Probajte
Filipinsko pile: Porodični ručak za specijalne prilike! (RECEPT)
Dva slasna sosa i ukusno pileće meso uvek su dobitna kombinacija
Autor:
Jedno od izuzetno ukusnih tradicionalnih specijaliteta sa dalekog istoka je filipinsko pile.
Sastojci: 1 pile od 1,5 kilogram, 2 sveže zelene paprike, 2 glavice crnog luka, 3 čena belog luka, 5 kašika soja sosa, 1 kašičica đumbira, 1 kašičica čili sosa, 50 g žutog šećera, 1 kašika brašna, 2 do 3 kašike vinskog sirćeta, 1 pileća kocka za supu, ulje, so, mleveni crni biber.
Priprema: Iseći pile na parčiće, paprikama odseći peteljke, očistiti ih od semenki pa seći na kockice. Sitno iseći beli i crni luk. Staviti supu da se skuva, a u tiganj na šporetu staviti ulje da se zagreje. Piletinu posoliti i pobiberiti sa obe strane i pržiti na zagrejanom ulju uz okretanje.
Kad je meso pečeno, izvaditi ga i u isti tiganj staviti isečen luk da se prži. Kada luk omekša, u tiganj dodati isečenu papriku i beli luk i promešati. Zatim sipati sirće, čili sos, žuti šećer i soja sos. Promešati i dodati isprženu piletinu.
Kutlačom u tiganj dodavati supu, poklopiti i ostaviti da se kuva 30 minuta. Za vreme kuvanja, meso prevrnuti u tiganju. Na šporet staviti tiganj i u njega ulje da se zagreje. U tiganj dodati prethodno obaren pirinač, đumbir i promešati.
Na tanjire prvo sipati pirinač, a na njega parčiće piletine, koju treba preliti sosom u kojem se spremala.