Maroko

MESTO KOJE NEIZDRŽIVO SMRDI PRIVLAČI TURISTE KAO MUVE: Ovde će doći samo onaj ko ima JAK ŽELUDAC

Nije potpuno sigurno kada je kožarstvo postalo sastavni deo marokanske kulture. Od tada do danas skoro sve je isto, osim lokacije na kojoj kožari rade.

Destinacije
Autor:
MESTO KOJE NEIZDRŽIVO SMRDI PRIVLAČI TURISTE KAO MUVE: Ovde će doći samo onaj ko ima JAK ŽELUDAC
Foto: Profimedia

Razlog tome je miris, tačnije nesnosan smrad, pa da bi se moglo udahnuti punim plućima u centru, s vremenom su one premeštene na periferiju.

Maroko, Kozara u Maroku
foto: Shutterstock

Velika turistička atrakcija

Kožara Čuara ostala je u najstarijem delu grada. U pitanju je najveća, a možda i najstarija kožara na svetu. Kada joj priđete, moći ćete da je je namirišete, a videćete i brojne lokalce koji nude grančice mente i prodaju ih za sitniš, a unutra ih možete dobiti i besplatno. Stavljena ispod nosa menta čini razgledanje kožare prijatnijim, a da ne biste svisnuli od smrada, pomaže i eterično ulje napravljeno od ove biljke. Kad uđete unutra, upoznaćete se s načinima proizvodnje, a možete da se popnete i na krov, s kojeg puca pogled na kompleks koji podseća na saće, u kojem se koža farba i suši.

Maroko, Kozara u Maroku
foto: Shutterstock

Odavde je šteta ne poneti nešto

Nakon razgledanja, turisti najčešće kupe i kući ponesu neki suvenir, poput jakni, cipela, novčanika, kaiša, torbe... Prodavci im prilaze i mame ih da nešto pazare, a ako stanete s nekim od njih, bez problema će vas nagovoriti da uđete u njihovu prodavnicu, iz koje nećete izaći praznih ruku. A ako u prolazu začujete kako netko viče "balak", to je znak da se pomerite u stranu da bi kola ili magarac mogli da prođu.

Kozara u Maroku
foto: Profimedia

Od čega nastaje toliki smrad

U kožaru se nekoliko puta dnevno dovoze nove pošiljke kože krava, kamila, ovaca i koza iz obližnjih klanica. Ona se prvo čisti i namače, pa posipa solju i suši na suncu. Nakon toga se potapa u posude s belkastom tečnošću napravljenom od vapna, golubijeg izmeta, pepela i kravlje mokraće, da bi se uklonila dlaka, a koža bila finija. Upravo taj korak glavni je razlog neverovatno neprijatnog mirisa celog mesta. Potom se kože pripremaju za farbanje. Nakon procesa štavljenja, koža se u bunarima drži umočena tokom celog dana. Zatim se vadi i narednog dana stavlja u bunar s bojom. Postupak se ponavlja tri dana.

Maroko, Kozara u Maroku
foto: Shutterstock

Za poslednji korak - farbanje koriste se prirodne boje od šafrana, šipka, mente i paprike, a u njih se dodaje i pasta napravljena od smokava, kao i ulja koja imaju zadatak da omekšaju kožu i učine je otpornijom.

Maroko, Kozara u Maroku
foto: Shutterstock

Ceo proces proizvodnje je zaista fascinantan, ali, ruku na srce, ovde dolaze samo oni koji imaju jak želudac i koji su maksimalno tolerantni na smrad.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs