Gastritis se razvija onda kada je želudac upaljen ili iritiran. Ovo stanje može biti rezultat bakterijske ili žučne akumulacije u predelu stomaka, a takođe događa se i usled konzumiranja alkohola, gaziranih napitaka, nesteroidnih antiinflamatornih lekova i cigareta nakon dužeg vremena.
Ljudi sa dijagnozom gastritisa često su nemarni prema ishrani, a preporučljivo je na nju posebno obratiti pažnju, pošto bi se na taj način izbeglo ovo medicinsko stanje koje može da dovede i do raka želuca. Šta izbegavati
U prvom redu, važno je izbegavati gazirana pića na bazi sode, jer je soda po svom sastavu puna kofeina i kisela, što je čini vrlo oštrom za osetljivi organ kakav je želudac. Takođe, bitno je izbegavanje i alkoholnih pića, naročito u trenucima kada su pojačani simptomi gastritisa (peckanje u stomaku, mučnina, podrigivanje, gasovi inadimanje posle jela).
Začinjena hrana
Odmah posle napitaka sledi izbegavanje začinjene hrane. Ovo neće izlečiti gastritis, ali će pomoći u njegovoj kontroli. Izbegavajte začinjene namirnice kao što su čili prah, paprika, ljuti sos i kari, jer su sve one prirodno teške za stomak.
Ove začinske namirnice ne izazvaju štetu kod zdravih osoba, ali kod onih koji pate od gastritisa želudac je već oslabljen, pa bi začinjena hrana učinila stvar mnogo gorom.
Sirovo povrće
Izbegavajte sirovo povrće ako imate hronične napade gastritisa i jedite hranu koja je lako svarljiva kako biste sprečili iritaciju želuca. Mnogi ljudi koji boluju od gastritisa dožive žarenje i bol nakon što jedu crni luk, beli luk ili paradajz. Ljudi sa dijagnozom GERB-a bi takođe trebalo da izbegavaju ovu hranu. Umesto nje, treba jesti kuvano povrće ili povrće iseckano na sitne komade koji se pravilno sažvaću pre gutanja kako bise pomoglo boljem varenju i sprečilo oštećenje sluzokože želuca.
Masna hrana
Namirnice pune masti su takođe na listi hrane koju je neophodno izbegavati ako postoji zdravstveni problem gastritisa. Ovde se podrazumevaju pohovano i prženo meso, jaja i krompir, kao i sva druga brza nezdrava hrana puna masti. Izbegavajte ishranu baziranu na transmasnim kiselinama, jer one iritiraju želudac, povećavaju krvni pritisak, uzrokuju gojaznost i bolesti srca.
Hrana puna transmasnih kiselina uključuje termički obrađenu hranu, margarin i druge proizvode, kao što su krekeri, torte, krofne i razni kolači.
Ishrana u koju se kunu svetski nutricionisti: Otkrili smo šta zaista jede čovek iz Dalmacije!
Mlečni proizvodi
Sa dijagnozom gastritisa, vaš stomak nema sposobnost da savlada masti i kiseline kako valja. Mleko je bogato mastima i tečnost je koja je kiselija od vode. Prema tome, važno je da se ograniči unos mleka i mlečnih proizvoda što je moguće više. Neki od mlečnih proizvoda koje treba isključiti u slučaju gastritisa su sir, milk šejkovi, sladoledi, sirni namazi i kačkavalj.
Hrana koja ubija bakteriju Helikobakter pilori
Brokoli je povrće koje u sebi sadrži jedinjenje sulforafan koje ubija bakteriju H. pilori. Mladi izdanci ovog povrća imaju 20 do 50 puta višesulforafana nego zreli brokoli.
Beli luk je prepun protiv gljivičnih i antimikrobnih agensa, na koje je bakterija H. pilori veoma osetljiva. Osobe sa hroničnom žgaravicom nisu tolerantne na beli luk, pa zato treba započeti s malom količinom ili uzimati kapsule na bazi belog luka dok se ne stvori tolerancija na njega.
Probiotici
Preporučeni probiotici kod gastritisa moraju da imaju bakterijske vrste Bifidobacterium i Lactobacillus. Ove bakterije kolonizuju sluzokožu digestivnog trakta i time leče celokupan sistem za varenje. Probiotici podstiču sposobnost želuca da svari i apsorbuje hranljive sastojke.
Probiotske namirnice i kompleks vitamina B korisni su za osobe sa nedostatkom vitamina B12 i problemom gastritisa. U takve namirnice spadaju kiseli kupus, jogurt, kiselo testo i kefir.
Hrana koja ublažava simptome gastritisa
Nadutost, bol u stomaku, mučnina, žgaravica, gasovi i podrigivanje se ubrajaju u simptome gastritisa. Izvesne namirnice ne deluju na gastritis direktno, već ublažavaju njegove simptome, čineći ga lakšim za podnošenje. U te namirnice spadaju sok od brusnice, jabukovo sirće, sok od šargarepe, đumbir, zeleni čaj, kurkuma, ananas i origano.
Takođe, hrana bogata vitaminom A svrstava se u korisnu, jer pospešuje obnovu oštećene sluzokože želuca. U tom smislu, potrebno je jesti krompir, zeleno povrće, kajsije, breskve, šparglu, šargarepu, spanać i džigericu.
Trik da proverite da li je meso, pavlaka i med dobrog kvaliteta: Ne dajte da vas prevare!