ima izvajane mišiće!

VELIKI SVETSKI ZAVODNIK JE DOBAR PRIJATELJ DRAGANE MIRKOVIĆ: 2 puta se ženio istom ženom, a u 62. godini izgleda kao BOG

Žan Klod Van Dam je svetska senzacija, a danas slavi rođendan!

Celebrities
08:30h Autor:
VELIKI SVETSKI ZAVODNIK JE DOBAR PRIJATELJ DRAGANE MIRKOVIĆ: 2 puta se ženio istom ženom, a u 62. godini izgleda kao BOG
Čuveni snagator se dva puta ženio istom ženom, Foto: printscreen facebook

Neprikosnovena ikona akcionog filma Žan Klod Van Dam puni 62 godine, a izgleda bolje nego ikada. Iako se susretao sa mnogim porocima i preprekama uživotu, uspeo je iz svega da izađe kao pobednik. Veliki zavodnik se na filmsko platno se vratio na velika vrata.

Naime, legendarni snagator je počeo da se bavi sportom sa svojih 10 godina. Govorili su za njega da je u to vreme bio veoma slab, pa ga je otac upisao u školu borilačkih veština. Posle 4 godine napornih treninga, izborio je mesto u belgijskom timu. U 15-oj je počeo takmičarsku karijeru i za 5 godina ostvario je 44 pobede a samo 4 puta je poražen. Naravno, ima crni pojas. A njegov talenat je nasledila i prelepa ćerka.

Međutim, sa 16 godina, verovali ili ne, Van Dam je počeo da se bavi i baletom. To mu je pomoglo da poboljša ravnotežu, snagu i koordinaciju pokreta, koje je potom koristio u borilačkim veštinama. Neko vreme se aktivno bavio i kik boksom i bodibildingom, zahvaljujući čemu je njegova snaga rasla, a telo se promenilo. Nije ni čudo što je vremenom stekao nadimak „Mišići iz Brisela“. Kada je imao 18 godina, postao je čak i šampion Belgije u bodibildingu.

Pre 4 decenije otišao je sa svojim prijateljem iz detinjstva Mišelom Kisi u Sjedinjene Američke Države da započne glumačku karijeru i tu je dobio američko državljanstvo. Najpre je radio tri godine kao vozač limuzine, izbacivač i menadžer, dok nije dobio svoju prvu ulogu na filmu. Godine 1984. bio je zahvaljujući Čaku Norisu u filmu „Missing in Action“ angažovan kao kaskader.

Njegova prva velika uloga je bila 1986. godine, a igrao je antagonistu u filmu „Karate Tiger“ . U narednim godinama, Van Dam je igrao u komercijalno uspešnom nizu akcionih filmova kao što su „Kiborg“, „Karate tiger 3- kikbokser“, „Nema šanse“, „Univerzalni vojnik“ i drugim. Dalje je usledila njegova uspešna karijera, sve do momenta kada su ga poroci uzeli pod svoje.

Droga i bipolarni poremećaj

Glumac je je zaradio mnogo novca i pre nego što je napunio 30. Međutim, brzi finansijski dobici uticali su na njegov um, i prema rečima drugih, počeo je da se ponaša bukvalno kao ludak. Bio je toliki zavisnik od kokaina da je u jednom trenutku morao da uzima i do 10 grama dnevno, inače ne bi mogao da funkcioniše.

Započeo je 1966. čak i lečenje od zavisnosti, ali je posle nedelju dana napustio kliniku. Njegova upotreba droge je možda, u izvesnoj meri, povezana sa njegovim bipolarnim poremećajem. Narkotici pomažu pacijentima da se nose sa neprijatnim uslovima. Međutim, ova bolest mu je dijagnostikovana tek 1998. Tada je počeo da uzima i lekove, zahvaljujući kojima se psihički mnogo bolje osećao. Na kraju se oporavio od zavisnosti. U suštini, preko noći je prestao da uzima nedozvoljene supstance.

Međutim, droga nije bila jedini skandal vezan za njega. Često je izlazio napolje go, bio je priveden zbog vožnje pod dejstvom alkohola. Negativno je govorio i o homoseksualcima. Takođe je proklamovao svoje uverenje da je uloga žene da brine o kući i deci. Čak je ovaj stereotipni pogled uticao i na njegov porodnični život.

Žan-Klod je poznat po svom bliskom odnosu sa ženama, jer ih je uvek bilo mnogo oko njega. Među njegovim najpoznatijim aferama je, na primer, njegova veza sa Kajli Minog.

Zbog svih njegovih skandala, filmski režiseri su počeli da ga kažnjavaju tako što mu nisu davali glavne uloge u velikim filmovima. Njegov film JCVD, koji je pozitivno ocenjen od strane filmskih kritičara, može se smatrati njegovim povratkom.

