Grčka

OVAJ MANASTIR JE DOKAZ DA JE BOG IZABRAO NAJLEPŠE MESTO ZA SEBE: Molitva se ovde najbolje i najjasnije čuje

Turisti su impresionirani tehnikom i veštinom koja je korišćena za njegovu izgradnju

Destinacije
Autor:
OVAJ MANASTIR JE DOKAZ DA JE BOG IZABRAO NAJLEPŠE MESTO ZA SEBE: Molitva se ovde najbolje i najjasnije čuje
Manastir Kipina, Foto: Shutterstock

Grčka je zemlja poznata po brojnim manastirima, a njihov obilazak je za turiste zaista posebno iskustvo. Svaki od njih ima svoju priču i često se nalaze na neverovatnim lokacijama. Neki su smešteni tik uz obalu, drugi se uzdižu iznad jezera, treći vise na ivici stena, dok su neki toliko strmi da pristup njima zahteva neverovatnu hrabrost i veliki napor.

manastir Kipina
foto: Profimedia

A jedna od najimpresivnijih takvih građevina svakako je grčki manastir Kipina! Ovo zdanje i slike koje se u njemu mogu pronaći ostavljaju dubok utisak na svakoga ko ga poseti. Datira iz 13. veka, a smešten je nedaleko od sela Kalarites, u blizini grčkog grada Joanine, na severnim padinama planine Cumerka. Kad se uputite prema ovom mestu, odmah ćete primetiti neverovatnu karakteristiku koja njegovu izgradnju čini jedinstvenom - bukvalno je uklesan u stenu na strmoj padini, a ispod nje teče reka Kalaritikos, što celom krajoliku daje bajkovitu notu.

manastir Kipina
foto: Shutterstock

Savršeno utočište za mir i tišinu

Unutar manastira danas možete uživati u predivnim freskama koje potiču iz 17. veka. Posetioci često opisuju kako se svaki put kada ovde dođu, zbog neverovatnog mira i tišine, osećaju kao da su se udaljili od svakodnevnog sveta, a impresionirani su i tehnikom i veštinom koja je korišćena za izgradnju ovog neverovatnog mesta.

Kako je nastao

U ranom 13. veku grupa monaha iz obližnjeg samostana Viliza odlučila je da se zbog neslaganja sa starešinom manastira izmesti odatle. Dok su tražili prikladno mesto za svoj novi dom, naišli su na zanimljivu rupu u planini koja se kasnije pokazala kao pećina. Hrabro su se popeli uz strmu padinu, ali kad su stigli do ulaza, suočili su se s velikom provalijom koja je bila široka više od šest metara. Bez obzira na prepreku, upotrebili svoje štapove kako bi premostili tu provaliju i stigli na drugu stranu. Tamo su otkrili da se pećina nastavlja duboko u unutrašnjost ogromne stene. Nekada je to bilo korito podzemne reke, čiji su tok promenili zemljotresi ili sleganje zemljišta, ostavljajući iza sebe ovo čudesno otkriće.

manastir Kipina
foto: Shutterstock

Most štiti od napada

Kada je ovaj samostan bio izgrađen, jedna od najvećih pretnji koje su monasi morali da savladaju bili su veoma česti pljačkaški napadi. Kako bi se zaštitili od opasnosti, preduzeli su nekoliko važnih koraka. Prvo su oko samostana sagradili visok zid, instalirali čvrsta vrata i premostili provaliju preko klanca kliznim drvenim mostom. Kada bi se opasnost približila, oni bi brzo povukli most u unutrašnjost pećine i niko nije mogao da se popne gore.

manastir Kipina
foto: Shutterstock

Zapis jednog gosta

U jednom zapisu u knjizi gostiju jedan posetilac je napisao: "Rečeno mi je da je Bog izabrao najlepša mesta na svetu za život. Ovde sam se uverio da je to istina." Ovo sveto mesto, s njegovom neverovatnom arhitekturom i istorijom, zaista ostavlja dubok utisak na sve koji ga posete.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs