Prva dama stare Jugoslavije

Jovanka Broz u teškom stanju, lekari se bore za njen život

Udovica Josipa Broza Tita je primljena u Urgentni centar u veoma zapuštenom stanju i dovedena je u pratnji dvoje rođaka kada više nije mogla da se protivi lečenju
Šuška se
18:10h Autor:
Jovanka Broz u teškom stanju, lekari se bore za njen život
Foto: Kurir
1 / 3 Foto: Reuters

Jovanka Broz, supruga doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, primljena je danas u Urgentni centar Kliničkog centra Srbije u kritičnom stanju.

Prvi rezultati pokazuju na početak sepse, rekao je direktor Urgentnog centra Zlatibor Lončar. Lončar i naveo da je Jovanka Broz primljena u polusvesnom stanju sa dekubitnim ranama i većom ranom na grudnom košu.

Lončar je rekao da je Titova udovica primljena u Urgentni centar u veoma zapuštenom stanju i da je dovedena u pratnji dvoje rođaka kada više nije mogla da se protivi lečenju. Prema njegovim rečima, nema naznaka da je Titova udovica doživela infarkt.

Direktor Urgentnog centra je preneo da je Jovanku Broz oko 17.30 časova posetio premijer Ivica Dačić.

Jovanka Budisavljević Broz rođena je 7. decembra 1924. selu Pećanima, u Lici, od oca Miće i majke Milice kao drugo dete u porodici. Sa 17 godina je stupila u Savez komunisticke omladine Jugoslavije.

Godine 1943. tokom Drugog svetskog rata ranjena je u nogu i razbolela se od tifusa, a te godine joj je poginuo brat Maksim i umro otac. U 21. godini je dobila dva Ordena za hrabrost, a takode je i nosilac Partizanske spomenice 1941. Josipa Broza Tita je upoznala prilikom nemačkog desanta na Drvar 1944. godine. S njim je bila u braku od 1952. pa sve do njegove smrti 1980. Imala je čin potpukovnika JNA.

Brozova udovica već decenijama živi povučeno i izolovano u oronuloj vili na Dedinju, elitnom delu Beograda, gde je, kako mnogi tvrde, sklonjena. Kao neposredan svedok cele turbulentne epohe u istoriji Balkana, ona je još predmet ogromnog regionalnog medijskog interesovanja. Sa svoje strane, Jovanka se drži u ekstremnoj povučenosti i retko daje intervjue. Većina misli da njen povučen život dolazi kao posledica velikih problema kroz koje je prošla od smrti supruga kada je cela njena imovina nacionalizovana i kada je stavljena u kućni pritvor. Živela je skromno, može se reći i siromašno. Kako je i sama rekla, njen živt u izolaciji bio je gori od logora.

Nekadašnja modna ikona, žena čija popularnost je prelazila granice SFRJ, ima 88 godina. U zlatno doba njenih putovanja i kretanja u svetskom džet setu tog vremena, volela je odeću Pjer Kardena (Pierre Cardin), a zaštitni znak joj je crna kosa uvek u uredno vezanoj visokoj punđi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs