TURBULETAN ŽIVOT

Ceo život bila u senci Merilin Monro, izgubila sina, borila se sa zavisnošću: Životna priča Džejn Rasel! (FOTO)

Džejn Rasel- legenda američkog filma, koja je ušla u istoriju kao filmska uloga u filmu "Gospoda više vole plavuše". Međutim, u Sjedinjenim Američkim Državama to je bilo poznato mnogo ranije, zahvaljujući skandaloznom filmu „Izvan zakona“, koji je naglašavao izvanredne oblike glumice.

Vip priča
Autor:
Ceo život bila u senci Merilin Monro, izgubila sina, borila se sa zavisnošću: Životna priča Džejn Rasel! (FOTO)
Merilin Monro i Džejn Rasel, Foto: Profimedia

Džejn Rasel rođena je 21. juna 1921. u Bemidji, Minesota. Devojčin otac bio je poručnik u američkoj vojsci, a njena je majka bila glumica u putujućoj pozorišnoj truli. Džejn je bila jedina devojka u porodicu (imala je 4 brata). Na rođenju joj je dato ime Ernestine Džejn Džeraldina Rasel, ali svi su je u porodici jednostavno zvali - Džejn.

Odrastanje i karijera

Kada je njen otac otišao zauvek iz kuče, porodica se nastanila u Kanadi, ali se potom preselila u Kaliforniju. Kad je Džejn još bila dete, porodica se preselila u dolinu San Fernando i na temelju ranča u Ven Ajsu u vodila običan život srednje klase. Džejn se školovala u lokalnoj školi, a takođe je pohađala i časove klavira. U ranoj dobi razvila je zanimanje za dramsku umetnost, a kao devojka je počela da učestvuje u školskim pozorišnim produkcijama. Međutim, Džejn nije razmišljala o profesiji glumice, jer je imala sad da postane dizajner enterijera.

Džentlmen i mangup: Živeo je brzo i opasno, a zbog nje je promenio sve - Životna priča Stiva Mekvina! (FOTO)

Međutim, njeni planovi se nisu ostvarili: kad je njen otac umro, Džejn je bila prisiljena da ide na posao s pola radnog vremena kako bi mogla finansijski pomoći majci. Dobila je posao sekretarice, dok je istovremeno radila kao model. Na kraju je uspela da uštedi dovoljno novca da pohađa časove glume. Međutim, njeni pokušaji da se probije u filmski svet - nije uspeo.

Džejn Rasel je imala 19 godina, radila je kao sekretarica u kozmetičkom salonu kada je privukla pažnju poznatog američki preduzetnika i producenta -Hauarda Hjuza. Poznati producent je radio na novom filmu i tragao je za novim licem.. Kao rezultat toga, Džejn je dobila ulogu.

Iako je Džejn Rasel pohađala časove glume i znala da se slika, Hjuza je privuklo njeno telo, posebno njeno pozamašno poprsje. Čak je osmislio poseban "nevidljivi" grudnjak za nju koji je još više isticao njene obline.

Zvali su je najuzbudljivijom ženom na svetu: Životna priča nezaboravne dive - Erte Kit! (FOTO)

Prvi film u kojem glumila naišao je na probleme zbog cenzure. Naime, tim stručnjaka koji se bavio isključivo "moralnim" pitanjima i kodeksom ponašanja na filmu zabranio je javno prikazivanje ovog filma Hauarda Hjuza. On jebez obzira na zabranu i bez odobrenja američkog odbora za cenzuru ipak prikazao film i taj skandal upotrebio kao marketing. Prikazan je u San Francisku 1943. godine.

Uprkos čudnoj sudbini filma i činjenici da je bio zabranjivan, Džejn Rasel je postala široko poznata. 1943. godine američki mornari su je prozvali "Devojkom koju bismo želeli da čekamo u svakoj luci".

Igrala je posle toga u raznim filmovi i to sa nekim od najpoznatijih glumaca tog vremena - Robertom Mičamom i Sinatrom. U filmu "Paleface" je sama izvela jednu pesmu i za nju kasnije osvojila nagradu Oskar.

