obavezno pročitajte

Vaspitne mere Viktorije Bekam kojima roditelji skidaju kapu: Novac ne pada s neba! (FOTO)

Viktorija Bekam čvrsto veruje da deca moraju da shvate da novac ne pada s neba. Zato su obojica njenih starijih sinova radili u kafiću za minimalac, a čini se da će isto biti i sa drugo dvoje dece kada za to dođe vreme.

Objavljeno: 27.05.2018. 18:37h 18:57h
Autor:
Foto: Profimedia

U nedavnom intervjuu za novine "Evening Standard" bivša spajsica i modna dizajnerka Viktorija Bekam dotakla se teme o svoje četvoro dece i njihovim radnim navikama. Naime, iako su ona i suprug Dejvid Bekam među najbogatijim Britancima, na prvom mestu im je da deca shvate da novac ne dolazi tako lako.

Sinovi prali sudove u kafiću

Još pre nekoliko godina svet je obišla informacija o tome kako je najstariji od četvoro dece Viktorije i Dejvida Bekama, Bruklin Bekam, prao sudove u kafiću u zapadnom delu Londona za minimalnu naknadu.

Sada je njegovim stopama krenuo i njegov mlađi 15-godišnji brat Romeo, što je za njega svakako veliki odmak od modnih reklama koje inače snima, baš kao i njegov brat. Dok je, na primer, za snimanje reklame za modnu kuću "Burberry" dobio 45 hiljada funti, za rad u kafiću bio je plaćen 2,73 funte po satu.

Ali Viktorija i njen suprug smatraju da deca moraju da steknu radne navike.

Gledaju kako i tata i mama odlaze na posao, a oni svakodnevno odlaze u školu. Nema razloga zašto i oni ne bi bili upoznati s radom. Ali u isto vreme žele i da ostanu deca i čine sve ono što i trebaju u detinjstvu, rekla je Viktorija u spomenutoj emisiji.

Dejvid Bekam u suzama: Slavni bivši fudbaler nije ni slutio šta mu spremaju! (VIDEO)

Utiče li rad tinejdžera na njihov razvoj?

Da ima pravo što insistira na tome da njena deca barem povremeno rade za minimalnu platu i tako shvate koliko je teško doći do novca, potvrđuju i psiholozi.

Brojna su istraživanja tokom godina pokazala da se dete što ranije mora, na neki način, osamostaliti, a povremeni rad u tome ima veliku ulogu, bilo da je reč o poslovima čuvanja dece, košenje trave, konobarisanju i slično. Takođe se i pokazalo da stvaranje radne etike u ranoj životnoj dobi ima pozitivan učinak i naradne navike kasnije tokom života.

S druge strane, ako roditelji na sebe preuzmu sve obaveze svoje dece i ni ne spomenu rad kao opciju, šalju im poruku da će u životu uvek neko drugi preuzimati odgovornost za njih.

Prvi radni dani svakom će tinejdžeru ostati u sećanju, kako Bekamovima, tako i našim školarcima.