Mek, pufnast, sočan
Germ knedla, neodoljiv praznični kolač: Puterast i mekan, topi se u ustima! (RECEPT)
Bečki specijalitet savršenog ukusa
Autor:
Od kako je pre dve godine osvojio ulice čitave Austrije, bečki specijalitet pod nazivom germ-knedla osvojio je čitav svet!
Proglašen je za najpopularniji slatkiš sa prazničnih štandova, a mi smo uspeli da nabavimo recept!
Uživajte u sočnom, mekanom, pufnastom desertu, nalik na slasnu punjenu krofnu!
Sastojci: 500 g brašna, 15 g kvasca, 220 ml mleka, 2 jaja, 50 g putera, kašika šećera i pola kašičice soli.
Preliv: 4 žumanca, 200 g šećera, 200 ml mleka, 150 g putera, 200 g badema, mak za posipanje.
Priprema: Kvasac razmutite u malo toplog mleka sa kašikom šećera i ostavite da raste oko 20 minuta. U vangli izmešajte brašno i so sa ostatkom mleka, 2 jaja i puterom koji ste prethodno otopili, pa dodajte kvasac. Zamesite glatko testo i ostavite da naraste oko pola sata.
Jedno testo, mnogo kolačića: Univerzalna smesa za najukusnije praznične zalogaje! (RECEPT)
Kada se smesa udvostruči, izručite je na radnu površinu i podelite na četiri dela. Od svake četvrtine napravite četiri krofne, pa svaku napunite džemom od šljiva.
Napunjene germknedle ostavite da odstoje 20 minuta, pa ih kuvajte u šerpi sa ključalom vodom u koju ste dodali malo soli.
Pre kuvanja, svaku knedlu probušite čačkalicom na nekoliko mesta, jer će u suprotnom previše narasti.
Kuvajte ih desetak minuta, i ne zaboravite da ih prevrnete tokom kuvanja.
Sve sastojke za preliv umutite mikserom i prelijte knedle. Tradicionalno se posipaju makom, ali vi se možete igrati i drugim sastojcima, prema vašem ukusu. Predlažemo mlevene ili seckane bademe, orahe, rendanu čokoladu...
Sočna i brza: Neodoljiva torta od čokolade i pomorandže! (RECEPT)