Džejn Rasel i Merilin Monro

Pravi proboj u svet filma je ipak došao nešto kasnije. Džejn Rasel je 1953. godine prvi put podelila ekran sa fatalnom plavušom - Merilin Monro. U filmu "Muškarci vole plavuše". Ona i Merilin su u tom filmu glumile igračice koje su delile potpuno suprotne poglede na ljubav i odnose. Na iznenađenje filmskog seta nije bilo konkurencije između dve glumice. Naprotiv, Džejn Rasel se brinula o Merilin koja je već tada zadavala razne probleme na snimanju. Postale su bliske prijateljice.

Živela sa dva muškarca, sestrinu smrt jedva preživela: Životna priča Šarlote Rempling! (FOTO)

Jedno vreme je imala i producentsku kuću sa suprugom ali nakon nekoliko filmova koji nisu dobro prošli na blagajnama, su je zatvorili.

Već 6'-tih godina prošlog veka, Džejn Rasel je odlučila da se penzioniše. Izjavila je:"Postajem stara! Danas ne možete biti u filmu ako ste glumica i imate preko 30 godina.*

Iako se rano penzionisala, Džejn Rasel je obezbedila sebi ugovor sa Hauardom Hoksom, cenjenim rediteljem i producentom, da joj isplaćuje 1000 dolara nedeljno 20 godina i to pod uslovom i da ne snima filmove.

Osim glime, Džejn se oprobala i u muzičkim vodama. Nastupala je sa orkestrom Kej Kajser i snimila album "Let's Out Out Lights". Takođe je osnovala ženski hor koji je pevao crkvene pesme, a hit "Do Lord" je postala hit u Sjedinjenim Američkim Državama. Nastupala je i uživo u hotelu "Sands" u Los Anđelesu.

Životna priča modnog dizajnera koji je opsednut svemirom i budućnošću: Ima 98. godina i ne prestaje da radi! (FOTO)

Sedamdesetih godina potpisala je unosan ugovor za reklamiranje grudnjala "Playtex" i za to dobijala 100.000 dolara godišnje.

Nakon završetka filmske karijere, Džejn je nastavila da nastupa na pozornici i u kabareu. Godine 1971. debitovalaje na Brodveju, zamenjujući glumicu Ilejn Strič u predstavi "Kompanija".

Godine 1985. glumica je objavila memoare "Moj put i moje obilaznice".

Nažalost, glumica je imala problema s alkoholom. Godine 1978. osuđena je na četiri dana zatvora zbog vožnje u pijanom stanju. Nakon smrti trećeg muža, a potom i smrti njenog sina,, Džejn se vratila alkoholu. Imala je 79 godina kad su njena deca odlučila da uzmu stvar u svoje ruke pa su poslalo majku na lečenje zbog zavisnosti o alkoholu.

Od vozača kamiona do najpoznatijeg agenta na svetu i najpoželjnijeg muškarca: Životna priča Šona Konerija! (FOTO)

Privatan život

Džejn Rasel se udavala tri puta. Godine 1943. udala se za svoju prvu srednjoškolsku ljubav, Roberta Voterfilda, koji je postao trener fudbalske lige Los Anđeles Remza. Par se razveo 1968. godine.

Iste godine Rasel se ponovo udala i to za glumca Rodžera Bareta, koji je umro od srčanog udara samo tri meseca nakon venčanja.

Treći muž Džejn Rasel bio je Džon Kelvin Pipl, agent za nekretnine. Glumica je živela s njim do svoje smrti 1999. godine.

Džejn Rasel nije mogla da ima decu. Glumica je svoju bol zbog nemogućnosti da postane majka nadomestila dobrotvornim radom usmerenim na poboljšanje života siročadi i pomoć onima koji usvajaju decu.

Džejn Rasel
foto: Profimedia

Pedesetih godina prošlog veka Džejn je osnovala Međunarodni svetski fond za usvajanje, fondaciju koja je pomogla američkim roditeljima da usvoje decu iz drugih zemalja. Sama glumica, u prvom braku s Voterfildom, usvojila je troje dece: devojčicu Trejsi i dva dečaka, Tomasa i Roberta.

Džejn Rasel umrla je 28. februara 2011. u Santa Mariji u Kaliforniji zbog bolesti pluća. Imala je 89 godina.

(Stil.Kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs