Životna priča

Životna priča žene koja je na prestolu 63 godine: Preživela je političke krize, porodične skandale, smrt snahe! (FOTO)

Kraljica Ujedinjenog Kraljevstva proslavila je 91. rođendan privatno, bez pompe i velikog slavlja, a iako su sve glasniji zagovornici ukidanja monarhije, njena popularnost je veća nego ikada

Vip priča
Autor:
Životna priča žene koja je na prestolu 63 godine: Preživela je političke krize, porodične skandale, smrt snahe! (FOTO)
Kraljica Elizabeta II, Foto: Profimedia

Šta posle Elizabete II

Za mnoge, ta neverovatna brojka, znači da nikada nisu iskusili život bez kraljice Elizabete. Njena vladavina, naravno, ne može da traje u nedogled. Kada dođe momenat da napusti ovaj svet, za britance u Ujedinjenom Kraljevstvu i one širom sveta to će biti stresno. Kraljevski biograf Peni Džuror, objašnjava zbog čega će takva reakcija biti izazvana:

Smrt će biti dramatičan događaj za Britaniju, jer je kraljica izuzetno popularna. Tokom njene vladavine promenilo se mnogo toga, gotovo da ne postoji aspekt života u svetu koji nije pretrpeo promene. Sve se menjalo, jedino je ona, kao centralna figura, čvrsta poput kamena, bila konstanta, siguran oslonac.’

One su krojile istoriju britanskog kraljevstva: Odlučne, inteligentne i šarmantne! (FOTO)

foto: Profimedia

Iako je teško reći šta tačno može da se očekuje nakon kraljičine smrti, jasno je da će Bakingemska palata biti spremna da se zvanično oglasi,a pogotovo će imati spremno saopštenje ukoliko se dogodi da premine ‘nakon duge i teške bolesti’. Prema pisanju britanskog ‘Telegrafa’ , u palati imaju napisan plan pod imenom ‘Most’, u kojem su detalji – poput mesta za sahranu i testamentom zaveštana raspodela nasleđa. Navodi se da su i mediji već pripremljeni i uvežbani kako će izveštavati o kraljičinoj smrti. U zavisnosti od doba dana kada kraljica bude preminula, odmah će vest biti emitovana u elektronskim i digitalnim medijima. Ukoliko se to dogodi tokom noći, moglo bi se odložiti puštanje vesti u javnost do ranih jutarnjih časova. BBC će obustaviti sav planiran program i detaljno izveštavati o ovom događaju. Kako ‘Dejli mejl’ piše, na ekranu će biti telop sa kraljičinom slikom, i intoniraće se nacionalna himna. Takođe, sve komedije i zabavni programi neće biti emitovani dok ne prođe sahrana i period žalosti.

Očekuje se da će biti proglašena dvanaestodnevna nacionalna žalost, zastave će biti spuštene na pola koplja, a knjige žalosti će biti otvorene u ambasadama širom sveta.

Peni Džuror objašnjava da će kraljica, kao monarh, imati državnu sahranu i to kada prođe dvanaest dana od smrti. Službu će održati arhiepiskop od Kentberija, i to ili u Vestminsterskoj opatiji ili u crkvi Svetog Pavla. Prema očekivanjima, kraljica će biti sahranjena u kapeli Svetog Đorđa u Vindsoru – tamo gde su sahranjeni i njeni roditelji, kao i brojni prethodni vladari.

S obzirom da tron nikada ne sme da ostane prazan, automatski će Čarls postati kralj, kao najstariji Elizabetin sin.

Zbog nje se odrekao svega: Buran život i tragičan kraj vojvotkinje od Vindzora! (FOTO)​​​​​​​

foto: Profimedia

-On se priprema za to celog života. Dobro je što Čarls danas ima 69 godina, pa će ljudi moći da vide dobro poznato lice na kraljevskom tronu, to će delovati umirujuće – objašnjava Džuror.

I dok je naslednik spreman da sedne na tron, postoji nešto što nije spremno u Kraljevstvu – ne postoji detljan plan procedure oko Čarlsovog krunisanja. Ali, to nije propust zbog nemarnosti, već, kako piše ‘Telegraf’ – zbog bojazni da ne procure informacije u javnost pre vremena, jer bi to moglo da izazove probleme. Nakon smrti kralja Džordža, dogodio se jaz od čitavih šesnaest meseci do Elizabetinog krunisanja 1953. godine, i Britanija sebi više ne sme da dozvoljava proceduralne propuste u momentima kada oči celog sveta budu uprte u njihov presto.

Šta još očekuje Ostrvo nakon kraljičine smrti? Himna u kojoj se kaže ‘Bože čuvaj kraljicu’ biće promenjena u ‘Bože čuvaj kralja’, na kovanom novcu i poštanskim markicama će ženski lik biti zamenjen likom muškog monarha, a javnost će morati da prihvati i poželi dobrodošlicu novoj kraljevskoj figuri.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs