Recepti sa Stilom

Njoke u belom sosu

Ove njoke su bez krompira koje se spremaju brže

Objavljeno: 29.10.2013. 14:06h 21:08h
Njoke u belom sosu, Foto: Shutterstock

Sipati vodu i so u šerpu, dodati puter i staviti na šporet da proključa. U provrelu vodu dodati 400 g. oštrog brašna, dobro izmešati i mešati da se zgusne. Skloniti sa vatre i dodavati jedno po jedno jaje mešajući masu mikserom. Dobijeno testo podeliti u 4 dela i od svakog napraviti dugački, tanki valjak. Valjak iseci na 1 cm debele njoke, koje odmah pospemo oštrim brašnom, da se ne zalepe. Za to vreme staviti šerpu sa vodom na šporet i kad voda proključa, ubaciti njoke. Kuvane njoke će se popeti na površinu, odakle se vade rešetkastom kašikom i ostavljaju u cediljku da se isperu a zatim se služe.

Za beli sos zagrejati ulje u šerpi, dodati sitno seckanu slaninu. Čim se dobro proprži,sipati neutralnu pavlaku. Kada provri, kuvati jos par minuta, tek da se blago zgusne. Posoliti i pobiberiti po želji.