Probajte
Kretoš torta: Desert sa najlepšim filom od oraha! (RECEPT)
Jedna od najukusnijih torti!
Autor:
Sastojci: 14 jaja, 10 kašika mlevenih oraha, 2 kašike brašna, 4 štangle čokolade, 250 g kristal šećera, malo mleka, 150 g mlevenog keksa, 150 g mlevenih oraha, 100 g seckanih oraha, 250 g maslaca, 33 kašike kristal šećera.
Uputstvo: Penasto umutiti 10 žumanaca sa 10 kašika šećera.
Dodati 10 kašika mlevenih oraha, 2 kašike brašna i 2 štangle strugane čokolade pa na kraju umešati čvrst sneg od 10 belanaca i pažljivo izmešati.
Peći u podmazanom, brašnom posutom plehu veličine 30×40 cm i iseći po dužini na dva dela.
Svaki deo raseći po debljini tako da se dobiju 4 kore.
Za nadev 250 g šećera naliti sa malo mleka i skuvati, ali ne mnogo gusto, zatim dodati 150 g mlevenog keksa, 100 g seckanih oraha, 150 g mlevenih oraha i 2 štangle rastopljene čokolade, pa ostaviti da se ohladi. Posebno umutiti 250 g maslaca sa 4 žumanca. Sve sastaviti i dobro izmešati da se masa izjednači.
Za sneg čvrsto ulupati 4 belanca sa 8 kašika šećera. Posebno istopiti 15 kašika šećera bez vode da požuti. Rastopljen šećer sipati u tankom mlazu u umućena belanca i mutiti dok se masa ne ohladi i sasvim ne zgusne.
Tri kore premazati nadevom, a preko gornje kore staviti sneg.
Prijatno!