Merlin Monro

Na današnji dan napunila bi 94. godine: Svi su je odbacivali, koristili, a ona je samo želela jedno! (FOTO)

U avgustu ove godine navršava se punih 58 godina otkako nas je napustila najpoznatija plavuša sveta - Merilin Monro. Da je kojim slučajem živa, upravo na današnji dan, 1. juna, napunila bi 94 godine. Ali život je za nju napisao sasvim drugačiji scenario. Bilo kako bilo, Merilin Monro uvek će biti glumica koja je američkom predsedniku Džonu F. Kenediju pevala "Srećan rođendan", a upamćena će ostati i scena u kojoj se njena bela haljina diže na ulici i gotovo otkriva sve što se krije ispod nje. Merilin Monro uvek će ostati i Norma Džin Bejker, devojčica koja je imala velike snove - one da postane filmska zvezda, što joj je na kraju i uspelo

Vip priča
Autor:
Na današnji dan napunila bi 94. godine: Svi su je odbacivali, koristili, a ona je samo želela jedno! (FOTO)
Merilin Monro, Foto: Profimedia

Rođena je 1. juna 1926. kao Norma Džin, ćerka Gledis Bejker i Čarlsa Stenlija Giforda, a koji su se upoznali u filmskoj laboratoriji, u koji je svratio ovaj prodavač. Za Gledis Bejker se govorilo da je komplikovana žena s psihičkim problemima koja je, pre nego što je rodila ćerku, imala dva propala braka, a Giford ju je ostavio čim je saznao da je trudna. Iako je svim silama želela sama da odgaja ćerku, to joj kao samohranoj majci nije bilo ni najmanje lako u to vreme. Zato je, podlegavši pritisku, samo dve nedelje nakon rođenja Norme Džin odvela devojčicu u kuću Ide i Vajnera Bolendera, kod komšija majke Dele Monro.

Životna priča Elvisa Prislija: Nju je ostavio zbog Prisile, ali nikad je nije preboleo!

foto: Profimedia

Gotovo sedam godina Norma Džin je živela s Bolenderima, a oni su bili neverovatno vezani za nju, toliko da su želeli da je usvoje, ali Gledis nije želela da pristane na to jer joj je prvi suprug nakon razvoda već odveo dvoje dece. Bila je odlučna u ideji da joj više nito neće oduzeti dete.

Godine 1933. Gledis je preselila Normu Džin u kuću koju je delila s porodicom Atkinson, britanskim parom s kojim je radila u filmskom svetu. Od tog trenutka njen život postao je prepun nesigurnosti i haosa. Nedugo nakon što su majka i ćerka započele zajednički život Gledis je primila zastrašujuće vesti - njen deda Tilford Hogan počinio je samoubistvo, dok je njen sin Robert poginuo u stravičnoj nesreći.

Životna priča jedinog srpskog glumca koji je dobio Oskara: Do poslednjeg dana se ponosio što je Srbin! (FOTO)

foto: Profimedia

Gledis su ovi događaji pogurali preko ivice. "Trebala si to biti ti", govorila je Gledis svojoj sedmogodišnjoj ćerki, a ubrzo potom doživela je nervni slom nakon kojeg je hospitalizovana do kraja svog života.

Za Normu Džin odlazak majke bio je izrazito bolan i stvari koje su se počele da se događaju loše su uticale na nju. U to vreme bila je i žrtva seksualnog zlostavljanja novog stanara njihovog doma, a da stvar bude još gora, niko joj nije rekao pravu istinu o tome šta se zaista dogodilo s njenom majkom. Zbog svega je bila uverena da je mrtva, potom ju je majčina najbolja prijateljica, koja je postala i njena starateljica, spakovala i odvela u sirotište u Los Anđelesu, u kojem je provela celu godinu, a zatim su se krenule da se nižu udomiteljske porodice, među kojima je bio i dom Ane Lover, tetke Grejs Godard, koja je postala jedna od najuticajnih osoba u njenom životu.