Povratak na velika vrata

Posle silnih uspona i padova, počeo je da ceni svoju karijeru, pa joj se ponovo posvetio, želeći da nastavi da radi ono što najviše voli - da glumi.

Projekt koji ga je ponovo vinuo u zvezde je ostvarenje za Netfliks. Mada, za ulogu u novom filmu "Poslednji plaćenik" , čuveni glumac je izašao uz svoje zone komfora. Igra bivšeg tajnog agenta koji želi da se opet poveže sa davno izgibljenim sinom. Sve to radi na francuskom, jeziku na kojem je odrastao , ali je retko glumio, te deluje vrlo simpatično i komično.

Ovo je nova zona za Van Dama, koji je do sada najbolje radio kao glumac u ulogama snagatora sa užim emotivnim registrom. „On nije takav u stvarnom životu“, kaže režiser „Poslednjeg plaćenika“ Dejvid Čarhon, dugogodišnji obožavalac koji je napisao film imajući na umu Van Dama. „On je svetlucav, svetao, zabavan. Rekao sam: „Neverovatno je da ga niko u filmu nije pokazao kakav je!“

Ženio se dva puta istom ženom

U prošlosti je bio pet puta ženjen. Sa svojom trećom suprugom sa kojom se razveo i ponovo oženio živi od 1999. Trenutno živi u Španiji u gradu Alhaurin el Grande. Ima troje dece Kristofera, Bianku i Nikolasa. Ljubitelj je životinja i kod kuće gaji devet pasa sa Tajlanda.

Kada je imao 38 godina, iskreno je rekao intervjuerima da veruje da će umreti od ogromnog srčanog udara do 50 – a to je bilo nakon što je prestao da se drogira, ponovo se posvetio poslu, porodici i fitnesu i Gledis, koja je brinula o njihovim o deci, dok se on borio sa porocima.

- Imam neke nekretnine. Želim da se uverim da moja deca razumeju vrednost svega. I onda nemam problema da idem. Toliko sam puta bio oko sveta - rekao je.

Dragana Mirković
foto: Kurir/Damir Dervišagić

Prijateljstvo sa Draganom Mirković

Žan-Klod je upoznao Draganu preko njenog supruga Tonija Bijelića i privatno su vrlo dobri prijatelji, a često se i druže. Njihov provod u Monte Karlu prošlog leta bila je tema u svim svetskih medija. A glumačka zvezda uspela je da zapali internet podelivši na svojoj Fejsbuk stranici spot sa pevačicinim hitom “Zamena”.

- Draga Dragana, ponosan sam da predstavim ovaj sjajni video sa tvojim divnim glasom. Šaljem ljubav tebi, Balkanu, celom svetu i tvom suprugu Toniju - napisao je holivudski superstar koga prati preko blizu 20 miliona ljudi, ma šta mu je Dragana odgovorila:

- Hvala ti dragi prijatelju, učinio si me ponosnom i srećnom. Hvala tvojom fanovima na divnim komentarima.

Kako izgleda ishrana čuvenog snagatora?

Njegova filozofija ishrane dramatično promenila tokom godina. U mladosti je voleo meso i konzumirao ga u velikim količinama. Danas se hrani drugačije, ali i dalje održava odličnu formu. Prema njegovim rečima, sada ne jede mnogo mesa i ribe. Međutim, naglašava dovoljan unos omega-3 masnih kiselina, koje pokušava da unese putem ribljeg ulja.

Voli da jede puno povrća, za koje tvrdi da uvek treba oljuštiti, pastu, salate i humus. Svakako, na njegovom meniju ćete naći i bobičasto voće, uglavnom za doručak, jer je puno antioksidansa. Jede 5-7 porcija hrane dnevno, a počasti se i sa čokoladom s vremena na vreme. Nije pristalica strogih dijeta, te pokušava da sluša svoje telo i konzumira hranu koju mu prija.

Kako održava tako dobru formu na pragu sedme decenije?

Ide u teretanu 6 puta nedeljno. Već sa 19 godina mogao je da podigne 166 kg na benč presu. Takođe je radio kardio treninge nekoliko puta nedeljno da bi poboljšao svoju građu. Od treninga snage nije odustao ni u kasnijim godinama.

Međutim, on ujedno vozi i bicikl i bavi se jogom. Pokušava da bude aktivan na mnogo načina. Čak je na svom YouTube kanalu snimio seriju snimaka Train "Trenirajte sa Van Damom", gde pokušava da pomogne svojim obožavaocima u vežbanju kod kuće.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs