ODUŠEVIĆETE SE
Peče se naopako, a ukus će vas oboriti s nogu: Morate da probate ovu francusku pitu sa jabukama! (RECEPT)
Neobična preokrenuta pita sa jabukama je sočna i fantastičnog ukusa
Autor:
Verovatno ste svi čuli za poznatu poslasticu iz francuske kuhinje, koja se peče naopako – Tarte Tatin.
Priča kaže da je jedna od sestara Tatin pripremala tradicionalnu pitu od jabuka ali je, predugo ostavila na vatri jabuke u maslacu i šećeru.
Kako bi ipak spasila stvar stavila je testo preko jabuka i sve stavila da peče.
Sastojci za testo:
1 ½ šoljica integralnog brašna ½ čajne kašičice himalajske soli ½ šoljica kokosovog ulja ½ šoljica hladne vode
Za nadev:
6 jabuka ½ šoljica brezinog šećera 3 male kašičice kokosovog ulja 1 supena kašika cejlonskog cimeta seckani bademi (orasi, lešnici, po želji)
Neodoljiva pita sa jabukama, orasima i čokoladom: Ne košta mnogo, a pravi se za čas! (RECEPT)
Priprema:
- U posudi pomešajte brašno i so.
- Dodajte kokosov maslac (ne sme biti pretvrd jer će ostati grudvice u testu) i promešajte rukama.
- Dodajte hladnu vodu (kašiku po kašiku) i mesite esto sve dok ne dobijete kompaktnu masu koja se ne lepi za površinu.
- Ako treba, dodajte testu vodu ili brašno. Ostavite testo pokriveno po strani dok ne napravite nadev.
Priprema nadeva:
- Ogulite 6 jabuka, očistite sredinu i isecite na 8 delova (kriški).
- Pomešajte šećer i kokosovo ulje.
- Rastopite mešavinu u tiganju, na srednjoj vatri, kuvajte par minuta dok ne postane smeđkasta.
- Sklonite tiganj s vatre, dodajte jabuke i dobro promešajte.
- Na laganoj vatri kuvajte jabuke oko 15 minuta (povremeno ih promešajte).
- Sklonite s vatre i dodajte kašičicu cimeta te pažljivo promešajte kako bi jabuke ostale čitave.
- Ostavite da se jabuke ohlade.
- Uključite rernu da se zagreje na 190 °C. Na radnoj površini razvucite testo (ne treba posipavati brašnom) na površinu veću od površine posude u kojoj će se peći pita.
- Poslažite ohlađene jabuke po površini posude (ne sme biti razmak između njih).
- Razvijenim testom prekrijte jabuke i pritisnite testo sa unutrašnje strane posude do dna.
- Probodite testo nožem na par mesta kako i mogao izlaziti vazduh tokom pečenja.
- Stavite pitu u rernu na 190 °C oko pola sata (dok testo ne poprimi žućkastu boju).
- Pečeni kolač ostavite da se ohladi najmanje 1 sat. Kad je ohlađen stavite tanjir na testo i, s obe ruke, preokrenite posudu tako da vam jabuke budu s gornje strane.
- Po želji, posipajte kolač mlevenim bademima, orasima ili lešnicima.
- Isecite kolač na kriške i uživajte!
Okupana pita s kiselom vodom: Neverovatno mekana i sočna! (RECEPT)