NAJOMRAŽENIJOJ PRINCEZI BRAK SU UNIŠTILE MNOGOBROJNE AFERE: Sada kada boluje od raka bivši joj je najveća uteha

Bivša snaja kraljice Elizabete II dijagnozu karcinoma dojke prihvatila je kao priliku da promeni život.

Vip priča
Autor:
NAJOMRAŽENIJOJ PRINCEZI BRAK SU UNIŠTILE MNOGOBROJNE AFERE: Sada kada boluje od raka bivši joj je najveća uteha
Najomraženija princeza boluje od raka, Foto: Profimedia

Sara Ferguson, riđokosa vojvotkinja od Jorka i bivša žena princa Endrua, osramoćenog sina britanske kraljice Elizabete II, imala je mastektomiju jedne dojke, a prognoze lekara su dobre. Fergusonova je o svojoj bolesti govorila u podkastu "Ćaskanje uz čaj sa vojvotkinjom i Sarom", koji vodi s preduzetnicom Sarom Tompson.

Dan pre operacije objavila je da je na rutinskom pregledu na mamografu otkriveno da ima maligni tumor i ispričala da nije imala simptome, niti je napipala bilo kakav čvor.

- Ovo govorim jer želim da svako ode na pregled - rekla je Fergusonova, dodajući da su joj i otac i očuh umrli od raka. Za nju je dijagnoza bila otrežnjenje: - Shvatila sam to kao dar da promenim život, da počnem da se brinem o sebi i prestanem da popravljam sve drugo.

Sara Ferguson
foto: AP / Steve Parsons

Život 63-godišnje vojvotkinje, poznate kao Fergi, bio je dovoljno buran da je retko dobijala pozivnice za kraljevske svečanosti. Privlačila je pažnju tabloida koji su se bavili njenom težinom, ljubavnim avanturama i razvodom. Ćerka majora Ronalda Fergusona, polo menadžera vojvode od Edinburga i princa od Velsa, potomak je kralja Čarlsa II preko njegove nezakonite dece. Princa Endrua poznaje od detinjstva. Kada je odlučio da je zaprosi, lično je dizajnirao verenički prsten sa deset dijamanata oko rubina iz Burme.

Sara Ferguson
foto: Profimedia

Venčali su se 1986. u Vestminsterskoj opatiji, ali je brak brzo počeo da propada zbog Endruove karijere u mornarici. Razdvojili su se posle šest godina, nakon deset i zvanično razveli. Imaju dve ćerke Beatris i Juženi i troje unučadi - Sijenu, Ogasta i Ernesta. Ipak, od 2008. žive zajedno kao prijatelji u Vindzoru, u Rojal lodžu, kući od 30 soba, vrednoj 30 miliona funti. Zajedno se brinu i o dva omiljena korgija pokojne kraljice.

Sara Ferguson
foto: Profimedia

- Udala sam se za čoveka koji je bio princ i pomorski oficir - rekla je u intervjuu 2010. - Ali nisam dobila muškarca. Dobila sam palatu. Tokom braka sam ga viđala 40 dana godišnje. Još je bila udata kada se našla usred skandala - objavljene su fotografije iz Sen Tropea na kojima joj je Džon Brajan, američki finansijski savetnik, sisao prste na nogama! Kraljičina sestra princeza Margaret tada joj je napisala: "Nanela si više sramote porodici nego što je zamislivo".

Sara Ferguson
foto: Profimedia

Fergi je kasnije objasnila da su ona i Endru imali otvoren brak. Par je i nakon razvoda ostao u odličnim odnosima. Sara je bila uz Endrua i kada ga je jedna od žrtava trgovine ljudima Džefrija Epstina optužila da ju je seksualno napastvovao u više navrata kada je imala 17 godina i kada je optužen za pedofiliju.

Sara Ferguson
foto: Profimedia

Bivšeg muža naziva divnim čovekom, tvrdi da je venčanje s njim bio najbolji dan u njenom životu, kao i da su "najsrećniji razvedeni par na svetu". Sada spavaju u odvojenim sobama, a ritual im je da svakog popodneva zajedno piju čaj. Kaže da je i kraljici obećala da će uvek biti uz Endrua. Iako nije pozvana na venčanje princa Vilijama ili Čarlsovo krunisanje, delimično je povratila mesto u kraljevskoj porodici.

Stil.rs

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs