MISTERIJA REŠENA

NAJMLAĐA MILIJARDERKA OSUĐENA NA 11 GODINA ZATVORA I TO TRUDNA: Otkrivene su njene jezive prevare i BURAN LJUBAVNI ŽIVOT

Preljube, prevare i manipulacija svakodnevica su u životu Elizabet Holms!

Celebrities
11:17h Autor:
NAJMLAĐA MILIJARDERKA OSUĐENA NA 11 GODINA ZATVORA I TO TRUDNA: Otkrivene su njene jezive prevare i BURAN LJUBAVNI ŽIVOT
Ko je najmlađa milijarderka na svetu osuđena na 11 godina zatvora?, Foto: Profimedia

Elizabet Holms (38), koju su često nazivali naslednicom Stiva Džobsa, zbog svoje kontroverzne kompanije "Teranos" osuđena je na kaznu od 11 godina zatvora. Naime, sud je doneo presudu, nakon što su otkrivene prevare investitora u njenom start-apu za testiranje krvi za više od 144 miliona dolara.

Ova ambiciozna preduzetnica trenutno je u drugom stanju, krivom za prevaru je proglašena još u januaru, nakon tromesečnog suđenja, a sada joj je određena i visina zatvorske kazne. Očekuje se da će njen advokatski tim uložiti žalbu na presudu, koja je izrečena u petak u Kaliforniji.

Bivša velika zvezda američke Silicijumske doline je, naime, tvrdila da njena tehnologija može da dijagnostikuje bolest uz samo nekoliko kapi krvi, a nakon presude je kroz suze istakla da oseća "dubok bol" zbog svih onih koje je prevarila.

Elizabet Holms
foto: Profimedia

Nekada najmlađa milijarderka na svetu koja je svoje bogatstvo izgradila sama sada je na rubu propasti. Rođena je 3. februara 1983. godine u Vašingtonu. Njen otac Kristijan Rasmus Holms Četvrti bio je potpredsednik kompanije "Enron", koja je bankrotirala nakon finansijskog skandala, dok je njena majka Noel bila deo osoblja Kongresnog komiteta.

Tokom srednje škole, Elizabet je počela da se interesuje za programiranje, a prvi novac je zaradila već tada, prodajući programe kineskim univerzitetima.

Njeni roditelji su joj platili profesora mandarinskog jezika kako bi se bolje snašla u ovom poslu, a potom je studirala hemijski inženjering na Univerzitetu u Stenfordu. Već na prvoj godini studija počela je da radi u jednoj prestižnoj laboratoriji i pokazala ogroman potencijal, a 2003. godine je aplicirala za svoj prvi patent i već naredne godine odustala od daljeg školovanja.

Elizabet Holms
foto: Profimedia

Buran prvatni život

Elizabet se 2019. godine udala za Vilijama Bilija Evansa (27), naslednika lanaca hotela"Evans Hotel grup", s kojim je dobila sina u julu 2021. U medijima se tada spekulisalo da će porota biti blagonaklona prema Holmsovoj jer je mlada majka, što ipak nije bio slučaj. Trenutno je ponovo u drugom stanju.

Što se tiče njenog privatnog života, mnogo pažnje privukao je skandal sa samg početka Elizabetine karijere, kada je, kao 18-godišnjakinja, bila u vezi sa oženjenim pakistanskim biznismenom Ramešom Sanijem Balvanijem, koji je 19 godina stariji od nje. On se razveo od supruge i ostao s Elizabet Holms još godinu dana, do trenutka kada je ona odustala od studija, a nastavili su poslovnu saradnju, uz povremene romantične momente, te je Balvani godinama bio njen blizak saradnik – nekad iz senke, nekada kao zaposleni.

Tokom suđenja, Elizabet je tvrdila da je silovana dok je bila na Stenfordu i da joj je Balvani bio uteha i podrška u teškim trenucima, ali je istakla i da ju je on kontrolisao i seksualno zlostavljao. Balvani je sve optužbe odbacio, a Holmsova je tada rekla i da želi da "ubije osobu koja ona jeste" i da želi da "stvori novu Elizabet".

Elizabet Holms
foto: Profimedia

Suđenje koje je diglo svet na noge

Javnost je pomno pratila savki detalj.

- Elizabet Holms "zaslepljena ambicijom (...) proneverila je stotine miliona dolara" i "dovela pacijente u opasnost" - rekla je tužiteljka Stefani Hajnds tvrdeći da je Elizabet neodgovorna.

Dok su njenih advokati tvrdili drugačije.

- Holms nije opasna, nije izvukla materijalnu korist iz ovog slučaja i ne zaslužuje kaznu veću od godinu i po dana zatvora za neuspeh u svom "ambicioznom projektu", izjasnili su se njeni advokati.

