MOGLA JE DA BUDE PRINCEZA, ALI ČARLSOVA SVASTIKA GA JE ODBILA ZBOG FARMERA: "Pre bih izabrala prašinara, nego njega"

Mnogi ne znaju ko je sestra princeze Dajane, kao i da je ona trebalo da se uda za Čarlsa.

Celebrities
MOGLA JE DA BUDE PRINCEZA, ALI ČARLSOVA SVASTIKA GA JE ODBILA ZBOG FARMERA: "Pre bih izabrala prašinara, nego njega"
Foto: Martin Rose/Eastnews.co.uk / Shutterstock Editorial / Profimedia

Princeza Dajana odrsala je pored dve sestre, a imala je i jednog brata. Međutim, malo ko zna da je upravo njena starija sestra Sara trebalo da bude ta koja će se udati za sadašnjeg kralja Čarlsa III.

Naime, najstarija od sestara je ledi Sara Mekorkodejl, čije je puno ime Elizabet Sara Lavinija Mekorkodejl i koja je došla na svet 1955. godine, a mediji je obično nazivaju "mozgom porodice Spenser".

Princeza Dajana, Sara Spenser
foto: solo syndication / dmg media / Profimedia

I ne samo da je bila najstarija sestra, već je bila i prijatelj i od poverenja mladoženji - u stvari bivša devojka - i žena koja je, kako je kasnije priznala, igrala Kupidona u zbližavanju Čarlsa i Dajane.

Sara Spenser
foto: Profimedia

Kasnije će postati pouzdani saveznik svoje male sestre kada se brak okončao, a takođe i podrška prinčevima Vilijamu i Hariju kada je njihova majka umrla u tako strašnim okolnostima.

"Upoznala sam ih", rekla je ledi Sara za Čarlsa i Dajanu uoči njihovog venčanja. "Ja sam Kupidon."

Princ Čarls, Sara Spenser
foto: Profimedia

Samo tri godine ranije, spekulisalo se da će se lejdi Sara udati za Čarlsa. Upoznala je princa od Velsa na polo utakmici 1977. godine, u vreme sve većeg interesovanja javnosti koga bi prestolonaslednik izabrao za svoju nevestu. Čarls se tada približavao 30. Lejdi Sara je naglo prekinula glasine 1978. godine nakon skijanja sa princom u švajcarskom letovalištu Klosters. Bio je to "divan odmor, ali nema govora o veridbi", rekla je ona novinarima.

Sara Spenser
foto: FIONA HANSON / AFP / Profimedia

Sara, tada 22-godišnjakinja, rekla je: "Nema šanse da se udam za njega. Nisam zaljubljena u njega. I ne bih se udala za nekoga koga ne bih volela, bilo da je prašinar ili engleski kralj."

"Da me pita, odbila bih ga. Udala bih se samo iz ljubavi.", rekla je ona.

Sara je bila ta koja je Čarlsa prva upoznala sa Dajanom u veličanstvenom domu porodice Spenser Altorp u Nortemptonširu. Obrazovana u čuvenom internatu Vest Hit, u blizini Sevenouksa, u Kentu, ledi Sara je kasnije radila u Londonu. Kada se mlađa sestra Dajana preselila u London kasnih 1970-ih, delila je Sarin stan. Biografija Dajane Endrua Mortona sugeriše da je Sara zadužila svoju mlađu sestru za veći deo čišćenja - iako Dajani nije smetao posao.

Sara Spenser
foto: Steve Maisey / Avalon / Profimedia

Tokom Dijaninog boravka u Londonu njena veza sa Čarlsom je procvetala, postojalo je veliko interesovanje medija za mladu ženu koja bi mogla postati princeza od Velsa. U međuvremenu, ledi Sara je upoznala Nejla Mekokordejla, farmera i bivšeg oficira "Coldstream" garde. Venčali su se na skromnoj ceremoniji 17. maja 1980. u crkvi Svete Marije u selu Grejt Brington blizu Altorpa uz prijem u porodičnoj kući. Veridba njene sestre bila je druga stvar i bila je međunarodna vest kada je objavljena 24. februara 1981. godine.

Sestre su bile na veoma različitim putevima – jedna princeza, druga žena farmera – ali su ostale bliske.

Sara Spenser
foto: Ikon Pictures Ltd. / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ledi Sara – ili lejdi Sara Mekorkodejl, kako je postala – često je pratila Dajanu u službenim posetama kao jedna od njenih dama u čekanju. Sara je bila jedna od retkih ljudi kojima je Dajana verovala tokom poslednjih godina.

Sara, koja i sama ima troje dece, često bi pomagala princezi da brine o Vilijamu i Hariju. Sestre su redovno letovale zajedno sa decom.

Nakon Dajanine smrti 31. avgusta 1997. godine, njene sestre i Čarls su bili ti koji su bili odgovorni za preuzimanje njenog tela.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs