ANDALUZIJA JE NAJLEPŠA U JESEN: Dobrodošli u esenciju Španije, gde se živi SIJESTA I FIJESTA

Kolevka koride i flamenka, večna inspiracija zaljubljenicima u arhitekturu, simbol vrhunskog filigranskog rada i nestvarnih palata – sve su to samo neki od razloga da posetite Andaluziju bar jednom

Galerije
Autor:
1 / 5 Foto: Shutterstock

Dobrodošli u Andaluziju, najjužniju špansku pokrajinu, čuvenu po sunčanim pejzažima, gitarama, koridi i toreadorima, interesantnom flamenko plesu, kao i svojim čuvenim turističkim mestima, među kojima se najviše izdvajaju Malaga, Sevilja, Granada i Kordoba.

Veličanstveni utisak koji ostavlja na svakoga ko je poseti Andaluzija "duguje" Mavarima, koji su je naseljavali od 8. do 15. veka i zauvek ostavili svoj pečat kada je u pitanju arhitektura, ali i kultura. Iako izlazi na more i može se pohvaliti prelepom obalom, Andaluzija je savršena jesenja destinacija. Tada vrućine više nisu nesnosne i sve znamenitosti mogu se obići polako, na miru, bez stresa i žurbe.

Malaga

Vodi poreklo još od Feničana i starih Grka, a današnji izgled duguje fantastičnom spoju modernog I tradicionalnog, koje je, opet, spoj različitih, davnih kultura i tradicija. Sa 300 kilometara dugom obalom Malaga izlazi na Sredozemno more, a jedan od njenih najpoznatijih simbola jeste Rimsko pozorište, najstariji spomenik u Malagi, koji datira iz prvog veka p.n.e. Tu je i zamak Gibralfaro (Castillo de Gibralfaro), koji se nalazi na zastavi grada. Ne smete propustiti ni posetu Pikasovom muzeju, a u Malagi imate priliku da vidite i njegovu rodnu kuću. Pozorište Servantes, brojni uređeni trgovi i atraktivna arhitektura sigurno će vam se urezati u sećanje…

Siesta i fiesta kao način života

“Siesta” je termin koji u Španiji označava mirno popodne tokom kojeg su svi uglavnom u svojim domovima, dremaju i odmaraju. U Španiji u ovo vreme postaje toliko vruće, da sve prodavnice, ustanove, čak i kafići i restorani tada imaju pauzu i svi nastoje da ne smetaju jedni drugima. Sa drugfe strane, “Fiesta” se odnosi na narodne festivale koji prate svaku veliku proslavu, kojih ima zaista puno, počevši od proslave nove godine do rođendana španskih gradova. Svaku “fiestu” Španci proslavljaju kao karneval – crtanjem lica, kostimima i zabavom do poslednjeg trenutka.

Sevilja

Mesto u kojem ćete se zaljubiti u flamenko, lepeze i veličanstvenu katedralu u gotskom stilu, sa grandioznim oltarom sa 45 slika iz Isusovog života. U Sevilji se nalazi i grobnica Kristofera Kolumba i neverovatna palata Alkazar sa svojim bajkovitim dvoranama. Poseban utisak ostavlja Španski trg, koji leži na jezeru sa četiri mosta, u znak sećanja na četiri kraljevstva, Kastilju, Aragon, Navaru i Leon.

Kordoba

Mesto čuveno po interesantnom nakitu, kolevka izrade papira i stakla, biblioteka sa više od 400.000 knjiga i čuvena džamija-katedrala Mezkita koju odlikuje potpuno nestvarna arhitektura, samo su neki od bisera koje ne smete propustiti dok obilazite Andaluziju. Raskošne palate Madinat Al Zahra, koja se nalazi na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine i palata Alkazar moćni su simboli ovog mesta, a kući se nemojte vratiti sve dok ne prošetate starim Rimskim mostom i probate tradicionalni andalužanski kolač od jabuka.

Granada

Doći u Andaluziju, a ne videti tvrđavu i palatu Alhambra, praktično se može smatrati grehom. Velelepne crveno-zlatne zidine zauzimaju čitavo jedno brdo i godišnje prime čak tri miliona turista. Ovo zdanje sačinjeno od dvorskog kompleksa i niza građevina bašti i parkova zaista će vas ostaviti bez daha, pre svega neverovatnom arhitekturom i detaljima koji oduzimaju dah. Ne smete propustiti ni staro arapsko kupatilo, kao i crkvu Svetog Nikole, a za kraj počastite sebe tradicionalnom salmorejo čorbom od povrća i pršute. Uz tradicionalni flamenko šou, to će biti savršen kraj jednog prelepog putovanja...

Bonus video

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs