Probajte i uverite se
Univerzalni poslastičarski krem od vanile: Tajna najlepših torti i kolača! (RECEPT)
Evo zašto su poslastice iz skupih radnji tako prokleto ukusne
Autor:
Da li ste čuli za takozvani univerzalni vanila krem, koji poslastičari stavljaju u većinu svojih kolača i torti?
Nemojte odmah da mislite da su lenji - oni tako zapravo prave najlepše poslastice, jer je ukus ovog krema koji se topi u ustima, prosto nezamenljiv!
Probajte i uverićete se sami, a mi vam prenosimo originalni recept:
Sastojci: 500 ml mleka, štap vanile (trebaće vam semenke iz štapa), 4 žumanaca, 150 g šećera, 50 g brašna ili gustina, 1 list želatina.
Priprema: Zakuvati mleko sa rendanim semenkama iz vanile. Po želji stavite i prazan štapić, koji treba izvaditi kad mleko provri. Ako je ne skuvate, prazan štapić stavite u šećer, sameljite i dobićete domaći vanilin šećer.
Posne buhtle sa džemom: Brza, jeftina i ukusna poslastica na vodi! (RECEPT)
Žumanjca umutiti sa šećerom, pa dodati brašno ili gustin, izmešati da nema grudvica. U to sipati malo provrelog mleka, dobro razmutiti pa dodati i ostatak mleka. Dobro izmešati, vratiti u posudu u kojoj se mleko kuvalo i kuvati na laganoj vatri dok se krem ne zgusne.
Skloniti sa vatre i dok se hladi često mešati, da se po vrhu ne uhvati korica, ili prekriti prozirnom folijom. Za brže hlađenje, krem sipajte na veću tacnu, raširite i pokrijte folijom.
Za gušći krem, skuvani krem skloniti sa vatre, neka malo stane, pa umešati prethodno nakvašen i oceđen želatin.
Dobili ste osnovni krem za filovanje torti i kolača, a možete po želji i da obogatite ukus dodavanjem mućene slatke pavlake, penasto umućenim maslacem i otopljenom čokoladom, kao i voćnim ekstraktom.
Stari srpski recept za mafiše: Slani ili slatki obrok gotov za 10 minuta! (RECEPT)