IMA 17 GODINA, SABLJU U VEŠTOJ RUCI, I STRPLJIVO ČEKA DA PREUZME TRON: Izgleda kao nežna vila, a čeka je visok položaj

Zahtevna vojna obuka trajaće tri godine, tokom koje će se princeza priključiti mornarici i ratnom vazduhoplovstvu

Vip priča
Autor:
IMA 17 GODINA, SABLJU U VEŠTOJ RUCI, I STRPLJIVO ČEKA DA PREUZME TRON: Izgleda kao nežna vila, a čeka je visok položaj
Ko je princeza Leonor, buduća kraljica Španije, Foto: Juan Carlos Rojas / Shutterstock Editorial / Profimedia

Španski kralj Felipe VI suvereno vlada Španijom, a jednom kada to više ne bude mogao, naslediće ga, po španskom Ustavu iz 1978. godine, njegova najstarija ćerka.

Princeza Leonor od Burbona i Ortiza prva je u liniji za nasleđivanje španskog prestola, a njen otac i majka, kraljica Leticija, uveliko je pripremaju za taj čin koji sa sobom nosi mnogo obaveza i odricanja.

Iako izgleda kao krhka i nežna princeza duge plave kose i prelepih plavih očiju, Leonor sa svojih 17 godina već barata sabljom i trenutno pohađa Vojnu akademiju, a već je diplomirala na elitnom Atlantik Koledžu u Velsu.

Prvi cilj kralja Felipea jeste da, baš kao i on, pre nego što preuzme vlast, prođe vojnu obuku. Ta zahtevna obuka trajaće tri godine, a u sve je uključeno i ministarstvo odbrane Španije.

Princeza Leonor
foto: R. del Campo / Goff Photos / Profimedia

Princeza Leonor biće obučena u tri grane službe - prvo će završiti opšti vojni smer, da bi se 2024. i 2025. pridružila mornarici, a zatim 2026. godine ratnom vazduhoplovstvu. Planorano je da buduća kraljica Leonor u budućnosti preuzme vrhovnu komandu nad oružanim snagama, jer je tradicija da tu komandu preume kralj ili kraljica, koji u slučaj rata biva deo rukovodstva.

Za razliku od ostalih kadeta sa kojima će se obučavati predstojeće tri godine, Leonor neće dobijati platu, jer se te novčane naknade odrekla.

"Vrline kao što su lojalnost, disciplina, hrabrost ili drugarstvo i principi kao što su odgovornost, uzoran način ponašanja ili strogost se uče zajedno sa tehničkim veštinama. Princeza Leonor razume zahteve i žrtve koje vojni život podrazumeva i priznaje da joj je čast da se obučava i služi zajedno sa muškarcima i ženama u našim oružanim snagama", navodi se u saopštenju ministarstva, kako prenosi Style Book.

Princeza Leonor sa roditeljima i sestrom Sofijom
Princeza Leonor sa roditeljima i sestrom Sofijom foto: Shutterstock

Ako postane kraljica, Leonor bi bila prva kraljica Šanije na vlasti posle više od 160 godina - poslednja je to bila njena četvrta prabaka Izabela II, Pored zvanične titule princeze od Asturije, Leonor nosi istorijske titule princeze od Đirone, princeze od Vijane, vojvotkinje od Monblana, grofice od Servere i dame od Balagera. Ako se Leonor popne na tron kako se očekuje, ona će biti prva kraljica Španije na vlasti od svoje četvrte prabake Izabele II, koja je vladala od 1833. do 1868. godine.

Leonor je rođena 31. oktobra 2005. godine, dok je na španskom tronu bio njen deda, kralja Huan Karlos I, koji joj je bio i kum na krštenju zajedno sa njenom bakom Sofijom. Kao i njen otac Felipe, krštena je vodom iz reke Jordan.

Nakon brojnih skandala vezanih za optužbe za finansijske prevare i brojne ljubavnice, kralj Huan Karlos je abdicirao i napustio Španiju, prepustivši tron svom sinu Felipeu i učinivši Leonor prvom naslednicom.

Princeza Leonor sa sestrom Sofijom
Princeza Leonor sa sestrom Sofijom foto: Juan Carlos Rojas / Shutterstock Editorial / Profimedia

Na svoj 13. rođendan, Leonor je održala prvi javni gvor, čitajući prvi član Ustava Španije u Institutu Servantes u Madridu, povodom 40. godina od stupanja na snagu tog Ustava. Do danas je održala nekoliko javnih nastupa u pratnji roditelja.

Otac ju je odlikovao odrenom i kragnom Ordena zlatnog runa, koji se tradicionalno dodeljuju prestolonasledniku, a samim rođenjem, kao najverovatnija prestolonaslednica, dobila je i funkcije predsednika Fondacije princeze od Asturije i Fondacije princeze od Đirone. Te funkcije će do njenog 18. rođendana obavljati njen otac.

Bonus video

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs