OTAC JU JE SILOVAO, PA TERAO DA PLEŠU: Život najtužnije holivudske zvezde je pakao, svih 5 muževa je tretiralo kao ROBA

Tužna životna prija najlepše i najsjajnije zvezde Holivuda, koju je svaki blizak muškarac mučki zlostavljao

Vesti
12:41h Autor:
OTAC JU JE SILOVAO, PA TERAO DA PLEŠU: Život najtužnije holivudske zvezde je pakao, svih 5 muževa je tretiralo kao ROBA
Rita Hejvort, Foto: Profimedia

Bila je jedna od najistaknutijih žena svog doba. Sa svojim hipnotičkim pogledom i jarke crvene boje ruža na usnama, predstavljala je san mnogih muškaraca. Međutim, iza holivudske dive Rite Hejvort ležale su duboko zakopane tajne još od ranog detinjstva.

Poznata kao prva princeza Holivuda, Rita Hejvort je bila poput žive verzije Pepeljuge. U 1940-ima, mediji su je promovisali kao devojku iz provincije koja je ostvarila američki san. Ali ta slika je bila daleko od istine.

Rita je rođena 17. oktobra 1918. godine. Odrasla je u porodici plesača i zabavljača. Margarita Karmen Kansino, kako je glasilo njeno pravo ime, naučila je hodati i odmah nakon toga plesati.

Njen deda bio je Antonio Kansino, španski plesač koji je proslavio bolero u SAD-u. Otac, Eduardo Kansino, rođen u Španiji, takođe je bio poznati plesač koji je porodicu preselio u Holivud kako bi privatno podučavao ples zvezde. Njena majka Volga bila je članica plesno-pevačke grupe "Ziegfeld Follies".

Tokom Velike depresije, kada je ekonomska kriza pogodila zemlju, Eduardo je ostao bez angažmana, te je odlučio iskoristiti svoju ćerku za prihod. Kada je napunila 12 godina, Margarita je postala plesna partnerka svog oca, a zajedno su nastupali kao "The Dancing Kansinos".

Margarita, koja je izgledala starije nego što jeste, nije mogla nastupati u američkim klubovima, pa su umesto toga sa ocem plesali u zadimljenim kasinima u meksičkom Tihuani. Bili su percipirani kao bračni par, iako to Eduardu nije smetalo.

No, duboko u sebi, Margarita je gajila prezir prema svom ocu. Pored fizičkog zlostavljanja i prisiljavanja na iscrpljujuće plesne treninge, on ju je često zlostavljao. Jedan šokantan detalj iz biografije Rite Hejvot koji je otkrio njen drugi suprug, reditelj i pisac Orson Veles, dodatno je osvetlio tamne aspekte njenog života.

"Eduardo ju je silovao popodne, a plesao sa njom noću", napisala je Liming.

Tokom jednog od nastupa u Tihuani, Margaritu Karmen uočio je producent filmskog studija Foks. Pozvao ju je na audiciju, a odmah zatim ponudio joj je ugovor na šest meseci. Margarita, tada prava latino devojka tamne kose i očiju, dobijala je samo manje uloge i prošla je neprimećeno. Ugovor joj se nisu produžili, a Margarita je morala da se vrati životu s ocem.

Svoju priliku za beg dobila je kada je kao 18-godišnjakinja upoznala biznismena Edvarda Džadsona koji je tada imao 41 godinu. Edvard je u Margariti odmah video priliku za zaradu, pa ju je odveo u Las Vegas. Naivnoj i mladoj Riti svideo se Edvard jer je mislila da iskreno želi da joj pomogne u karijeri.

Uskoro su stupili u brak, ali njihova veza daleko je bila od srećnog bračnog partnerstva. Džadson, koji je preuzeo ulogu njenog menadžera, navodno je koristio svoj uticaj kako bi je "posuđivao" uticajnim poslovnim ljudima kako bi je transformisao u zvijezdu.

Godine 1937., Margarita je potpisala ugovor sa studijem Kolumbija Pikčrs. Prvo su joj dodeljivane manje uloge, uglavnom u ulogama izazovnih "egzotičnih" plesačica. Međutim, brzo su shvatili da će je moći pretvoriti u holivudsku zvijezdu samo ako promene njen "latino" izgled. Tako je Margarita promijenila svoje ime u Rita i preuzela je majčino devojačko prezime, koje je zvučalo britanski. Svoju tamnu kosu je zamijenila vatreno crvenom bojom, a uvijek je bila sofisticirano obučena. Smršavila je i upisala časove glume, što je rezultiralo prvim naslovnicama časopisa. Mediji su za nju ubrzo pokazali interesovanje jer se nije skrivala od kamera. Štaviše, kamera ju je jako volela zbog njene lepote i gracioznosti.

Rita Hejvort
foto: Profimedia

U 1940. godini, "nova" Rita je započela svoj pojavljivanje u filmovima rame uz rame sa poznatim imenima kao što su Keri Grant i Džoan Kroford. Pravi uspeh je doživela sledeće godine, kada je ostvarila svoju prvu veliku ulogu u filmu "Strawberry Blond", da bi potom snimila i film "Blood and Sand". Dok je postajala sve popularnija, Edvard je sve više gajio strah od toga da će je izgubiti, te je pretio da će je politi kiselinom i uništiti njeno lice.