Životna priča žene neverovatne gracioznosti: Umrla od teške bolesti, a odmah za njom i njena najveća ljubav! (FOTO)

foto: Profimedia

Godine 1942., kada je dospela u još jedno sirotište, kako bi se spasila, Norma Džin se udala za Džejmsa Doertija, komšiju porodice Godard. Naime, iako su povremeno izlazili, nije to bilo ništa ozbiljno, ali kada se saznalo da se njena udomiteljska porodice seli i da joj je potreban neko ko će preuzeti brigu o njoj, Grejs je dogovorila venčanje s Džejmsovom majkom.

Norma Džin je tada imala tek 16 godina, a za Džejmsa je to bila šansa da je "spasi", on je trebalo da bude njen princ na belom konju. Iako je želela da živi daleko od sirotišta, ideja braka nije je privlačila, ali je na kraju pristala, a sve je potrajalo samo četiri godine, tokom kojih je njen suprug otišao na ratište, a ona se preselila kod njegovih roditelja.

Glumac, arhitekta, pijanista, pilot, oficir: Neverovatna životna priča Džejmsa Stjuarta! (FOTO)

foto: Profimedia

Budući da je bila usamljena i da se većinu vremena dosađivala, Norma Džin odlučila je da prihvati posao u jednoj agenciji, a upravo tamo ju je primetio fotograf koji je snimao sve šta se događa iza zatvorenih vrata. Sve to dovelo ju je do karijere modela pa je brzo napustila svoj posao. Potpisala je ugovor s modnom agencijom Blue Book i ofarbala svoju smeđu kosu u platinastu plavu.

Iako se Džejms sa svime slagao, uveren da će se ona brzo zasititi i kada se on vrati s ratišta zasnovati porodicu s njim, ona mu je odgovorila na svoj način - otišla je u Las Vegas i podnela papire za razvod.

Životna priča Roberta Mičama: Mrzeo Holivud i kapitalizam, ceo život proveo pored jedne žene! (FOTO)

foto: Profimedia

Upravo u Las Vegasu manekenka u usponu upoznala je Bila Pursela, s kojim je postala prijateljica i većinu vremena provodila s njim istražujući okolinu i uživajući po restoranima. Ali ubrzo se vratila u Los Anđeles gde je dobila ponudu koju je čekala celi život - poziv na audiciju za Twentieth Century Fox. Čelnici su bili toliko oduševljeni njome da su joj odmah dali da potpiše ugovor, ali ona nije mogla da sakrije razočaranje kada je shvatila da u njemu piše da mora da promeni ime u Merilin Monro.

Snimajući filmove napokon je zapela za oko uspešnom agentu Džoniju Hajdu, a on joj je sredio malu, ali uspešnu ulogu Anđele u filmu "Džungla na asfaltu". Njih dvoje ubrzo su postali ljubavnici, a o njoj su se krenuli da se šire tračevi kako se spetljala s njim samo zbog njegovog novca. Iako ju je Hajd nekoliko puta zaprosio, ona ga je svaki put odbila, a nakon njegove smrti Merilin je uložila apsolutno sve u svoju karijeru i počela da dobija uloge u filmovima "Ljubavno gnezdo", "Noćni sudar" i "Ne moraš kucati".

Zaveo je Grejs Keli, Marlen Ditrih i Ingrid Bergman: Životna priča najfatalnijeg glumca zlatne ere! (FOTO)

foto: Profimedia

Postala je zvezda u usponu, neko s kime svi žele da rade, ali sve je za malo propalo nakon što se saznalo da je pozirala gola, kao i da je njena majka, za koju je bila uverena da je mrtva, i dalje živa, lošeg psihičkog stanja i zatvorena u ustanovi. Sve to umalo joj je uništilo karijeru, ali ona je odlučila da kaže istinu, pa kako bude. Tada je rekla kako se skinula gola jer nije imala prebijenog dinara, kao i da nije znala št se zaista dogodilo s njenom majkom jer je okolina želela da je zaštiti. Javnosti se svidela njena iskrenost i više joj ništa nije stajalo na putu.

Godine 1952. Merilin je upoznala penzionisanog igrača bejzbola Džoa Dimađija, u kojeg se zaljubila, a paralelno je snimala filmove "Niagara", "Muškarci više vole plavuše"… Ali to za nju više nije bilo zadovoljavajuće, nije želela da ima samo uloge priglupe plavuše. Želela je da uloge budu bolje i kvalitetnije, a kada je trebala da dođe na snimanje filma koji joj je odredio studio, odlučila je da spakuje kofere, odleti u San Francisko i uda se za Dimađija.

