Ništa kao domaće
Seoski hleb sa krckavom koricom: Recept iz starih, dobrih vremena!
Mesite testo dok ne prestane da se lepi po rukama
Autor:
Sastojci: 300 ml tople vode, 1 kesica suvog kvasca, pola kašičice soli, pola kašičice šećera, 700 g brašna, 4 kašike ulja.
Pripreme: U posudu sipajte vodu, šećer, kvasac i nekoliko kašika brašna. Promešajte i ostavite da se kvasac aktivira.
Sipajte polovinu brašna, dodajte ulje, so i aktivirani kvasac i dobro promešajte.
Postepeno dodajte preostalo brašno i kada postane teško za mešanje, počnite sa mešenjem.
Postoji razlika od brašna do brašna i možda će biti potrebno da dodate malo više ili da vam bude previše brašna od naznačene količine u receptu - zato se dodajte postepeno.
Mesite testo dok ne prestane da se lepi po rukama i dok ne postane mekano kao resica uveta. Ostavite ga da dobro naraste i kada ga izvadite, podelite ga na 2 dela.
Oblikujte hlebove. Nauljite pleh i stavite u njega papir za pečenje, pa stavite hlebove. Ostavite ih da ponovo narastu, pospite ih brašnom i napravite nekoliko razreza odozgo, da se dobro ispeku.
Pecite ih u zagrejanoj rerni na 160 stepeni, a u uglu rerne stavite posudu sa vodom, koja će isparavati i na taj način će kora hleba biti hrskavija.
Pecite dok hleb ne porumeni. Nemojte umotavati krpom hleb nakon vađenja iz rerne, jer će korica omekšati i izgubiti hrskavost. Prijatno!
Zapečen spanać iz rerne sa sirom: Ovo jelo stvarno oduševljava! (RECEPT)