Probajte!
Grčka spanać pita sa fetom: Bogata i ukusna! (RECEPT)
Za doručak, večeru ili nenajavljene goste
Autor:
Bogata i izuzetno ukusna grčka spanać pita sa feta sirom
Potrebni sastojci:
- kore za pitu: 250 g
- spanać: 400 g
- paradajz: 175 g, sušen u maslinovom ulju
- feta sir: 200 g, izmrvljen
- jaja: 3 komada
Način pripreme
Očišćeni spanać stavite u posudu na vatru sa 4 kašike vode da se prodinsta. Prebacite ga u cediljku i ostavite da se ohladi, a zatim pritisnite i iscedite višak tečnosti. Isecite spanać na krupno, a isto tako nasecite i sušeni paradajz i sve promešajte sa izmrvljenim feta sirom. Na kraju dodajte i jaja i sve dobro promešajte. Maslinovo ulje od sušenog paradajza ocedite u posudu. Uzmite jedan list od kora i premažite ga maslinovim uljem. Stavite ga masnom stranom na dole u kalup sa dnom koje se odvaja, prečnika 26 cm.
Ovako se pravi feta sir: Originalan recept iz srca Grčke!
Mali deo kore treba da viri sa strane. Isto ponovite i sa preostalom polovinom kora. Stavljajte ih unakrsno, da krajevi vire sa svih strana. Odozgo ravnomerno rasporedite nadev i pokrijte sa preostalim korama. Gornje kore ponovo premazujte maslinovim uljem, ali ih malo gužvajte da ima vazduha između njih. Preko gornjih kora prebacite krajeve donjih kora i sve dobro premažite maslinovim uljem. Stavite spanakopitu da se ispeče u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko pola sata. Kada kore dobiju zlatnu boju, pita je gotova. Servirajte nasečenu
Okupana pita s kiselom vodom: Neverovatno mekana i sočna! (RECEPT)