja kaže kako se prva epizoda depresije dogodila 2004., ali najgora je epizoda bila nakon nastupa 2012. godine. Kaže kako je znao sam u sobi biti i po 5 dana, kada je razmišljao samo o tome kako ne želi da živi. "Sasvim je u redu da nisi OK", izjavio je.

Majkl Felps
foto: Profimedia

Brus Springstin

"The Boss" se već u 60. godinama prošlog veka borio s depresijom, a u emisiji CBS Sunday Morning je izjavio: "Depresija je stvar koja te potpuno obuzme, stigao sam do trenutka kada nisam želio izaći iz kreveta". Kaže kako to stanje nije uticalo na njegov rad i da mu je podrška supruge bila dragocena; "Govorila bi da će sve biti OK, možda ne danas ili sutra, ali na kraju će sve biti OK."

Brus Springstin
foto: Profimedia

Gvinet Paltrou

Glumica koje je primila brojna priznanja za svoj rad, priznala je kako se borila s postporođajnom depresijom 5 meseci nakon što je rodila drugo dete. "Osećala sam se kao zombi," rekla je za magazin Good Housekeeping . "Nisam mogla zaviriti u svoje srce, nisam mogla kontrolisati emocije – nisam se mogla povezati", rekla je glumica koja se borila s kliničkom depresijom nakon što joj je preminuo otac 2002. godine.

Gvinet Paltrou
foto: Profimedia

Ešli Džad

Ova je glumica sama otkrila kako je njeno detinjstvo bilo disfunkcionalno. Osećala se izolovano i nesigurno, a smatra da zbog toga danas oseća veliku tugu. Ali, stvari su krenule na bolje kada se prijavila u kliniku na lečenje jer je jednostavno trebala pomoć i način kako da se odmakne od te velike boli koju je osećala.

Ešli Džad
foto: Profimedia

Rajan Filip

Borba s depresijom je za ovog mladog glumca započela još u ranoj mladosti; "Kako stariš, čini se da osećaj postane podnošljiviji, ali u suštini, ja sam i dalje tužna osoba".

Rajan Filipe
foto: Profimedia

Džim Keri

Osoba koja stoji iza nekih od najluđih karaktera na TV ekranima, kaže kako je imao mračnih faza u životu. Otvoreno je govorio o antidepresivima, a danas živi vrlo povučeno i jako pazi na duhovnu stranu života. "Retko pijem kafu, a jako sam ozbiljan kada su u pitanju alkohol ili droge. Život je jednostavno predivan".

Džim Keri
foto: Beta / Richard Shotwell

RobinVilijams

Kada je ovaj poznati 2014. godine počinio samoubistvo, svet je ostao nem. Poznati komičar je patio od depresije, ozbiljne zlouporabe alkohola i droga. Dijagnostifikovana mu je Parkinsonova bolest, a jednom je prilikom izjavio: "Da li sam ponekad u maničnoj fazi? Jesam. Jesam li takav sve vreme? Nisam. Jesam li često tužan? Jesam. Da li mi to teško pada? Da, jako.".

Robin Vilijams
foto: Reuters

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs