VELIKI GUBITAK

Životna priča slavnog kuvara - Entonija Bordejna: Otarasio se droge i cigareta, pronašao ženu svog života, pa se obesio! (FOTO)

Odlazak omiljenog šefa, harizmatičnog i energičnog Entonija Bordejna, šokirao je i rastužio ne samo ljubitelje njegove gastronomije već i ceo svet

Objavljeno: 09.06.2018. 17:47h
Autor:
Entoni Bordejn, Foto: Profimedia

Popularni kuvar rođen je u Njujorku 1956. godine, u kojem je u pauzama između snimanja i živeo.

Završio je Američki kulinarski institut i vodio njujorške restorane "Supper Club", "One Fifth Avenue", "Sullivan’s" i "Brasserie Les Halles", a u svojoj je bogatoj karijeri sarađivao s prestižnim novinama i časopisima poput "New York Timesa", "Facea", "Independenta", "Food Artsa" i dr.

foto: Profimedia

Njegov legendarni tekst "Nemojte jesti pre nego što ovo pročitate", objavljen 1999. godine u Njujorkeru, probudio je ogromno zanimanje u Americi i Velikoj Britaniji pa ga podstakaio na pisanje knjige "Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly".

Entoni Bordejn 2001. odlazi na put oko sveta u potrazi za "ekstremnom kuhinjom", a knjiga koja je potom nastala, "Cook's Tour: In Search of the Perfect Meal", postala je bestseler u Americi i Velikoj Britaniji te 2002. i osvojila nagradu za najbolju knjigu o hrani.

Manje je poznato da je Bordejn, jedan od najboljih svetskih šefova, napisao kriminalističke romane "Bone in the Throat", "Gone Bamboo" i "The Bobby Gold Stories", istorijski roman "Typhoid Mary", kuvar "Les Halles Cookbook" i autobiografiju "Medium Raw: A Bloody Valentine to the World of Food and the People Who Cook".

Televizijsku slavu je stekao serijalom o kuvanju i svetskim restoranima "Anthony Bourdain: No Reservations" koji se na početku prikazivao na "Food Networku", a kasnije se emitovao na "Travel" kanalu. Uz televizijsku seriju je 2007. godine objavio i istoimenu knjigu.

Bordejn je za emisiju "Parts Unknown", čija se 11. sezona trenutno emituje na CNN-u, 2013. godine nagrađen nagradom "Peabody" uz objašnjenje da je zaslužna za '"širenje horizonata i nepca gledaoca širom sveta".

"S velikom žalošću javljamo da je preminuo naš divan prijatelj i kolega Entoni Bordejn. Njegova neverovatna strast za putovanjima, avanturom, novim prijateljstvima, dobrom hranom i pićima zauvek će ostati upamćena u divnim emisijama i knjigama čije je stranice ispisao. Njegov talenat nas je zaista svakog dana oduševljavao i jako će nam nedostajati", stoji u saopštenju CNN-a.

Nešto kasnije se oglasila i njegova devojka:

"Entoni je davao celog sebe u svemu što je radio. Njegov briljantan i neustrašiv duh nadahnuo je mnoge, a njegova velikodušnost bila je bezgranična. Bio je moja ljubav, moj oslonac i moj zaštitnik. Moja tuga ne može da se opiše rečima. Njegova porodica je u mojim mislima i molim sve da poštuju njihovu i moju privatnost", napisala je na Tviteru, 42-godišnja glumica Asija Arđento.

Par se upoznao pre dve godine u Londonu, a vezu su potvrdili u februaru 2017. godine. Bordejn je bio sve vreme uz svoju devojku kada je otkrila da ju je filmski mogul Harvi Vajnstin silovao pre dvadeset godina. Proslavljeni šef i televizijska ličnost, kao i autor mnogih knjiga, nedavno je otkrio da ga je njegova partnerka učinila "srećnim na način na koji je mislio da nikada neće biti".

Samo dva sata pre nego što je objavljeno da je Bordejn umro, Arđento je na Instagramu objavila fotografiju na kojoj nosi majicu s natpisom "J...te se svi" i slikom Bordejnovog idola Sida Višosa. "Znaš ko si", napisala je pored fotografije, koja je posle uklonjena.

Iz braka s Otaviom Busiom, Bordejn je dobio ćerku Arijan. Busia je takođe italijanka, iz regije Lombardije. U Ameriku je došla 2002. godine. Brak je trajao devet godina, a osim porodice i ugostitleljskog biznisa vezala ih je i ljubav prema brazilskom "jiujitsuu" u kojem šef ima plavi pojas. Posao ga je držao dalje od porodice pa su se Bordejn i Busia rastali 2016. godine.

Iako je Bordejn živeo život na kojem bi mu mnogi pozavideli, ovaj 61-godišnjak nikad nije krio da se suočio i s brojnim problemima. Osamdesetih godina se rešio zavisnosti od heroina, a pušio je i krek i konzumirao i druge droge. Pušio je čak tri kutije cigareta na dan. Zbog ćerke je prestao da puši, ali uživanja u alkoholu se nikad u potpunosti nije odrekao.

Bordejn se navodno obesio u sobi u hotelu "Le Chambard" u Kajsersbergu u Francuskoj dok je snimao epizodu svoje emisije na CNN-u "Parts Unknown".

Pronašao ga je bliski prijatelj Erik Ripert juče ujutro.