NAJBOLJE GODINE MILICE GACIN

KAD PROČITAM: "MILICA SE TRUDI DA BUDE ŠTO MLAĐA", SLATKO SE NASMEJEM! Voditeljka "Slagalice" otvoreno o MENOPAUZI!

Ona je živi dokaz da je volja presudna za kvalitet života. Kao i za sve sjajne žene godine su za nju nebitne, aktivna je telesno i duhovno, a sa svojim timom pomaže ženama koje misle da im normalne stvari "ne priliče".

Vip priča
KAD PROČITAM: "MILICA SE TRUDI DA BUDE ŠTO MLAĐA", SLATKO SE NASMEJEM! Voditeljka "Slagalice" otvoreno o MENOPAUZI!
Foto: Marija Stanković

Milicu Gacin znamo kao jednu od voditeljki "Slagalice", ali je ona mnogo više od toga. Prelepa plavuša, majka dve ćerke, veoma je angažovana na edukaciji žena koje zađu u klimakterijum, dovodeći u svoj životni projekat najveće stručnjake koji govore o ovom problemu.

Već nekoliko godina imate svoj Jutjub kanal "Moje najbolje godine", iz kog su nastale radionice "Menopauza" i mnoge druge. Zašto se se odlučili da se bavite problemima žena u zrelom životnom dobu?

- Zapravo je redosled obrnut: prvo je nastao projekat "Moje najbolje godine", pa tek onda Jutjub kanal. Ubrzo nakon otvaranja kanala koji je za kratko vreme okupio solidan broj ljudi, okrenula sam se organizovanju događaja jer su skupovi uživo dragoceni. Najpre su nastale radionice na temu menopauze i nakon njihovog velikog uspeha, moj tim i ja smo odlučile da organizujemo konferencije za žene zato što smo uvidele da postoji potreba da se otvoreno i stručno razgovara o mnogim temama. Atmosfera i poruke sa svih ovih događaja su afirmativne jer sam uverena da postoje veliki potencjali u srednjem životnom periodu žena.

Milica Gacin
foto: Marija Stanković

Šta je cilj?

- Cilj svega je istinska podrška ženama zbog čega su naši događaji besplatni za one koje žele da dođu i čuju tačne informacije o svemu što je značajno. Dobrodošle su sve, pogotovo one od 35 godina na dalje. Koncept je takav da su moji gosti uvek stručnjaci različitih profila, a ja radim svojposao - vodim radionice i panele.

Čime ste najzadovoljniji u projektu?

- Bilo je veoma hrabro progovoriti o menopauzi, ali način na koji sam želela da pričam je ono što je obezbedilo brojnu publiku svuda gde sam gostovala. Do sad sam održala 31 radionicu, upoznala fantastične žene širom Srbije i taj nemali broj žena koji je nas je posetio sad sasvim drugačije razume svoje godine. Veoma sam zadovoljna i ponosna kad dobijem mejl u kome piše da sam određenoj ženi promenila život, jer nije znala da može i tako da razmišlja.

Prošlog aprila ste imali konferenciju na različite teme zdravlja i lepote. Uz vrsne lekare i stručnjake, govorile su i poznate dame: Suzana Mančić, Goca Tržan, Jelena Gavrilović, Ksenija Mijatović, Zoe Kida... Da li je ovako veliki odaziv dokaz da se žene sve više bave svojim zdravljem i psihom?

- I ove godine 7. aprila održavam konferenciju u Beogradu. To je već treća po redu, prošlog septembra bio je to veliki događaj u Novom Sadu. Ove godine je plan još obimniji. Posle Beograda idemo u Niš 12. maja. Tamo sam bila nekoliko puta i uvek je bilo sjajno. Na jesen ponovo idemo u Novi Sad, a u novembru ćemo u Kragujevac. Moje iskustvo pokazuje da žene žele da saznaju tačne informacije koje mogu da im unaprede život. Zato je i novi slogan radionica: "Menopauza nije kraj već početak novog kvaliteta života". Na mojim događajima je veliki broj žena upravo takvog opredeljenja. Počeli smo da radimo i podkast sa nazivom "Moje najbolje godine - to sam ja".

Milica Gacin
foto: Marija Stanković

Iz dosadašnjeg iskustva šta su najveći problemi sa kojima se susreću žene kad dođu u "neke godine"?

- Najveći problem su stereotipi sa kojima su porasle i koji su i dalje prisutni u okruženju. Iako se osećaju dobro, sposobno, fizički spremno, iako su poletne, pune elana, snage, rapoloženja, znanja, volje - sebe sputavaju jer im "ne priliči". Iste te predrasude ih plaše, premda nemaju nijedan razlog za strah. Kao da se sa ulaskom u srednje doba pomalo izmiče tlo ispod nogu! Jer, poruke su toksične: "Tvoje je gotovo, šta si čekala do sada!" A u realnosti nije tako. Velika je zbunjenost jer ono što se sugeriše kao poželjno ponašanje ne odgovara onim što žena može i želi.

Današnjoj ženskoj populaciji na raspolaganju su brojni načini da produže mladost i sjajno se osećaju. Postoji li ipak nešto što ih večno tišti, a ne mora?

