ZBOG ČEGA JE ABDICIRAO ŠPANSKI KRALJ? Svoju popularnost ukaljao je nizom skandala, imao je afere sa oko 1.500 žena

Važio je za velikog zavodnika na koga su padale mnogobrojne dame i ako je nekada bio poštovan zbog svog doprinosa u demokratiji, poslednjih godina je njegov ugled potpuno srozan.

Celebrities
Autor:
ZBOG ČEGA JE ABDICIRAO ŠPANSKI KRALJ? Svoju popularnost ukaljao je nizom skandala, imao je afere sa oko 1.500 žena
Zbog čega je abdicirao španski kralj ?, Foto: Europa Press/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Huan Karlos I od Burbona (85) je bivši španski kralj koji je imao presudnu ulogu u uspostavljanju demokratskog poretka u Španiji. Bio je proglašen za kralja 1975. godine, a kasnije je bio i simbol nacionalnog jedinstva kao i legitimnog naslednika istorijske dinastije. Dana 2. juna 2014. godine najavio je abdikaciju u korist sina Felipea posle 39 godina vladavine. Povukao se iz javnog života 2019. godine, prenosi Wikipedia.org

španski kralj Huan Karlos
foto: ALI BURAFI / AFP / Profimedia

Svojevremeno je bio popularan zbog svog neformalnog ponašanja, kao ljubitelj lova, sporta, i prirode čiji je dolazak na presto u Španiji obeležio prelazak sa diktature na demokratiju.

Abdicirao je ukaljan nizom skandala - dugotrajnim korupcionaškim skandalom ćerke i zeta, safari lovom na slonove koji je razgnevio Španiju i svet i tvrnjama da je broj njegovih preljuba premašio svaku razumnu meru.

U Madridu je godinama važilo za javnu tajnu da je kralj bio ženskaroš nezsitog apetita, dok je jedina žena kojoj nije posvećivao svoje vreme i naklonost bila njegova sopstvena - kraljica Sofija, sestra grčkog kralja Konstantina, koji živi u Londonu.

španski kralj Huan Karlos
foto: Profimedia

Pričalo se da kraljevski par već 35 godina ne deli bračnu postelju, a Pilar Ejre, koja je 2012. objavila i knjigu o kraljevom ljubavnom životu, tvrdi da je jedan od najvećih ponižavajućih šokova kraljica Sofija doživela samo nekoliko meseci nakon što je Huan Karlos postao kralj.

U to vreme je angažovao novog berberina, i doterivao se toliko da je njegova supruga bila ubeđena da ima i novu ljubavnicu. U jednom trenutku, najavio je da ide u lov u blizini Toleda, navodno “u isključivo muškom društvu”, u kome bi njoj “bilo dosadno”.

Sofija je, međutim, ipak odlučila da ga iznenadi, i doputovala je na kraljevsko imanje kraj Toleda. Stigla je usred noći, zajedno s njihovom decom, i zaobišavši poslugu požurila na sprat preskačući stepenice - samo da bi supruga uhvatila “na delu “ sa španskom filmskom zvezdom. Ovo otkriće ga, međutim, uopšte nije navelo da promeni ponašanje, a mnogi tvrde da supružnici otad žive odvojenim životom, prenosi Blic.rs

Preplanuo i zgodan, zavodnik Huan Karlos je bio oličenje monarha starog kova, obdarenog šarmom i iznenađujuće realnom privlačnošću za suprotni pol.

Ovaj strastveni ljubitelj sporta, koji je obožavao da na svom motociklu svrati do nekog dobrog restorana s baštom, po imidžu je više podsećao na skandinavske i holandske monarhe koji voze bicikl nego na uštogljene pripadnike britanske kraljevske kuće.

Verovatno zato, prema njegovom šarmu nije bila imuna ni mlada princeza Dajana, koja je sa suprugom i decom 1986. bila gost španskog kraljevskog para u njihovoj letnjoj palati na Majorci. Tada joj je bilo samo 25 godina, a na fotografijama se jasno vidi da u njegovom prisustvu prosto blista, dok se od sopstvenog supruga drži na distanci, što svedoči o zahlađenju njihovog braka.

Sama Dijana je kasnije priznala da je kralj bio “šarmantan”, i da je umeo da “pretera sa pažnjom”, ali je i izričito tvrdila da stvar nikad nije otišla dalje od bezazlenog udvaranja. U to vreme je intenzivno patila od bulimije, poremećaja u ishrani praćenog povraćanjem, tako da je najveći deo odmora na Majorci provela “nagnuta nad WC šoljom”.

Napustio je Španiju nakon što se našao pod istragom policije i tužilaštva zbog navodne umešanosti u korupciju.

U martu prošle godine poslao je pismo sinu u kojem mu je izrazio želju da se „u odgovarajućem trenutku" vrati u Španiju pošto je tužilaštvo obustavilo istragu protiv njega. Kada je pismo objavljeno , španska vlada je saopštila da Huan Karlos duguje javnosti objašnjenje za njegove ekonomske poteze.

Vrhovni sud Španije je u junu 2020. godine pokrenuo je istragu zbog sumnji da je bivši kralj umešan u korupcijske poslove u vezi sa izgradnjom brze železnice u Saudijskoj Arabiji.

Istragom je bio obuhvaćen i njegov zet, a ticao se kontroverznog lova na slonove na koji je bivši kralj otišao tokom finansijske krize.

Negirao je bilo kakvu krivicu i tvrdio je dostupan tužiocima ako žele da ga ispitaju. Ali u avgustu te godine otputovao je u UAE. Abdikacijom izgubio imunitet od krivičnog gonjenja.

Iako je nekada bio poštovan zbog uloge u tranziciji Španije u demokratiju, popularnost bivšeg kralja drastično je pala nakon skandala među kojima je i afera sa danskom preduzetnicom Korinom cu Sajn-Vitgenštajn-Sajn.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs