Nama se dopalo
Ishrana u koju se kunu svetski nutricionisti: Otkrili smo šta zaista jede čovek iz Dalmacije!
Ovakav način ishrane garantuje mladost tela, ali i uma
Autor:
Svi smo čuli za dalmatinsku ishranu. Lekari je rado preporučuju srčanim bolesnicima, nutricionisti onima koji se žale na višak kilograma, ali da li stvarno znate kako se hrane ljudi iz Dalmacije?
Mi smo bili ubeđeni da znamo šta podrazumeva ovakva ishrana: krompir i blitva i neka riba, zar ne? Ali nije baš tako! Naime, igrom sudbine živimo u komšiluku sa ljudima iz Dalmacije.
To su ljudi u sedamdesetim i osamdesetim godinama. Kada smo ih upoznali bili smo ubeđeni da su u šesdesetim godinama: izuzetno mršavi, brzi i spretni.
Međutim, pored fantastične kondicije, mozak im radi kao kod nekog u četrdesetim. Bistre misli, jasne reči... Tada smo shvatili da dobrobit dalmatinske ishrane ne podrazumeva samo vitko telo, nego i jasne misli.
Sprečava osteoporozu, Alchajmerovu bolest i infarkt: Proleće ne sme proći bez ovog povrća!
Iako su odavno otišli iz svoje rodne Dalmacije, oni nisu promenili način ishrane. Morska riba se jede često, iako je izuzetno skupa, nikad se ne ide na alternativu. Rečna riba njima "smrdi" na reku i ne podnose je!
Od ostalog mesa rado jedu svinjetinu ali samo u vidu dobro osušenog pršuta i to isključivo na promaji i malo dima (oni skoro godinu dana čekaju da pršut bude "baš kako treba"). Pršut se zatim natenane seče i jede lagano sa dobrim društvom i još boljim vinom (domaćim, naravno!).
Blitva, spanać, bljušt i sve vrste zelene salate oni zovu "zelje" i jedu ga mnogo i svakodnevno! Komšija koji duboko gazi osamdesetu pažljivo bira šta će biti prvo što ujutru pojede. Kaže da je telo ujutru veoma osetljivo i da se na njemu najbolje vidi dobar start. Zbog toga on najčešće ujutru pojede šaku badema i po jedan ili dva rogača. Kaže da je rogač kao šmirgl papir za creva - čisti sve pred sobom.
Ova biljka se lako uzgaja, a pomaže kod raka materice: Povrh svega je i slična čokoladi!
Zatim će popiti domaći čaj od sveže nane i matičnjaka, pa će tek onda doručkovati nešto dosta kalorično što će ga držati ceo dan.
Za ručak će rado jesti čorbast pasulj sa malo suve, kuvane slanine i dosta sezonske salate. Tokom dana će obići baštu i pojesti svežu voćku, po neku svežu papriku ili paradajz. Često ga vidimo kako šeta okolo grickajući svež list peršuna ili celera. Svaki obrok će završiti do 18h uveče. "Ni voće se ne jede posle sunca", često kaže.
Ali zato po ceo dan zna da pije domaće, crno vino razblaženo sa običnom vodom. Sa tim napitkom nude svakog i garantujem vam da boljeg ni ukusnijeg osveženja nema!
Njegova žena često zna da blago obari zelje, doda jedan krompir u sve to, malo maslinovog ulja i samo to jede tokom dana. Tako će spremiti i boraniju, kako kaže "na ulje". Što znači da je obarila boraniju, mladu šargarepu, jedan krompir i sve zauljila kvalitetnim maslinovim uljem. Tako obareno i ohlađeno povrće za njih je prava poslastica.
Salata od boranije i kikirikija: Lagani obrok spreman za 5 minuta!
Kolače skoro i da ne jedu. Prerađene hrane se gnušaju. Svoju decu savetuju da ne jedu ono što im prababa ne bi prepoznala kao hranu.
Ali, pored ishrane oni veoma paze na um. Priroda je za njih Bog i religija. Poštuje se iznad svega. Strašno ih vređa ako neko poseče drvo, zapali nešto što ima jak miris pa zagadi okolinu... Leti hodaju bosi po travi kako bi "osetili zemlju", od sunca se sklanjaju u najtoplijem delu dana....Vinovu lozu rado gaje i od svog grožđa prave veličanstveno crno vino.
Od njih smo naučili kako se sprema pesto i jede sa "paštom". Od tada špagete jedemo samo na ovaj način:
Potrebno: veza bosiljka, veza peršuna, veza rukole, 200 badema, pola šoljice maslinovog ulja, malo morske soli i kačkavalj po volji.
Sve dobro oprati, staviti u blender pa izmiksati i preliti preko vrelih špageta.
Oni su živi dokaz one stare poslovice da u zdravom telu boravi zdrav duh.
Pesto i meso: Kombinacija iz snova!