pravite velike greške

Obratite pažnju: Ove 3 stvari svi radite kada imate stomačni virus, a ne biste smeli!

Postoji nekoliko stvari koje pogrešno radimo kada imamo poremećaj crevne bakterijske mikroflore, a uz ove savete ćete ih ispraviti

Objavljeno: 29.12.2018. 16:37h 16:39h
Autor:
Foto: Profimedia

Ozbiljne probavne smetnje poput mučnine, povraćanja, grčeva i dijareje uobičajeni su simptomi stomačnog virusa, koji se baš u ovo zimsko vreme pojavljuje gotovo jednako često kao prehlade i grip.

Ravnoteža crevne mikroflore je, uprkos tome što su simptomi najjače izraženi prvi dan i da povraćanje i dijareja u većini slučajeva nestaju već do trećeg dana, ugrožena i do nekoliko nedelja posle virusa.

Često pranje ruku, izbegavanje bliskih kontakata i mesta okupljanja većeg broja ljudi u vreme epidemija, jačanje crevne mikroflore probioticima, mogu vam pomoći kako u prevenciji, tako i u što skorijem ozdravljenju.

Koliko god bili žedni ne pijte puno vode

Pogrešno:

Nakon povraćanja ili dijareje najčešće pijemo dosta čaja ili vode kako ne bismo dehidrirali, ali nekad sve to vrlo brzo ponovo izbacimo

Ispravno: Budući da su nam želudac i probavni sistem još dosta upaljeni nakon povraćanja ili dijareje s unosom tečnosti treba pričekati barem 15 minuta, a zatim popiti po par malih gutljaja svakih deset minuta.

Glavna razlika između trovanja hranom i stomačnog virusa: Ovo može da vam spasi život!

foto: Shutterstock

Za vreme virusa ne treba držati dijetu

Pogrešno:

Iako teški simptomi crevne flore traju samo jedan dan, većina nas drži dijetu koja se sastoji od nemasnih supa, dvopeka, čaja, banana i sl. i do nekoliko dana.

Pravilno:

Naravno da prvi dan kada ne možemo ni pomisliti na hranu nećemo siliti sebe da jedemo bilo šta drugo osim lagane hrane ili samo dvopeka i čaja, ali već drugi dan, kada nam se apetit vrati trebalo bi uvesti normalnu, raznoliku ishranu, te unositi mnogo tečnosti kako bi nam se organizam oporavio.

Kod nekih virusnih oboljenja lekari preporučuju da se tokom virusa nastavi s uobičajenom ishranom, uz izbegavanje samo određenih namirnica koje nas mogu preopteretiti, kako ne bismo zadržavali virus u organizmu već ga što pre izbacili iz sebe.

Uz to savetovaće uzimanje probiotika kako bi se što pre uspostavila unutrašnja ravnoteža i ojačala crevna mikroflora koja je bila poremećena invazijom virusa.

Probiotici uzimaju mesto i hranu virusima čime pomažu u njihovom uklanjanju iz organizma. Probiotike i probiotičke dodatke ishrani ili lekove, u sezoni stomačnih virusa, dobro je uzimati i preventivno kako bi ojačali probavu i olakšali simptome ili izbegli zarazu.

Održavajte čestu higijenu ruku nekoliko nedelja nakon virusa

Pogrešno:

Češće peremo ruke i brinemo o dezinfekciji predmeta i površina koje svakodnevno koristimo, ali kada simptomi prestanu, opustimo se i vratimo na staro. Krenemo u uobičajene obaveze, poput kuvnja, ne razmišljajući u kojoj meri ugrožavamo druge.

7 vrsta bolova koje ne treba ignorisati: Bol u leđima može da ukazuje na infekciju bubrega!

foto: Profimedia

Ispravno:

Nakon nestanka simptoma možemo biti zarazni još naredna dve nedelje, stoga smanjite bliske kontakte, perite ruke češće, dezinficikujte radne površine i ne delite peškir za ruke.

Neki virusi, poput rotavirusa, šire se brzinom munje, a zadržavaju na dečjim igračkama i površinama i do nekoliko meseci. Pripazite na dezinfekciju prilikom kuvanja sledećih nekoliko nedelja ili kuvajte s maskom i doktorskim rukavicama.

Domaći sok prepun elektrolita za decu i odrasle: Oporavlja celo telo od umora, stomačnog virusa, dehidracije! (RECEPT)