Za svačiji ukus
Najbolje marinade za meso: Za vrhunski ukus roštilja! (RECEPTI)
Meso i povrće s roštilja uvek ima posebnu aromu i slatkoću. A kada uz aromu dima dodate i odličnu marinadu, dobijete roštilj za prste polizati. Meso je najbolje ako ga marinirate veče pre roštiljanja i vredi svakog minuta čekanja
Autor:
Marinade su mešavina neke vrste masnoće i kiseline uz dodatak začina, s ciljem da delimično omekšaju meso i začine ga. Meso se zato stavlja u marinadu najkasnije tri sata pre nego će ići na roštilj. Možemo ga držati i duže, ali u tom slučaju izbegavajte da dodate u marinadu veću količinu soli, jer so ima tendenciju izvlačenja vlage iz mesa. To bi kod pečenja moglo da rezultira suvim i ‘drvenastim’ mesom.
Ako koristite beli i crni luk, beli luk usitnite, a luk posolite i ostavite da odstoji. U marinadu dodajte samo sok od luka ili i njega jako dobro usitnite, gotovo do kaše. U oba slučaja možete da se odlučite za prah. Jedino je važno da vam na mesu ne ostanu komadi luka ili belog luka, jer bi to moglo dovesti do njihovog zagorevanja i gorčine mesa.
Osnovna marinada
Sastojci:
100 ml suncokretovog ulja, 100 ml jabukovog sirćeta, ½ kašičice soli, sveže krupno mleveni biber, 3-4 čena belog luka
Usitnjeni beli luk stavite u posudu, dodajte so i biber, pa uz kašiku ulja i sirćeta dobro izmešajte. Kad dobijete emulziju dodajte i preostalu količinu ulja i sirćeta, pa time dobro protrljajte meso sa svih strana. Pogodna je za sve vrste mesa, kao i za ribu.
U ovu varijantu možete dodavati razne vrste začina po svom ukusu i tako dobiti nekoliko vrsti različitih marinada.
Vreme je za roštilj: 6 trikova za zdraviji način pripremanja mesa
BBQ marinada
Već poznata marinada za meso, posebno svinjetinu.
Potrebno vam je: 1 šoljica kečapa, 2 kašičice šećera, ½ šoljice vode, ¼ šoljice sirćeta, 1 kašičica soli, 1 kašičica belog luka u prahu, 1 kašika senfa, 1 kašičica crvene paprika
Sve sastojke stavite u posudu i zagrejte na laganoj vatri. Pustite da prokuva, smanjite vatru i pustite da se marinada polako kuva jedan sat. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi pa je prebacite u staklenu posudu s poklopcem. Čuvajte u frižideru. Bela marinada
Ova marinada se koristi nakon pečenja mesa. Meso začinite željenim začinima, a nakon pečenja prelijte ovom ukusnom marinadom. Potrebno vam je: 4 kašika majoneza, 2 kašike sirćeta, 1 kašika limunovog soka, 1 kašika rena, 1 kašičica senfa, 1 kašičica kajenskog bibera
Sve sastojke stavite u posudu i promešajte žicom za mućenje. Prelijte preko pečenog mesa.
Marinada od tamnog piva
200 ml kečapa, 100 ml jabukovog sirćeta, 330 ml tamnog piva, 100 g smeđeg šećera, 1 kašičica soli, 1 kašičica mlevenog bibera, 1 kašika belog luka u prahu ½ žličice mlevenog čilija
Kao i kod osnovnog recepta za BBQ sos, i ove sastojke treba prokuvati. Sve sastojke stavite u posudu za kuvanje i uz konstantno mešanje kuvajte na umerenoj vatri. Nakon 30-40 minuta, kada postignete željenu gustinu, sklonite s vatre i pustite da se ohladi u potpunosti. Ohlađeni sos prebacite u posudu s poklopcem i čuvajte u frižidru.
Limenku piva obložite mlevenim mesom i bacite na roštilj: Raspametiće vas ovaj recept! (FOTO)
Slatko ljuta marinada
Potrebno vam je: 100 g smeđeg šećera, 1 kašika soli, 1 kašika čilija u prahu, 1 kašika belog luka u prahu, 1 kašika kajenskog bibera, 1 kašika mlevenog pimenta, 200 ml ulja
Sve sastojke pomešajte i čuvajte u zatvorenoj posudi.
Pikantna marinada
Ova marinada je za osobe čije nepce podnosi jake začine.
