Recepti sa Stilom
Čokoladna torta sa višnjama
Malo truda za veliki užitak
Izvor: Stil Magazin
Zagrejati rernu na 160C. Podmazati dva pleha širine po 20cm. Stavite brašno, prašak za pecivo i šećer u veliku posudu za mešenje. Napravite rupu u centru i dodajte jaja, mleko i maslac (maslac mora da bude mekan, kako bi se smesa sjednila). Mutiti mikserom 2 minuta ili gnječiti drvenom kašikom 3 minuta. Izrendanu čokoladu dodati u smesu zajedno sa ispasiranom bananom. Ravnomerno podeliti smesu u dva pleha i lepo oblikovati po vrhu da ne bude neravnina. Peći 25-30 minuta dok ne počnu da se odvajaju od ivica. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi u plehu 5 minuta. Potom izvaditi podloge iz plehova i ostaviti da se ohlade oko 1h. Belu čokoladu kuvati na pari dok se ne istopi. Ostaviti da se ohladi 5-6 minuta. Umakati 200g višanja u čokoladu tako da im jedna polovina bude prekrivena čokoladom, a druga ne. Odložiti višnje na tanjir prekriven folijom. Umešati pavlaku sa ostatkom čokolade. Ostavite da se ohladi oko 5 minuta. Polovinu fila preneti u drugu posudu i u nju dodati iseckano 200g preostalih višanja. Postavite jednu podlogu, preljte je filom sa iseckanim višnjama i potom preklopiti drugom podlogom. Fil koji je ostao u prvoj činiji premazati po vrhu i poredjati cele višnje koje ste prethodno potapali delimično u čokoladu. Ostaviti da se ohladi.
Savet: Torta je najukusnija ako se jede istog dana.