Baštovanstvo
5 genijalnih načina da iskoristite ljuske od jaja: Ne bacajte ih, one su suvo zlato!
Proleće je vreme za cveće i baštovanstvo. U tome će vam uveliko pomoći ljuske od jaja
Autor:
Nije tajna da su jaja puna proteina, vitamina i minerala i da su zbog toga najhranljivija namirnica na svetu. Širom sveta prosečna osoba pojede oko 150 do 200 jaja godišnje.
Šta se dešava sa svim tim ljuskama od jaja?
Ljuska kokošijeg jajeta sastoji se od 96% kalcijum karbonat kristala koji su međusobno vezani za proteine. Zbog svega toga nikad, ali nikad ne bacajte ljuske od jaja.
Predlažemo vam 5 načina kako možete da iskoristite ljuske od jaja u svom vrtu ili bašti:
1. Đubrivo
Najviše kalcijuma nestoja paradajzu i paprikama prilikom rasta. Zbog toga ljuske od jajeta smrvite i stavite u rupu u kojoj ćete posaditi ovo povrće.
U kasnu jesen, kada zemljište pripremate za mirovanje, pobacajte po bašti ljuske od jaja i prekopajte zemlju. U proleće kada ugreje sunce, biljke će vam biti zahvalne zbog ovoga.
2. Eliminator puževa
Svaki baštovan muku muči sa puževima. Čim nikne prva salata eto njih da je pojedu do poslednje travčice. Ali sada ljuske od jaja na grubo izlomite i napravite granicu oko salate ili drugih biljaka i ne brinite. Puževi neće moći da pređu preko grubih ivica ljuski od jaja, savetuje naturallivingideas.com
Zasadite limun u saksiji na ovaj način: Imaćete neograničene zalihe cele godine!