- Ključan je sadržaj i kvalitet života. Nisam sigurna da je cilj puko produženje mladosti. Niti je moguće, niti je poželjno. Ako smo neprekidno u istoj fazi,nema napretka. Lično smatram da je najvažnije da se žena dobro oseća, sa ili bez intervencija koje koriguju vidljive promene, a razumem i podržavam svačije opredeljenje. Rekla bih da je biti prihvaćena i uvažavana cilj svake žene, bez obzira na broj godina.

Vi ste živi dokaz i primer da ste stalno u svojim najboljim godinama, od glave do pete. Lepi ste, negovani, spontani, delujete zadovoljno i opušteno. Kako postižete da tako "sijate"?

- Hvala vam na ovako lepim rečima! Ja sam istinski zadovoljna i relaksirana. Imam ono o čemu sam maštala - dve sjajne ćerke, posao koji sam oduvek želela, dobru porodicu, divne prijatelje i saradnike. Kad sam se osvestila da uopšte nije važno šta nemam, već šta imam potpuno sam promenila pogled na život. Lepo mi je u svemu što stvaram, trudim se da dajem jer me to ispunjava. Ne trošim vreme na situacije ili ljude koji nemaju dobru nameru i ne nerviram se zbog nepravdi. Izuzetno sam radoznala i srećna sam što je tako. Bavim se svojim životom i imam svoj mir bez obzira na okolnosti.

NIŠTA TEŠKO NISAM PROŠLA!

Imali ste u životu teške trenutke, na privatnom i zdravstvenom planu. Kroz mnogo toga ste prošli i imate pravo da drugim ženama pomažete da ne klonu. Ko je vama pomagao i pomogao?

- Sve što ste pročitali o mojim "teškim zdravstvenim trenucima" je netačno. Ne znam ni od koga su krenuli ti tekstovi, ni zašto, a još manje s kojim ciljem. Moja majka, kao i svijudi koji me vole, iskreno se potresu kad pročitaju da sam dva puta navodno preležala tešku bolest. Nisam I nadam se da neću nikada! I zaista bih volela da se tome stane na put. I o mom privatnom životu se svašta neistinito piše, kao da je teško pozvati me i postaviti pitanje ovako kao što vi činite. Dakle, ništa teško nisam prošla ni na jednom planu, a nadam se da će tako i ostati.

Milica Gacin
foto: Marija Stanković

Majka ste dve odrasle ćerke, Katje i Hane. Da li vas život sa dve devojke dodatno podmlađuje i revitalizuje da brinete o izgledu, zdravlju, pogledima na svet?

- Oduvek sam brinula o sebi, verovatno ću isto raditi i kasnije. I to jedino ima veze s mojim opredeljenjem. Kvalitetan život podrazumeva fizičku aktivnost, adekvatnu ishranu, mentalnu i svaku drugu aktivnost. Ne može da se postigne izležavanjem ma koliko nam to bilo prijatno. Pratim sva događanja zato što me puno toga zanima. Pročitam nekad o sebi: "Milica se trudi da bude što mlađa!" To me nasmeje, jer shvatim da je reč o osobi koja ne razume ništa od onog što je moje opredeljenje. Trudim se da živim što je moguće kvalitetnije, a broj godina me uopšte ne zanima. Ne zanima me iluzija produžene mladosti ili povratka u istu, već da mi je dobro. Sreća i zadovoljstvo nisu određeni brojemgodina, već odnosom prema životu koji traži angažovanje. Najlakše je naći izgovore za odustajanje od sebe, ali to nije moja priča.

Koliko su ćerke nasledile od vašeg zdravog duha?

- Moje ćerke su sjajne osobe u svakom smislu. Odgovorne, pažljive, empatične, vredne, talentovane. Mnogo se podržavamo i imamo dubok, iskren odnos. Nasledile su puno osobina, a pošto se u našoj kući neguje podržavajući odnos, sve tri živimo u atmosferi u kojoj su mogući stabilnost i napredak.

Milica Gacin
foto: Marija Stanković

Iz vojvođanske ste kuće, što u prevodu znači da ste dobra domaćica. Koliko se bavite kućom i kućnim poslovima i šta vam je tu najbitnije?

- Volim da kuvam i vešta sam u tome. Važno mi je da jedemo što je moguće kvalitetniju i u kući spremljenu hranu. Vojvođanski gen je učinio da je hrana bitna stavka i kod mene ne može da se desi da nema šta da se jede ili da je frižider prazan. Kad god imam vremena svašta izmišljam u kuhinji, a mnogo volim naše proslave kad mi jevažno da bude puno dobre hrane, ali i da bude lepo aranžirano. Skoro mi je jedna koleginica rekla da sam "domaćin čovek" jer sama održavam dvorište. I ozbiljno se bavim održavanjem kuće van Beograda, čak se prilično razumem u neke građevinske radove. Rezanje žive ograde i loze, kao i košenje trave su poslovi koji se teško povezuju s mojom spoljašnošću, ali i to sam ja.

Da li vam je vođenje "Slagalice" postalo gotovo rutina ili vas iznova iznenađuje i raduje?

- "Slagalicu" vodim punih osam godina. Ta emisija nikad neće biti rutina zato što je to kviz koji zahteva punu koncentraciju u svakom segmentu. "Slagalica" je zadovoljstvo, uživanje, ponos i čast za sve nas koji je radimo, za mene posebno.

Kako volite da uživate i odmarate se?

- Vreme provedeno sa mojim ljudima ili na putovanjima je za mene sinonim relaksacije.

Stil.rs/Ljilja Jorgovanović

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs