10 fascinantnih činjenica

8. put zaredom proglašen najpoželjnijim gradom za život: Magija evropske prestonice! (FOTO)

Bečlije u svom gradu najboljim smatraju kvalitetan zdravstveni sistem, javni prevoz, obrazovne institucije i kvalitet vode. Ali, grad je poznat i po mnogim drugim stvarima

Objavljeno: 12.04.2017. 11:01h 14:56h
Autor:
Foto: Thinkstock

Pre nekoliko dana Beč je proglašen najpoželjnijim gradom za život na svetu. I ne bi u tome bilo ništa čudno da austrijska prestonica ovu titulu ne dobija već osmu godinu zaredom! Pa u čemu je caka i šta je toliko magično u austrijskoj metropoli?

Ceo svet je hipnotisan: Kad padne noć, Beč postaje potpuno nestvaran! (FOTO)

Foto: Thinkstock

Bečlije u svom gradu najboljim smatraju kvalitetan zdravstveni sistem, javni prevoz, obrazovne institucije i kvalitet vode. Ali, grad je poznat i po mnogim drugim stvarima, a mi vam donosimo 10 činjenica koje treba da znate.

1. Beč često nosi titulu "grada muzike", što je zapravo i sasvim logično ako uzmemo u obzir činjenicu da su ovde živeli i stvarali Mocart, Betoven, Hajdn i Šubert, ali i mnogi drugi kompozitori. Ako ste ludi za klasikom, možete posetiti i domove nekih gore navedenih kompozitora koji su pretvoreni u muzeje.

Najsrećnija zemlja na svetu: Besplatno se školuju, žive 80 godina, korupcije nema! (FOTO)

Foto: Thinkstock

2. Takođe, jedan od nadimaka Beča je i "grad snova", s obzirom na to da je ovde veći deo svog života proveo otac psihoanalize Sigmund Frojd. I njegov stan danas je pretvoren u muzej.

3. Za nastanak popularnih kroasana nisu zaslužni Francuzi, već Austrijanci. Jedna austrijska pekara napravila ih je davne 1683. godine, kako bi proslavili pobedu nad Turcima. Upravo zato su u obliku polumeseca, koji se nalazio na odorama turskih vojnika.

Melburn zaista ima dušu: Mesto sjajne kafe, vrhunskog sporta i zabave! (FOTO)

Foto: Thinkstock

4. Najstariji zoološki vrt na svetu je u Beču. Izgrađen je u vrtovima dvorca Šenbrun 1752. godine, a danas se u njemu nalazi više od 700 raznih životinjskih vrsta. Uz to, jedini je zoo vrt napravljen u baroknom stilu, pa se često smatra najlepšim zoološkim vrtom na svetu.

Foto: Profimedia

5. Novogodišnji koncert bečke filharmonije događaj je za koji se uvek traži karta više, uprkos tome što neka mesta dostižu i cenu veću od 1.000 evra. Poslednji koncert je pratilo više od 50 miliona ljudi u 90 zemalja, a kartu ne možete tek tako da kupite, već jedino da se prijavite za tombolu i nadate se da će vaše ime biti izvučeno.

6. Kafa čini snažan deo bečke kulture, pa su tako bečke kafane, koje potiču još iz 17. veka, završile na listi kulturne baštine koju vodi UNESCO.

7. Marija Antoaneta, Niki Lauda, Hedi Lamar, Franc Šubert, Kristof Volc, Gustav Klimt, Johan Štraus mlađi… Svi se mogu pohvaliti da su na svet došli upravo u Beču.

Parče raja na Zemlji: Zašto se ovaj svetionik izdvaja od svih drugih! (FOTO)

Foto: Profimedia

8. Poznata palata Šenbrun je jedno od mesta koje turisti najčešće posećuju. Ali, ukoliko imate dosta novca, ovo iskustvo možete da učinite mnogo ličnijim. Naime, možete da iznajmite apartman u dvorcu i da na tren zavirite u carsku Austriju. Cena? Prava "sitnica". Oko 1.500 evra za noć.

Ukleti zamak Glamis: Sve misterije doma britanske kraljice Majke! (FOTO)

Foto: Thinkstock

9. Nakon Drugog svetskog rata Beč je podeljen na četiri okupacione zone. Ipak, već 1955. okupacija je prestala jer je Austrija odlučila da neće da pripada ni zapadnom ni istočnom bloku, već će biti neutralna.

10. Više od 200 balova održava se u Beču svake godine. Oni obično traju tek tri meseca, od januara pa do marta, a najpopularnije mesto za njihovo održavanje je palata Hofburg. Orkestri sviraju muziku, plešu se valceri…