Međutim, Rita je ostvarila Džadsonove strahove kada je 1942. godine podnela zahtev za razvod, navodeći "okrutnost i nasilje" kao razlog. Tokom razvoda, sav novac koji je zaradila predala je Edvardu samo kako bi se oslobodila njegove kontrole.

Uskoro je upoznala svog drugog supruga, reditelja i pisca Orsona Velsa, koji se zaljubio u senzualnu Ritu nakon što je video njenu fotografiju u časopisu. Par se venčao, a Rita je rodila svoje prvo dete, ćerku Rebeku. U to vreme je već bila jedna od najcenjenijih holivudskih zvezda, a njen plesni talenat ostavljao je bez daha i velikane poput Freda Astera, s kojim je glumila u dva filma. Mediji su ovaj neobičan par nazvali "Lepotica i Genije".

Rita Hejvort
foto: Profimedia

Od 1944. do 1947. godine, Rita je postala ultimativna ikona. Njene slike i filmovi su bili među najpopularnijim među američkim vojnicima koji su služili tokom Drugog svetskog rata. Njena popularnost u to vreme je stvarno dočarana u filmu "Shawshank Redemption".

Ritina uloga u filmu "Gilda" je toliko opčinila američku vojsku da su njenu sliku postavili na atomsku bombu koja je testirana na američkom tlu 1946. godine. Naizgled, sve je izgledalo savršeno. Međutim, Orson je brzo shvatio da je Rita "fatalna" samo na filmskom platnu, dok je u stvarnom životu nesigurna i posesivna. Tokom prvih nekoliko godina braka, reditelj ju je varao s nekoliko žena, uključujući i Džudi Garland. Rita je postajala sve više poznata po svojoj eksplozivnoj prirodi. U trenucima besa, razbijala je stvari po kući. Iznenada, njen bes nije bio usmeren ka Orsonu, već prema njenim roditeljima.

Njihov brak je počeo da se raspada, a Rita je pokušala naći sreću u nizu kratkotrajnih afera, uključujući i vezu s industrijalcem Hauardom Hjuzom, s kojim je čak ostala trudna. Odlučila je otputovati u Evropu kako bi obavila abortus.

Krajem godine, Rita je rodila njihovo jedino dete, ćerku princezu zvanu Jasmin Aga Kan. Stil života kojeg je Kan vodio u Evropi nije se sviđao glumici, a nikako nije ni mogla da nauči francuski. Tokom njihovog braka, Rita je bila toliko posesivna da je dobijala napade panike kada bi Ali otišao kod frizera. No s pravom je bila u strahu jer ju je, pričalo se, Ali na sve strane varao.

Rita je odlučila da se vrati u SAD sa svojim ćerkama 1951. godine, a dve godine nakon toga, njen brak s Alijem službeno je došao kraju. Krah braka ju je dotukao te je, iako se vratila filmovima, počela da pije više nego ikad. Tada je i kulminirala njena višegodišnja svađa sa šefom svog filmskog studija jer je odbijala uloge i pretila tužbama. Njeni poznanici primetili su da se počela ponašati autodestruktivno.

Njena poslednja dva braka bila su "začinjena" žestokim svađama i fizičkim okršajima u javnosti. Pevač Dik Hejms upoznao je Ritu kada mu je karijera propadala i grcao je u dugovima.

Hejms je u insajderskim krugovima bio poznat kao "Gospodin Zao"

Pevač je Ritu navodno fizički zlostavljao, a jednom prilikom ošamario ju je u popularnom klubu u Los Anđelesu, što je ujedno bio i kraj njihova dvogodišnjeg braka. Hejvort je, prema naredbi lekara, idućih par dana provela u krevetu kako bi došla k sebi. Tada 37-godišnja Rita je izgledala puno starije, a svoje je bore od silnog stresa i alkohola skrivala ispod tone šminke.

Rita Hejvort
foto: Profimedia

Njen poslednji suprug, producent Džejms Hil, Riti je bio "poslednja kap". Iako su bili u braku samo tri godine, Hil je Ritu mentalno zlostavljao te joj pretio, protiveći se njenoj želji da prestane da glumi u holivudskim filmovima. Hil se prema Riti odnosio kao prema robu, a tome je svedočio i Čarlton Heston koji se s parom našao na večeri.

- Vikao je na nju sve dok se nije rasplakala i počela da se trese - prepričao je glumac i dodao da nikada neće oprostiti sebi jer joj tada nije pomogao.

Smrt od "misteriozne bolesti"

Slavna glumica umrla je 1987. u 69. godini od komplikacija uzrokovanima Alchajmerovom bolešću koja joj je dijagnostikovana sedam godina ranije. Njena ćerka Jasmin Aga Kan, koja se brinula o Riti poslednjih godina njenog života, smatra da je njena majka puno pre počela da dobija simptome ali tada se nije puno znalo o Alchajmeru.

1 / 9 Foto: Profimedia

Kada bi zaboravljala svoje dijaloge, njene kolege i filmska ekipa mislili bi da je preterala s alkoholom, no u stvarnosti, to su bili počeci njene bolesti.

Rita je postala prva javna osoba za koju se znalo da je bolovala od Alchajmera.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs