Napravite što pre

Kosjerićki krompir punjen pečurkama: Ovoliko ukusnog ga još niste probali! (RECEPT)

Podno Divčibara, uz čistu reku Skrapež, nalazi se uređena i živopisna varoš Kosjerić, koji sa svojim prelepim selima i kulturno-istorijskom baštinom predstavlja idealno mesto za predah od vreve savremenog sveta, za sporo uživanje u životu

Objavljeno: 12.11.2017. 19:58h 20:06h
Autor:
Foto: Shutterstock

Kosjerić je, slobodno se može reći, mesto sa visoko razvijenom gastronomskom kulturom, a zdrava i ukusna hrana i piće predstavljaju osnov razvoja ruralnog turizma, čiji su Kosjerićani pioniri u Srbiji. U Kosjeriću se mogu probati specijaliteti nacionalne i međunarodne kuhinje koja je, opet, začinjena lokalnim ukusima i gostoprimstvom: čorba sa suvim šljivama, krompir punjen lisičarkom, boranija u maramici, teleći gurmanluk, pihtije sa ajvarom i mnoga druga.

Isto tako su gostoprimljivi i domaćini u okolnim varošima – Mionici, Skakavcima, Mušićima, gde se za dobrodošlicu iznose slatko, med i izvorska voda, sir, kajmak i suva mesa, pite i pečenja i, na kraju, čuveni kolači od suvih šljiva i malina.

Kosjerićki krompir punjen lisičarkama

Potrebno je:

400 g pečuraka lisičarki 8 krompira 100 g crnog luka 50 g praziluka (samo beli deo) 100 ml pavlake 1 kašičica brašna 20 ml ulja 50 g putera veza peršuna čen belog luka pola kašičice bibera kašičica soli

Priprema: Pečurke oprati, osušiti i iseći na listiće. Luk i praziluk sitno iseckati, staviti da se pirjane na ulju uz pomalo dolivanje vode. Kad luk dobro omekša, dodati pečurke i pirjaniti dok sva tečnost ne ispari. Posoliti i pobiberiti po ukusu, dodati brašno pomešano sa pavlakom, seckanim peršunovim lišćem i seckanim belim lukom. Krompir oljuštiti i oprati. Odstraniti komad krompira sa donje strane kako bi ostatak mogao da stoji ravno.

Tako pripremljen krompir složiti u tepsiju i peći u pećnici, ali paziti da se ne raspadne ili ne prepeče. Pečeni krompir izvaditi iz pećnice i ohladiti, a kašičicom izdubiti sredinu, malo posoliti i staviti u svaki krompir po listić putera, napuniti svaki nadevom i ponovo zapeći.

Tradicionalna sarma u novom ruhu: Sa ovim dodatkom je još niste probali! (RECEPT)