Pogledajte

Bela torta: Kremasto uživanje za sva čula! (RECEPT)

shutterstock-1051887452.jpg
Foto: Shutterstock

Sastojci:

Za koru:


200 g seckanih oraha, 7 belanaca, 200 g šećera, 100 g suvog grožđa, 100 g marmelade od šipka


Za fil:

8 žumanaca, 150 g šećera, 2 vanilin šećera, 300 g maskarpone sira, 3 dl slatke pavlake, 10 g želatina u prahu


Za dekoraciju:

4 dl slatke pavlake

Priprema:

1. Belanca umutiti u čvrst sneg, a zatim postepeno uz neprestano mešanje dodavati šećer.


2. Po dnu okruglog kalupa za tortu obloženog papirom za pečenje rasporediti seckane orahe i suvo grožđe. Potom naneti šam od belanaca i poravnati. Sušiti u odškrinutoj rerni na 140 ºC 90 min.


3. Pečenu koru ostaviti da se ohladi pa je izvrnuti naopačke i premazati marmeladom od šipka.

Fil:


1. Sjediniti žumanca sa šećerom i vanilin šećerom te mutiti mikserom dok se ne dobije svetao krem. Zatim kremu kuvati na pari dok se ne zgusne.


2. Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri, a slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag.


3. U ohlađenu smesu od žumanaca dodati maskarpone sir, slatku pavlaku i želatin pa polako promešati varjačom.


Finalni postupak:


1. Gotovu koru vratiti u kalup za tortu i preko nje sipati pripremljeni fil. Ostaviti u frižideru da se stegne.

Prijatno!

Torta šumska čokolada, savršena, mekana, brzinska: Posna ili mrsna - birajte sami! (RECEPT, FOTO)

Jednostvano se sprema, a kombinacija ukusa će vas oduševiti