Oduševite sve goste
Đurđevdanska raskošna pogača: Nekada se ovako ukrašavao obredni slavski kolač! (RECEPT)
Proslavite slavu uz ovu raskošnu pogaču.
Autor:
Na dan Svetog Đorđa, nekada se slavska pogača ukrašavala crvenim i belim cvećem, i to uvezanim crvenim koncem.
Sastojci:
- 400 ml svežeg mleka - 1 kocka (42 g) kvasca - 3 kašike šećera - 1 kašika soli - 2 jaja + belance od trećeg - 1 kašičica sirćeta - 3 kašike ulja - oko 1 kg brašna, može i više - maslac - za premazivanje - susam
Predlog trpeze za Đurđevdan: Kompletni svečani meni sa najlepšim jelima! (RECEPTI)
Priprema:
Prvo aktivirajte kvasac, pa zatim umutite jaja sa preostalim mlekom i dodajte prosejanom brašnu. Zamesite srednje tvrde testo, pa ostavite da naraste.
Testo podelite na 5 lopti i svaku razvijte u koru u obliku kruga. Ređajte jednu na drugu, tako što svaku mažete maslacem, osim poslednje. Isecite ih na 8 dela osim sredine.
Jednu od kora isecite na 3 trake i napravite pletenicu, drugu koru isecite po sredini, pa krajeve okrenite ka njoj i savijte nadole.
Ostavite pogaču da naraste, pa je premažite žumancetom, mlekom i uljem. Pecite na 160 stepeni oko 40 minuta