Potrebno vam je: 1 kašika čilija u prahu, 1 kašika smeđeg šećera, ½ kašike soli, ½ kašike bibera, ½ kašike belog luka u prahu, 1 kašika crvene paprike, ½ kašike kajenskog bibera, 200 ml suncokretovog ulja, 2 kašike senfa
Sve sastojke stavite u posudu i promešajte. Marinadom premažite meso ili povrće i ostavite preko noći u frižideru.
Marinada s jogurtom
Sastojci: 200 ml jogurta, 2 kašike suncokretovog ulja, korica i sok jedne pomorandže, manji luk i 2 čena belog luka, korijander i ½ kašičice cimeta, kašičica sveže rendanog đumbira, ½ žličice soli, mleveni biber
Volite li istočnjačke ukuse ovo je marinada po vašem ukusu. U posudi usitnite suve sastojke uz dodatak ulja, pa sve pomešajte s jogurtom i sokom i koricom pomorandže.
Teksaška marinada
Sastojci: 200 ml pasiranog paradajza, 3 kašike suncokretovog ulja, čili ili neka ljuta papričica, 2-3 čena usitnjenog belog luka, čili sos
Ne zaboravite, sirovu marinadu, nakon što ste izvadili meso, ne smete da koristite na drugim jelima, a da je pre toga ne skuvate, jer bi u sebi mogla da sadrži mikrobe koji su u nju prešli sa sirovog mesa koje je u njoj stajalo. Slaže se sa svinjetinom, junetinom, piletinom.
Roštilj je muška stvar - ali žene pripremaju sve: Šta vam sve treba za savršen roštilj?
Premazi za meso
Ako vam je ostalo marinade, dodajte joj tečnosti, u vidu bujona, vina, piva ili malo vode i poslužiće kao premaz kojim možete dodatno začiniti, ali i vlažiti meso na roštilju za vreme pečenja ili zadnjih 5-15 minuta, zavisno od sastojaka i vrste mesa.
Osnovni premaz
Sastojci:
2 kašike suncokretovog ulja, jabukovo sirće, 200 ml bujona ili vode, 2-3 čena belog luka, začinsko bilje po želji, ½ kašičice soli, biber
I tu se možete poigrati varijacijama, pa umesto suncokretovog, dodati maslinovo ulje, vinsko sirće ili sok i koricu limuna, a meso premazivati sve vreme pečenja, kod svakog okretanja.
Premaz je pogodan za sve vrste mesa.
Premaz za junetinu
Sastojci:
100 ml goveđeg bujona ili vode, 100 ml piva, 1 kašika senfa, ½ kašičice soli, biber, paprika, čili prah ili kajenski biber, 2-3 čena belog usitnjenog belog luka, korijander prah ili list, vorčester ili tabasko sos
Sve sastojke pomešajte, kratko prokuvajte i proverite gustinu.
Kuda za 1. maj? Pronašli smo mesta u Srbiji gde ćete se za malo para provesti savršeno! (FOTO)
Teksaški – Cajun premaz
Sastojci:
200 ml pasiranog paradajza, 1 kašika smeđeg šećera, 200 ml vinskog sirćeta, vorčester sos, 1 kašika suncokretovog ulja, ½ kašičice soli, biber, začini, 100 ml svetlog piva
Paradajz kratko propržite na ugrejanom ulju, dodajte šećer, sirće i ostale začine (kim, korijander, kajenski biber ili mlevenu papriku), na kraju i pivo, pa kratko prokuvajte da se umak srednje zgusne. Kombinujte uz svinjetinu, a najbolje se slaže sa svinjskim rebarcima. Meso premazujte poslednjih 15 minuta, do najviše pola sata kod većih komada mesa, da vam šećer koji premaz sadrži, ne zagori.
Osim za premazivanje, ohlađen možete koristiti i kao umak, pa već pečeno meso prelivati ili ga umakati.
Slatko-ljuti premaz
Sastojci:
100 ml balzamiko sirćeta, 3-4 kašike meda, čili sos, ½ kašičice soli, sveže krupno mleveni biber
Stavite med i balzamiko u posudu i vrlo kratko prokuvajte da se med otopi. Začinite prema ukusu.
Kod ovog premaza vodite računa o tome da ga koristite kad je meso već pečeno. Premazano ostavite kratko vreme u sigurnom delu roštilja (toplo mesto koje nije direktno iznad izvora topline) da se umak upije. Ostavite umak za dodatno prelivanje ili umakanje. Pogodan je za piletinu i svinjetinu.