Srbija

Amniocenteza nije bauk: Trudnice, evo šta da očekujete!

Cela procedura traje nešto manje od 10 minuta i radi se bez anestezije

Objavljeno: 11.06.2017. 14:28h 14:30h
Autor:
Foto: Thinkstock

Sve više trudnica u Srbiji upućuju se na amniocentezu (vađenje plodove vode) kako bi se utvrdilo prisustvo hromozomskih abnormalnosti kod bebe.

Nakon jednog od prvih prenatalnih statističkih testova, Dabl testa, trudnica se najčešće upućuje na amniocentezu, ukoliko Dabl test pokaže visok rizik od Daunovog sindroma.

Trudnice se obično veoma uznemire kada im lekar posavetuje da se podvrgnu amniocentezi jer je sam postupak neprijatan (šuplja igla se ubada u stomak i vadi se određena količina plodove vode iz materice te se šalje na laboratorijsku analizu).

Međutim niko ne sme da vas "natera" da odete na amniocentezu - to morate da odlučite i pristanete sami.

Uzimanje plodove vode se obično radi između 16. i 18. nedelje trudnoće, a najkasnije do 19. nedelje. To je ujedno i najprecizniji test za utvrđivanje bilo kakve abnormalnosti kod bebe. Međutim, veliki nedostatak ove procedure u Srbiji je što se na rezultate čeka najmanje 21 dan a najviše devet nedelja.

75 odsto trudnica nema zdravu telesnu težinu: Koliko kilograma je poželjno dobiti u trudnoći?

Za to vreme trudnica prolazi kroz pravu agoniju.

Vađenje plodove vode radi se isključivo u bolnici gde se trudnica prima na stacionarno lečenje, gde se zadržava najmanje 24 sata od procedure do 3 dana.

Postupak je sledeći:

Sa svojim nadležnim lekarom zakazujete termin za amniocentezu u nekoj od bolnica, zatim se prijavljujete u bolnicu dogovorenog dana. Sa sobom nosite pidžamu, papuče i stvari za ličnu higijenu, kao i zdravstvenu knjižicu, potvrdu o krvnoj grupi i naravno uput za amniocentezu.

Nakon prijema u bolnicu dobijete određenu dozu antibiotika, najčešće venski, a zatim razgovarate sa lekarom koji će raditi proceduru. Doktor će vam potanko objasniti proceduru kao i moguće posledice. Zatim dolazi do same intervencije.

Obično je rade dva lekara i medicinska sestra. Lekar prvo ultrazvukom određuje položaj bebe i najbolje mesto za vađenje plodove vode, a zatim lagano ubada iglu u odabrano područje i vadi plodovu vodu.

Sam osećaj nije bolan, ali je neprijatan. Osećate ubod kao kad vadite krv ali i lagano žiganje. Veoma je bitno da tokom procedure ostanete smireni i da verujete svom lekaru.

Cela procedura traje nešto manje od 10 minuta i radi se bez anestezije.

Nakon završetka, lekar će pratiti bebu putem ultrazvuka jedno određeno vreme a zatim će vam preporučiti da uzmete određeni lek koji će sprečiti moguće komplikacije. One trudnice koje imaju RH negativnu krvnu grupu dobiće Rhogam injekciju poznatiju kao Rogan.

Veoma je bitno da posle procedure što više mirujete. To ne znači da morate da budete nepokretne, ali smanjite pokretljivost u narednih 24 sata.

Lekari će pratiti vaše stanje narednih 24 sata i uraditi najmanje još jedan ultrazvuk. Ukoliko se ustanovi da nemate krvarenje, iscedak, gubitak plodove vode, te ako beba ima normalne funkcije srca i pokrete, bićete pušteni kući.

Kod kuće morate da mirujete najmanje tri dana, da apstinirate od seksa i da ne dižete teške stvari. Naredne dve nedelje budite oprezni i pazite na sebe i bebu.

Nakon dve nedelje obavezan je ginekološki pregled.

Kod trudnica koje puše, ovaj bebin organ najviše strada: Nisu pluća!