MIKA I GIBA PROŠLI SU MUKOTRPAN PROCES DA BI POSTALI ANA I IVANA: Promenom pola digli su prašinu, a evo šta kaže STRUKA

Vest da su Mika i Giba promenili pol odjeknula je poput bombe, a evo šta struka kaže o tome.

Celebrities
14:25h Autor:
MIKA I GIBA PROŠLI SU MUKOTRPAN PROCES DA BI POSTALI ANA I IVANA: Promenom pola digli su prašinu, a evo šta kaže STRUKA
Kako stručnjaci vide promenu pola Mike i Gibe, Foto: Kurir/ M.T.

Proces tranzicije, odnosno promene pola je veoma zahtevan i mukotrpan, a o neobičnim zahtevima pacijenata neretko govori doktor Milošević, stručnjak iz te oblasti. Doktor je nedavno otkrio neobičan zahtev jednog pacijenta koji je želeo da smanji polni organ, a Srbiju je ovih dana šokirala vest o promeni pola braće Vasića, Mike i Gibe.

Naime, široj javnosti poznati su po učešću u rijaliti programima, gde su otvoreno pričali o promeni pola. Prema njihovim rečima, glavni razlog ulaska u rijaliti jeste zarada novca koji bi uložili u promenu pola.

Mika i Giba
Mika i Gibafoto: Printscreen/instagram/gibavasic

"Žena ne možeš da postaneš preko noći. Prve korake ćemo preduzeti posle rijalitija", izjavili su Mika i Giba tada.

Ekipa Kurira je ekskluzivno zabeležila fotografije na kojima se vide Mika i Giba u ženskom odelu, a duga raskošna kosa učinila je da izgledaju neprepoznatljivo.

Naime, fotografije su nastale ispred gradske opštine u kojoj se jedna od njih venčala za Nemca. Građansko venčanje je obavljeno u petak, 17. februara, i njemu su prisustvovali samo uži članovi ove porodice, saznaje Kurir.

Mika i Giba promenile su imena, a danas se zovu Ana i Ivana.

Njihova majka Rada, ispričala je jednom prilikom da su njeni sinovi rođeni kao takvi i da ona nikako nije mogla da utiče na to kako se oni osećaju.

Mika i Giba
Mika i Gibafoto: Kurir/ B.R.

"Ja kao majka... Kad sam mogla da ih čuvam od kilo mesa, samo da su mi živi i zdravi! Ja sam to rodila, to su moja deca, ja ne mogu njih da krivim. Ja više krivim mene. Kažem: "O, Bože, da li sam nešto zgrešila?". Svi kažu, ja se baš u to ne razumem, eto čujem od nekoga: "Vidi ovaj je kao žensko, gej!"", ispričala je ona jednom prilikom i dodala:

"Oni su rođeni takvi... Ja ne mogu ništa tu da odlučim, to je njihovo. Ja sam ovako rekla - ako imaju više ženskih hormona nego što treba da dobiju neku terapiju da se to povrati, da budu ono što jesu, ili muško ili žensko. Pa, sad, šta je Bog dao ja to moram da trpim jer su to moja deca".

Inače, nakon vesti da su Mika i Giba sada Ana i Ivana, njihova majka Rada oglasila se za Kurir, te je kratko i jasno prokomentarisala: "Samo nek su žive i zdrave!".

Mika i Giba
Mika i Gibafoto: Printscreen Instagram/ sen.trope

Šta kaže struka?

Uprkos tome što su Mika i Giba uživali podršku porodice, okolina nikako nije mogla da prihvati tu činjenicu, a mnogi veruju da je transrodnost bolest.

Međutim, čak je i Svetska zdravstvena organizacija transrodnost okarakterisala kao mentalnu bolest, što je pokrenulo lavinu komentara.

Transseksualci imaju jaku želju da žive i budu prihvaćeni kao članovi suprotnog pola. Mnogi se podvrgavaju raznim procedurama koje usklađuju njihov izgled sa unutrašnjim osećajem i željenim polom. Ove procedure najčešće podrazumevaju uzimanje hormona i operacije promene pola.

Poslednja istraživanja sugerišu da je transrodnost možda uzrokovana hormonima koji ne rade pravilno još u materici.

Da bi neka psihička pojava imala status mentalnog poremećaja, potrebno je da izaziva klinički značajan stepen distresa (patnje), ili da predstavlja štetnu disfunkciju. Ukoliko je psihička patnja izazvana negativnom reakcijom društva prema osobi koja ima određeno svojstvo, onda se to svojstvo ne može smatrati mentalnim poremećajem. S obzirom na to da su se lekarima uglavnom obraćale trans osobe koje su doživljavale visok stepen psihičke patnje, kako zbog nesklada između tela i roda, tako i zbog odbacivanja i nasilja koje su zbog toga doživljavali, ali i činjenice da njihov rodni identitet odstupa od tradicionalno shvaćene rodne norme, transrodnost je uvrštena u psihijatrijske klasifikacije, piše transserbia.org.

Međutim, u poslednjih deset godina sve je više istraživanja koja ukazuju na to da ne postoje naučni dokazi na osnovu kojih bismo transrodnost mogli da smatramo mentalnim poremećajem.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs