Ovo je istina

Mitovi o konzervisanoj hrani: Ovo su najčešće zablude kojih treba da se rešite!

U današnje vreme se koriste višestruko testirani metali koji ne ispuštaju štetne hemikalije u hranu

Objavljeno: 01.04.2018. 19:21h 09:09h
Autor:
Foto: Shutterstock

Svi naravno želimo da se hranimo zdravo. I svi želimo što više sveže hrane. Ali nekako su se u toj želji pojavili i brojni mitovi. Recimo, oni o konzervisanoj hrani kao nužno lošoj.

MIT 1: Konzervisana hrana sadrži konzervanse

Reč konzerva potiče od lat. conservare, što znači ‘sačuvati’. Dakle konzerve nemaju nužno konzervanse već je njihova svrha – očuvanje namirnica i njenih zdravih sastojaka.

Konzervirana hrana ne mora da sadrži konzervanse i najčešće ih ni nema zato što se kvarenje sprečava termičkom sterilizacijom.

Hrana koja uništava vaš mozak: Svakodnevno je konzumirate i rizikujete Alchajmerovu bolest!

foto: Profimedia

MIT 2: Konzerviranjem se gube nutritivne vrednosti

Često se misli da konzervirana hrana nema nutritivnu vrednost. Ipak, u stvarnosti većeg odstupanja od svežih namirnica zapravo nema. Ako niste u mogućnosti da pripremite svežu ribu, konzervirana je tada dobar izbor.

Recimo konzervirane skuše i sardine prirodno su bogate omega-3 masnim kiselinama baš kao i sveže. Riba ne gubi proteine, vitamin D, kalcijum pa ni omega-3 masne kiseline.

MIT 3: Metalna ambalaža nije dobra

U današnje vreme se koriste višestruko testirani metali koji ne ispuštaju štetne hemikalije u hranu. Takođe, metal može da se reciklira.