barbara pejton

BILA JE LEPA KAO MERILIN MONRO ALI BUNTOVNA KAO KAUBOJ: Udavala se za svakog ljubavnika, pronašli su je GOLU na klupi

Jedna od najtužnijih priča iz holivuda je ona o Barbari Pejton.

Vip priča
Autor:
BILA JE LEPA KAO MERILIN MONRO ALI BUNTOVNA KAO KAUBOJ: Udavala se za svakog ljubavnika, pronašli su je GOLU na klupi
Barbara Pejton, Foto: WARNER BROTHERS - Album / Album / Profimedia

Prelepa plavokosa glumica ušla je u filmski posao otprilike u isto vreme kada i Merilin Monro i smatrana je, u očima mnogih, sledećim seks simbolom.

Pejton je bila buntovnica od samog početka, pobegla je sa srednjoškolskim ljubavnikom kada je imala samo šesnaest godina i za njega se udala. Njeni roditelji, koji su bili šokirani time što je uradila uspeli su nekako da ponište taj brak i da je vrate kući.

Nekoliko godina kasnije, došao je muž broj dva: Džon Pejton, kapetan u vazduhoplovstvu. Nakon njegovog otpuštanja, par je krenuo na zapad u Los Anđeles. Dok je Džon pohađao koledž, Barbara se bavila manekenstvom. Ubrzo nakon toga im se rodio dečak Džon Li. Ali nemirna mlada žena nije baš bila stvorena da bude mama - ili žena. Tako je nekoliko godina kasnije, 1948. godine, odlučila da se posveti glumi. Studiji su je primetili i ubrzo je Pejton potpisala ugovor sa Univerzalom za uloge starleta.

Pejton je bila željna da prihvati sve što je Holivud mogao da ponudi i zaroni u noćni život grada. Započela je niz romansi, išla po klubovima sa producentima i filmskim zvezdama, od kojih su mnogi bili u braku.

Među njenim ljubavnicima se našao u milioner Hauard Hjuz, ali i razni mafijaši. Kolumnisti tračeva nisu mogli da se zasitiše njenih nestašluka, puneći stranice nepristojnim naslovima o ženi koju su nazvali „Kraljica noćnih klubova“. Ali Pejton je svoj burni način života ispustila iz ruku, upustivši se u aferu sa oženjenim Bobom Houpom, što je dovelo do toga da je Univerzal oslobodio ugovora.

Barbara Pejton
foto: colaimages / Alamy / Alamy / Profimedia

Rivalski studio Vorner Broders odlučio je da je preuzme, i upravo u ovom studiju Pejton je uradila neke od svojih najboljih uloga u filmovima kao što su "Kiss Tomorrow Goodbye" (1950) sa Džejmsom Kegnijem, Dalas (1950) sa Gerijem Kuperom i Samo odvažni (1951) zajedno sa Gregorijem Pekom. Međutim, nije prošlo mnogo vremena pre nego što se Pejton vratila svojim starim nestašlucima.

Viđena je po gradu sa glumcem Franšoom Tonom, tek razvedenog ali je on imao još jednog rivala: žestokog momka, glumca iz B kategorije filma - Toma Nila, koji ju je sreo na zabavi i bio njome oduševljen. Ubrzo, dvojica muškaraca su se upustili u tuču za Pejtoninu naklonost.

Sofisticirani Tone, koji nije dorastao mačo Nilu, završio je u bolnici sa slomljenim kostima, potresom mozga i unakaženim licem koje je zahtevalo operaciju. Ni Pejton nije pobegla nepovređena. Prava šteta je naneta njenoj karijeri. Uznemireni zbog bezobraznih naslova, Vorner Braders je stavio Pejton na privremenu suspenziju, što ju je koštalo naslovne uloge u filmu "Dama u gvozdenoj maski".

Pejton se udala za Tonea, možda iz simpatije, ali su se razdvojili nakon samo sedam nedelja, a ona se vratila nasilnom Nilu, ostavljajući Tonea da podnese zahtev za razvod. Za to vreme, Pejtonina karijera se rušila i ona je prešla da radi filmove niske kategorije kao što je "Gorilla" iz 1951. godine.

Pošto nije mogla da nađe posao u Holivudu, otišla je u Englesku sa Nilom kako bi vratila svoju karijeru na pravi put. . Producenti u Engleskoj željni da iskoriste Pejtonin imidž loše devojke, ubacili su je u loše filmove, poput "Loše plavuše".

Pejton i Nil su se rastali 1953. godine, a ona se vratila u Sjedinjene Američke Države. Njene mogućnosti su presušile u Holivudu pa se preselila u Meksiko sa sinom, tada osmogodišnjim. Pejton je upoznala 23-godišnjeg sportskog ribolovca, po imenu Toni Provas, za koga se udala. Zajednica je trajala tri godine, a Pejton bi izgubila starateljstvo nad sinom od svog prvog muža Džona Pejtona.

Ponovo se vratila u Holivud da pokuša da spase svoju karijeru, ali previše mostova je spaljeno. Od 1955. do 1963. njen pad je eskalirao, jer se Pejton borila sa ozbiljnim problemom - alkoholizmom.

Najniža tačka

Pejton je otkrivena, prekrivena modricama, kako spava na klupi na autobuskoj stanici u Bulevaru Sanset, obučena samo u kupaći kostim i kaput. Njena lepota je nestala: koža joj je bila naborana i znatno se bila ugojila. U tom periodu Pejton je uspela da napravi brutalno iskrenu autobiografiju. Buntovna čak i u porazu, nazvala je memoare "Ne stidim se".

Godine 1967, nakon neuspešnih pokušaja da prestane da pije, Pejton se preselila kod roditelja u San Dijego. Pateći od depresije i mentalne bolesti, nije doživela ni 40-ti rođendan.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs