najmoćnija žena u fudbalu

KO JE AMANDA STAVELEJ: Odbila bračnu ponudu princa Endrua, bila je model, a sada je prva dama Njukasla!

Nakon što je princ Saudijske Arabije Mohamed bin Salman kupio engleski klub Njukasl za 350.00.000 evra, u medijima se pojavila i preduzetnica Amanda Stavelej (48). Ona će kao suvlasnica i kluba obavljati sve važne poslove

Vip priča
09:01h Autor:
KO JE AMANDA STAVELEJ: Odbila bračnu ponudu princa Endrua, bila je model, a sada je prva dama Njukasla!
Foto: Profimedia

Ona je pomogla oko prodaje kluba, te će njena firma PCP Capital Partners biti vlasnik 10 posto deonica kluba. Tako je Amanda Stavelej postala najmoćnija žena engleskog fudbala, a njena zanimljiva životna priča ovih dana je preplavila svetske medije.

Amandra je i pre dolaska u Njukasl "koketirala" sa ovim klubom. 2009. godine pomogla je šeiku Mansuru bin Zajed Al Nahijanu da kupi Mančester Siti, a pre toga je bila deo konzorcijuma koji je želeo da preuzme vlasništvo nad Liverpulom.

Amanda Stavelej
foto: Profimedia

Ko je Amanda Stavelej van fudbalske priče?

Medije je svojevremeno najviše interesovala njena veza s princem Endruom, vojvodom od Jorka, sinom kraljice Elizabete II.

Par se upoznao 2001.godine, a njihova ljubav trajala je dve godine.

Navodno je odbila prinčevu bračnu ponudu jer nije želela da postane deo kraljevske porodice i svega što to nosi sa sobom.

Poznato je da je Stavelej u mladosti bila manekenka, da bi kasnije zaplovila u preduzetničke vode. 2000. godine pokrenula je Q.ton - teretanu, restoran i konferencijski centar - vredan više od 10 milliona funti.

2013. dijagnostifikovana joj je Hantingtonova bolest, hronično, neurodegenerativno oboljenje mozga.

Neki od simptoma su nekontrolisani pokreti, te problemi s govorom i hodom. Lekari su joj rekli da bolest kod nje miruje, ali i da je može aktivirati stres.

Ali, Stavelej nema nameru da posustane, velikim je koracima zagazila u fudbal i od Njukasla namerava da napravi najmoćniji klub na svetu...

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs