Pridržavajte ih se

Smanjite račune, sačuvajte okolinu: 10 sjajnih trikova za štednju!

Dan planete Zemlje podseća nas da briga o ekosistemu treba da postane deo naše svakodnevice
Enterijer
10:10h Autor:
Smanjite račune, sačuvajte okolinu: 10 sjajnih trikova za štednju!
Foto: Profimedia

Globalno zagrevanje, sve veća količina otpada i ugrožavanje prirodnih resursa glavna je briga ne samo ekologa, već i svih nas. Dok svakodnevno zdravo za gotovo uzimamo sve ono što nam priroda već hiljadama godinama pruža, često i ne razmišljamo da prirodni izvori nisu večni!

Dan planete Zemlje 22. aprila podseća nas da ekologija treba da postane deo svakodnevice. Najveće ekološke probleme uzrokuje industrija, ali iako ih mi ne možemo rešiti, očuvanju prirode i energije i te kako možemo da doprinesemo.

Bez odricanja i preterane angažovanosti, možemo da doprinesemo pravom malom ekološkom čudu, a usput i uštedimo novac!

1.Štedljive sijaliceIako su znatno skuplje od običnih sijalica, njihov vek trajanja je 10 puta duži od onih običnih koje samo 5 odsto električne energije koriste za rasvetu, dok ostalo odlazi u toplptu. Osim toga, štedljive sijalice koriste pet puta manje struje od uobičajenih, tako da osim što čuvaju okolinu, dugoročno su mnogo isplativije.

Ima platu 30.000, i može sebi sve da priušti: Beograđanka otkriva kako!

2.Smanjite grejanjeNije potrebno da ga isključite, već da ga smanjite pre nego što izađete iz kuće i neposredno pre odlaska na spavanje. Tako ćete smanjiti potrošnju fosilnih goriva i novca, dok će kosa i koža biti zahvalni zbog smanjenja suvog vazduha u prostoriji.

3.Isključite električne aparateIsključivanje televizora na daljinskom upravljaču je zgodnije u trenutku dok ležite na krevetu, ali nezgodnije za potrošnju struje. DVD uređaji, računari i televizori troše oko 80 odsto struje dok su na poziciji stand by. Isto tako, isključite punjač za mobilni iz struje nakon što ga napunite. Na taj način takođe štedite znatnu količinu energije.

4.Udaljite namještaj od radijatoraTako ćete omogućiti nesmetan dotok toplog vazduha. Sušenje odeće na ugrejanom radijatoru može se činiti kao dobra ideja, ali na taj način blokirate isijavanje toplote potrebne za prostoriju.

Jedan od najbogatijih ljudi sveta nosi polovnu garderobu: Sve kupujem na buvljaku! (FOTO)

5.I vodokotlići štedeSkoro jedna trećina ukupno potrošene vode u domaćinstvu odlazi na ispiranje wc šolje. Ako se u vodokotlić ugradi pregrada za vodu, ona ce teći samo onliko dugo koliko dugo držite lanac ili dugme. Tako se može "spasiti" i do 8.000 litara vode po domaćinstvu godišnje!

6.Tuširajte seTuširanjem se troši upola manje vode nego prilikom kupanja. Ukoliko se ipak odlučite da kadu napunite vodom, bilo bi pametno podeliti je sa još nekim. Ako pri tom umesto sijalice upalite sveće, planeta će vam biti dvostruko zahvalna.

7.Svakom loncu poklopacAko poklopite posudu u kojoj kuvate, koristićete samo onu energiju koja je zaista potrebna. Ako koristite rernu, istovremeno stavite dva jela. Prilagodite veličinu grejne ploče veličini posude, kako ne biste plaćali grejanje vazduha.

Savršen trik za štednju: Kako da prikupite gomilu novčanica od 500 dinara!

8.Zakuvavajte samo potrebnu količinu vodeAko kuvate čaj ili kafu, u džezvu ili kuvalo za vodu sipajte samo onoliko vode koliko je potrebno. Godišnje ćete uštedeti na hiljade litara vode!

9.Odmrzavanje hranePlanirate da zamrznutu hranu pripremite u mikrotalasnoj pećnici? Veče pre stavite je u frižider ili na sobnu temperaturu.

10.Reciklirajte!Srbija je pre nekoliko godina uvela program reciklaže, prilikom čega na kućnu adresu dobijate eko-kese u kojima sakupljate papirnu i kartonsku ambalažu od hrane, stare novine, kao i kodove koje lepite na kese. Preko tih kodova dobijate popust na račun za smeće, a kese odnose radnici JKP Gradska čistoća. Što se tiče recikliranja tehničkog otpada, raspitajte se gde to možete da učinite u blizini vašeg stana, a vodite računa i da pravilno odlažete smeće u kontejnere za metal, papir i plastiku.

Zbog njih nemate novca: 3 navike za štednju koje vas zapravo teraju da više trošite!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs