Holivudska legenda

Žena ga spasila propasti: Potresna životna priča Kirka Daglasa (100)! (FOTO)

Srećan sam što sam pre 63 godine pronašao srodnu dušu i verujem da mi je naš divan brak pomogao da sve preživim, otkrio je legendarni glumac koji puni 100 godina
Vip priča
17:12h Autor:
Žena ga spasila propasti: Potresna životna priča Kirka Daglasa (100)! (FOTO)
Foto: Profimedia

Jedan od najpoznatijih glumaca u holivudskoj istoriji Kirk Daglas u petak slavi stoti rođendan, a svoju dugovečnost pripisuje "divnom braku" koji traje više od 60 godina. Glumačka ikona kaže da je zahvaljujući svojoj supruzi En (97) uspevao da se oporavi od nedaća koje mu je život nosio.

"Srećan sam što sam pre 63 godine pronašao srodnu dušu i verujem da mi je naš divan brak pomogao da sve preživim", napisao je Daglas u časopisu Closer Weekly povodom svoga stotog rođendana. Slavni glumac će rođendan proslaviti s 200 prijatelja i članova porodice na zabavi u Kaliforniji kojoj će domaćini biti njegov sin Majkl i snaja Ketrin Zita Džouns. Iz glume se povukao pre 20 godina nakon teškog moždanog udara koji mu je oduzeo moć govora.

Najveća tajna holivudskog zavodnika: Iza 5 brakova krilo se ovo! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Stalno me pitaju za savet za dugovečnost. Nemam nijedan. Ali mislim da smo ovde s razlogom. Pošteđen sam smrti nakon helikopterske nesreće i moždanog udara kako bih napravio još dobra na svetu pre nego što ga napustim", napisao je Daglas.

Kirk, sin nepismenih ruskih imigranata, odigrao je neke od najslavnijih uloga u istoriji kinematografije, od Spartaka i Vinsenta van Goga do Doka Holideja. Bio je u više od 80 filmova, ali suprotno od zvezda mlađih generacija, nikada nije glumio u nastavku. Rođen kao Iser Danijelovič u siromašnoj porodici ruskih useljenika u Njujorku, Daglas je u tom gradu pohađao glumačku akademiju. Uloga u "Šampionu" 1949. donela mu je prvu od tri glumačke nominacije za Oskara, nagradu koju nikada nije dobio. Uručen mu je pre 20 godina tek onaj počasni za životno delo.

Dan kada je Holivud plakao: Za slavnim zavodnikom žene išle i u smrt! (FOTO, VIDEO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Među drugim najpoznatijim filmovima su mu "Loši i lepi" 1953. (druga nominacija za Oskara), "Dvadeset hiljada milja pod morem" 1954., "Strast za životom" 1956. u kojem je glumio Van Goga i zaradio treću nominaciju, "Obračun kod OK korala" 1957., "Spartak" 1960. i "Sedam dana u maju" 1964. godine.

Prvi brak, s glumicom Dajanom Vebster, raspao se 1951. godine, ali mu je doneo dva sina, Majkla i Džoela.

Elizabet Tejlor ga nikad nije prežalila: Žene nisu mogle da mu kažu Ne! (FOTO)

"Doživeti stotu je svakako velika stvar, ali važnije je ono što je postigao u sto godina", kazao je Majkl Daglas. "Ističem njegovu snagu i izdržljivost. Učio me da uvek dam sve od sebe u svemu što radim".

Porodica Daglas bila je zahvaćena i tragedijama. Kirkov sin Erik, iz kratke vanbračne veze s Belgijkom En Bajdens, umro je od predoziranja 2004. kada mu je bilo 46 godina. Kirk je preživeo i sudar helikoptera u kojem se nalazio i manjeg aviona iznad Kalifornije 1991. godine. Te sreće nisu bile druge dve osobe uključene u sudar.

Lekari mu prognoziraju još samo godinu dana: Životna propast slavnog glumca! (FOTO, VIDEO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Nakon teškog moždanog udara 1996. koji mu je uskratio mogućnost da se dalje bavi glumom, posvetio se filantropiji. Kirk i En Daglas izgradili su 400 školskih igrališta u Kaliforniji i osnovali centar za Alchajmerovu bolest. Svoju imovinu nakon smrti nameravaju da daju u humanitarne svrhe.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"On je savršeni muškarac, moram reći. Sve što radi je savršeno", rekla je Kirkova dugogodišnja prijateljica i koleginica Endži Dikinson.

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs