"CEO SVET JE PROPUTOVAO, A KOD NAS NIJE HTEO DA DOĐE": Zašto je Tito u širokom luku zaobilazio baš ovaj grad u Srbiji?

Kažu da je jedan grad u Srbiji Tito zaobilazio kao crnu ovcu, a zna se i zašto

Celebrities
22:11h Autor:
"CEO SVET JE PROPUTOVAO, A KOD NAS NIJE HTEO DA DOĐE": Zašto je Tito u širokom luku zaobilazio baš ovaj grad u Srbiji?
Josip Broz Tito, Foto: Credit: - / Universal images group / Profimedia

Doživotni predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito ostao je upamćen u istoriji po svojim svetskim turnejama, putovanjima koja su trajala mesecima, i posetama državama širom sveta. Ipak, postojao je jedan grad u srcu Srbije koji je izgleda izbegavao kao "crnu ovcu".

Tito, Jovanka Broz
foto: Profimedia

U pričama koje se prepričavaju u čačanskom kraju, kaže se da su vladari Srbije gledali na ovaj grad s određenom rezervom. Kralj Aleksandar Karađorđević posetio ga je samo jednom, i to povodom sahrane vojvode Stepe Stepanovića. Tito je, čini se, radije birao da zaobiđe Čačak tokom svojih putovanja, a ni kasniji politički lideri nisu pokazivali posebno interesovanje za ovaj grad.

No, čini se da ni Čačani nisu baš gajili duboku naklonost prema tim vlastima.

Tito
foto: Profimedia

Kada je reč o Titu, doživotnom predsedniku Jugoslavije, istorijski je ostao poznat po svojim svetskim turnejama, putovanjima koja su trajala mesecima i obilascima stranih država na udaljenim kontinentima.

Josip Broz Tito, Josip Broz, Tito
foto: Profimedia

Međutim, interesantno je da se priča kako je Čačak bio grad koji je Tito izbegavao. Tokom svojih tridesetpet godina vladavine, Tito je posetio Čačak sedam puta, ali uvek na brzinu, obično na putu ka Užicu. Nikada nije planirano dolazio u Čačak, što je izazivalo čuđenje mnogih. Iako ga je svaki put dočekivala entuzijastična masa građana na ulicama, činilo se da Tito nije gajio poseban interes za ovaj grad. Istraživači istorije sugerišu da je to moglo biti zbog činjenice da je Tito do kraja svog života smatrao Čačak bliskim ravnogorskom pokretu.

Jovanka Broz
foto: Profimedia

Čačani su u Titovim očima uvek ostali - četnici, valjda zbog svoje blizine Ravnoj Gori i pesme "Na planini, na Jelici".

U stvarnosti, izveštaji policije kraljevine Jugoslavije iz 1940. godine Čačak su ocenili kao ozloglašeno "komunističko leglo" u Zapadnoj Srbiji. Iz ovog grada su bili čuveni komunisti - Filip Filipović, Kosta Novaković, Dragiša Mišović, Milka Minić, Miloš Minić...

Međutim, Tito je ipak imao drugačiju percepciju ovog mesta. Stariji Čačani još uvek pričaju da su svaki put pre dolaska predsednika SFRJ ljudi označeni kao protivnici režima hapšeni preventivno i po nedelju dana ranije, a da je etiketu "buntovničkog grada" i mesta za izbegavanje, zapečatila situacija kada je za vreme druge posete Tita Čačku, baš tokom njegovog govora, nestalo struje!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs