• Posle dočeka, prvog jutra Nove godine bacaju se crvene petarde čiji ostaci se ne čiste pet dana jer simbolizuju sreću. U ruralnim oblastima bez ovoga, kao i bez vatrometa, nikako se ne može, ali zbog zagađenja vazduha mnogi veliki gradovi širom Kine  zabranili su upotrebu pirotehničkih sredstava. Potom se ide „u šetnju u srećnom pravcu", posećuju se rođaci i pije travarica, a narednog dana na red dolaze prijatelji. Trećeg dana ostaje se u kući, a četvrtog odlazi na slavlje jer se veruje da tog dana bogovi silaze na zemlju. Peti dan je dan prestanka svih zabrana. Sledi Praznik lampiona ili fenjera, kojima Kinezi naveče pozdravljaju pun mesec. Svi su na ulicama i u parkovima, vesele se.
  • Kao i kod nas, uoči Nove godine širom Kine kupuju se svečana garderoba (crvena), ukrasi (crveni), kao i stvari koje su nekome preko potrebne. Ne štedi se, zaposlenima se u tu svrhu deli 13. plata, a mlađima crvene koverte u kojima se nalazi novac. Samo za poklone Kinezi potroše više od 100 milijardi dolara! Prigodno upakovani kolači, bombone ili voće su obavezni, posebno mandarine i jabuke, jer simbolizuju blagostanje i mir. Ako čestitate komšijama Kinezima praznik, nemojte nikako da im nosite kruške. Ime ove voćke se izgovara isto kao i reč rastaviti, pa bi mogli da pomisle, kao što je to u ovoj zemlji slučaj, da želite da im se porodica raspadne.
  • Prethodnih dana je čak četvrtina svetskog stanovništva bila na putu! Uoči Prolećnog festivala stotine miliona Kineza odlazi u svoja rodna mesta, ma gde se u Kini ili širom planete nalazili, kako bi njihove porodice bile na okupu. Svi stoički podnose velike gužve u prevoznim sredstvima.
  • Priprema se pre dočeka, a u prvim danima slavlja ne koriste se noževi kako se ne bi odsekla sreća. Na stolu se obavezno nađe riba koja simbolizuje jedinstvo porodice, ali i izobilje. Neizostavni su i valjušci sa različitim nadevima, a u nekim delovima Kine u njih se stavljaju novčići. Ko ih pronađe, imaće najviše sreće u predstojećoj lunarnoj godini. Na zajedničkoj trpezi mogu da se vide i kineski hlepčići pravljeni na pari, zovu se mantou, jela od pačetine i piletine uz isključivo duge rezance koji simbolizuju dug i srećan život, novogodišnji kolač, brojni drugi slatkiši, voće.
  • <p>Nova godina kao razlog da se okupi porodica na jednom mestu</p>
  • <p>Nova godina kao razlog da se okupi porodica na jednom mestu</p>

Evo kako Kinezi proslavljaju Novu godinu: Stigla je godina Pacova koja donosi ljubav i blagostanje! (FOTO)