Još dok je imala 19 godina, Elizabet je utemeljila "Theranos" 2003. uz obećanje da će stvoriti tehnologiju koja će pojednostaviti krvne testove i učiniti ih jeftinijima.

Do kraja 2004. Elizabet Holms je skupila već šest miliona dolara, obećavajući ulagačima da će stvoriti uređaje za krvne testove kojima će da revolucioniše zdravstvo i pomoći ljudima da ranije otkriju brojne bolesti. U to su doba krvni testovi u SAD-u bili posao vredan više od 70 milijardi dolara, a osnivačica Theranosa verovala je da će ono narasti do 200 milijardi i da će iz njega istisnuti velike laboratorije za dijagnostiku i proizvođače opreme poput Olympusa, Siemensa i Rochea.

Elizabet Holms
foto: Profimedia

Vrtoglavi uspon

Njena ideja ubrzo se dopala mnogim ulagačima, te je svojom pričom, za kratko vreme uspela da zadobije poverenje i novac velikih i ozbiljnih investitora.

Među onima koji su je podržali bili su američki ministar finansija Džordž Šulc, medijski tajkun Rupert Merdok i najbogatija američka porodica Voltonovi, a sve to dalo joj je kredibilitet u očima javnosti.

– Shvatio sam da ima briljantnu ideju, uspela je da ubedi sve te investitore i naučnike – izjavio je bivši dekan Medicinske škole Harvarda dr Džefri Flajer. – Bila je vrlo samouverena, ali kad sam joj postavio nekoliko pitanja o njenoj tehnologiji nije delovalo kao da me razume. To mi je izgledalo čudno, ali nisam ni pomislio da je prevarantkinja.

U vreme kada je njena firma dostigla vrhunac uspeha, vrednost je bila procenjena gotovo na 10 milijardi dolara, a njeno lično bogatstvo na 3,6 milijardi, navodi magazin Forbs, prema kojem je 2014. godine bila najmlađa milijarderka.

Kao dete se bojala vađenje krvi

Isticala je da se kao dete mnogo bojala igle i procesa vađenja krvi, te je zbog toga izmislila jednostavan i delotvoran uređaj, koji će moći da obavi stotine krvnih testova iz samo jedne kapljice krvi koja se uzima iz prsta.

Elizabet Holms
foto: Profimedia

Kako je otrkivena prevara?

Međutim, ubrzo je otkriveno da njeni testovi ne daju nikakve rezultate, da se aparatura raspada prilikom upotrebe, da su izveštaji o dobiti Theranosa lažirani i da se naučni radovi na kojima se njena metoda zasniva ne objavljuju u stručnim časopisima.

Kritičari su je ubrzo stavili na stub srama, a početkom 2015. godine glasine o njoj su doživele vrhunac, dok je Elizabet postajala sve više paranoična.

Zaposlenima svoje kompanije, u kojoj je volela da pozira u belom kaputu naučnice, zabranila je da međusobno razgovaraju o projektima na kojima rade, na sve češća novinarska pitanja o dobiti Theranosa izbegavala je direktne odgovore.

Na početku suđenja, među svedocima je bila Britani Gold, žena iz Arizone koja je svedočila da je umalo prekinula trudnoću zbog testa iz krvi kompanije "Teranos", jer je on lažno pokazao da je imala spontani pobačaj. Pošto je pre toga doživela tri pobačaja, želela je da bude sigurna da je sve u redu s njenom trudnoćom, pa je odabrala "Teranos", kao najpristupačniji od svih ostalih laboratorija. Međutim, uskoro joj je medicinska sestra Odra Zakman rekla da je izgubila plod. Za svaki slučaj, Goldova se testirala u još jednoj laboratoriji i ispostavilo se da je sve u redu, nakon čega je donela na svet zdravu devojčicu. Kristijan Holms, Elizabetin brat, tvrdio je da ova greška nema veze s tehnologijom, već je posledica ljudskog faktora.

Elizabet Holms
foto: Profimedia

U martu 2015. godine, Holmsova je postigla vansudsko poravnanje u građanskoj parnici po tužbi finansijskih regulatora da je na prevaru izvukla 700 miliona dolara od investitora. međutim, tri meseca kasnije, ona je ipak uhapšena po krivičnoj prijavi za "prevaru putem žice" (preko interneta ili telefonske veze) i zaveri za istu. Elizabet Holms puštena je iz pritvora uz kauciju,a tužioci su izneli tvrdnju da je ona svesno dovodila pacijente/klijente u zabludu.

Kad se njena kompanija počela urušavati, ulagači su joj okrenuli leđa i podizali tužbe za prevaru. Po novoj Forbsovoj proceni Theranos je vredeo - nula dolara, a od njenog silnog bogatstva nije ostalo ni centa.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs