Prirodno oružje protiv bolesti

Povrće koje smanjuje rizik od raka debelog creva

Veće količine folne kiseline iz salate, spanaća, repe, kupusa, peršuna, raštana, brokolija, karfiola i sočiva štite i neguju creva

Objavljeno: 24.12.2013. 18:51h 11:28h
Foto: Thinkstock

Veće količine folne kiseline iz salate, spanaća, repe, kupusa, peršuna, raštana, brokolija, karfiola i sočiva mogu da smanje rizik od raka debelog creva, zaključak je istraživanja American Cancer Society-ja, sprovedenog na 99.523 osobe.

Povrće koje neguje i štiti creva

Spanać je pravi rudnik vitamina C i beta-karotena, važnih antioksidansa koji imaju bitnu ulogu u smanjenju količine štetnih slobodnih radikala u organizmu.

Brokoli sadrži materije koje usporavaju rast ćelija tumora. Sadrži betakaroten, vitamin C i vlakna, a sve su to borci protiv raka. Kao i drugo zeleno lisnato povrće, brokoli sadrži velike količine kalcijuma.

Karfiol je vrlo zdrava kupusasta biljka. Sadrži vrlo malo ugljenih hidrata i kalorija, a sadrži fitonutrijente koji su snažni borci za ljudsko zdravlje.