Spavao je sa 2.000 žena, jedna mu je došla glave: Neverovatna životna priča Džeka Nikolsona! (FOTO)

foto: Profimedia

Kako bi je kaznio, studio ju je suspendovao, ali ubrzo su popustili i ona je snimila "Nema biznisa do šoubiznisa" i "Sedam godina vernosti". Upravo poslednji film bio je poguban za njen brak. Trenutak u kojem je snimala kultnu scenu u kojoj se njena haljina diže do struka nije se svideo njenom suprugu koji nije krio bes time što okupljeni, među kojima su bili i fotografi, gledaju donji veš njegove supruge. Postao je nasilan, a sve to toliko je uznemirilo Merilin Monro da je odlučila da zatraži razvod.

Godine 1955. preselila se u Njujork, osnovala filmsku kompaniju s fotografom Miltonom Grinom i počela da ide na časove glume, ali i na psihoanalizu. Redovno je odlazila u pozorište i često je provodila vreme iza scene razgovarajući s velikim glumcima. Nekako u to vreme započela je vezu s Arturom Milerom, za kojeg se 1956. i udala. Ali ta sreća nije predugo trajala jer je Merilin naletela na njegov dnevnik u kojem je pisao kako je razočaran njome i da ga je nebrojeno puta već osramotila pred prijateljima jer nije pametna kakvom mu se činila.

Od užasnog detinjstva bežao u svet mašte: Životna priča genija koji je ostavio neizbrisiv trag! (FOTO)

foto: Profimedia

Nakon povratka iz Londona, u kojem je snimala film "Princ i plesačica", pokušali su da žive mirnim porodičnim životom. Nažalost, Merilin je doživela nekoliko spontanih pobačaja, čak i tokom snimanja filma "Neki to vole vruće", a iako se podvrgla raznim operacijama kako bi se ostvarila kao majka, to joj nikada nije uspelo.

Braku s Milerom polako je došao kraj, a iduće godine za nju su bile jako depresivne. Ono što ju je povuklo preko ivice bile su optužbe udovice Klarka Gejbla da je upravo ona kriva za njegovu smrt. Naime Gejbl je preminuo samo nekoliko dana nakon završetka filma "Neprilagođeni", a snimao ga je s Merilin.

Plavuša je počela da ima suicidalne misli i pristala je da se prijavi se u bolnicu kako bi joj se popravilo stanje. Nažalost, nije imala pojma da će greškom zaposlenih biti smeštena na najteže odeljenje iz kojeg više nije mogla da izađe. Spasio ju je dolazak bivšeg supruga Džoa Dimađija nakon što je zapretio da će rastaviti bolnicu kamen po kamen ako je ne puste na slobodu.

Jurili je moćni muškarci, novac je nije zanimao: Životna priča najfatalnije italijanske dive koja i dan danas ne prestaje da intrigira! (FOTO)

foto: Profimedia

U idućim godinama njih dvoje postali su pravi prijatelji, provodili su vreme zajedno, a iako su se svi nadali njihovom pomirenju, to se nije dogodilo. U noći s 4. na 5. avgusra Merilin Monro pronađena je mrtva u svom stanu, a kao uzrok smrti navedeno je predoziranje.

Teorija zavera vezanih uz njeno ime je bezbroj, a neki su tvrdili da je žrtva zbog tajne veze s američkim predsednikom Džonom F. Kenedijem. Iako njihova afera nikada nije zvanično potvrđena, a zna se da je bila prvenstveno prijateljica njegove sestre, sve je palo u vodu kada je pronađena njena rođendanska čestitka upućena predsedniku.

Tužna životna priča Lajze Mineli: Molila majku da se ne ubije, živela bez ljubavi, jednu stvar nikad nije prežalila! (FOTO)

foto: Profimedia

Koji je pravi razlog njene smrti, niko neće saznati jer je sve svoje tajne Norma Džin ponela u grob, a ono što se iz svega da iščitati to je da je samo želela da bude voljena.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs